• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2015

23:16

OSUDA GENOCIDA Evo šta piše u Rezoluciji o Srebrenici

Politika

OSUDA GENOCIDA Evo šta piše u Rezoluciji o Srebrenici

Podeli vest

Predsedništvo BiH je primilo Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici u kojem se osuđuje genocid i svako negiranje genocida, naveo je sarajevski portal Klix.ba koji je objavio delove teksta, napominjući da nijedna državna institucija BiH i Srbije do sada to nije učinila

- U Nacrtu rezolucije o Srebrenici piše da se na najstrožiji način osuđuje genocid, nasilje, kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te genocid u Srebrenici. Važan je podatak i da se Rezolucijom osuđuje svako negiranje genocida- prenosi Klix.ba.

- Pozivaju se države članice da razviju obrazovni program koji će obrazovati buduće generacije lekcijama naučenim iz prethodnih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti, kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje- navodi se u Nacrtu rezolucije koji prenosi portal.

Klix.ba, koji je objavio fotokopiju nacrta na 3,5 kucane strane, ističe da je reč o dosad neobjavljenom "Nacrtu rezolucije o kome bi Veće bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da se izjasni 7. jula".

- Rezolucijom se izražava i saosećanje sa žrtvama na svim stranama u konfliktu u Bosni i Hercegovini i njihovim porodicama, te se pozivaju države članice da nastave sa osiguravanjem pravde i pružanja podrške preživelima i to pre svega žrtvama seksualnog zlostavljanja". 

Države se pozivaju da spreče i bore se protiv genocida i kršenja međunarodnog prava, te da zaštite stanovnike od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti. 

Takođe, "pozdravljaju se istrage i izručenja optuženih za genocid u Srebrenici, a podvlači se i fundamentalna važnost pomirenja bazirana na dijalogu u BiH". 

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je Nacrt rezolucije o Srebrenici stigao. On je izjavio da, od trenutnog Nacrta, nije moguće napraviti balansiranu verziju rezolucije kojom će svi biti zadovoljni.

Crnadak je naveo i da je rezolucija stigla u riskantnom trenutku, te da je vreme da se svi u BiH konačno okrenu ka budućnosti. 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je povodom Nacrta rezolucije o Srebrenici da će je "Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi se nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje ratnih zločina".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar Mihailovic

pre 8 godina

A evo i "balansa" tek da se svi zadovolje, iz UN stiže i tajna varijanta rezolucije, pa neka se Balkanci oko nje glođu. Ni sama BiH nije koristila termine koje koriste lobisti rata na ovim prostorima i domaći slugani u svim državicama, ali, dobili smo temu od koje nećemo videti šta nam se stvarno događa i kolika je prevara bila razbijanje YU koja je pokrenula neviđene pljačke svih građana na prostorima bivše YU i pretvorila teritoriju u depoe raznih opasnih otpada i medijumski za razne eksperimente na živim ljudima, počev sa dejstvom sankcija, OU i plutonijuma, GMO, kreditima, medjunacionalnim trvenjima, sluganstvom i poltronstvom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija