• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2015

15:50

SRPSKA POSLA Rezolucija o Srebrenici podelila Skupštinu!

Politika

SRPSKA POSLA Rezolucija o Srebrenici podelila Skupštinu!

Podeli vest

O najavljenoj rezoluciji o Srebrenici, o kojoj bi SB UN trebalo da raspravlja 7. jula, danas se polemisalo i u Skupštini Srbije. Dok poslanici SNS da je reč o "klasičnom pokušaju zlouopotrebe jednog zločina u političke svrhe", demokrate tvrde, da je srpsku diplomatiju "iznenadio sneg u januaru, a rezolucija u julu"

Poslanik SNS Milovan Drecun je rekao da taj akt ne vodi ka pomirenju i da bi samo osuda svih zločina dovela do istinskog pomirenja.

- Posle 20 godina se ništa nije promenilo. Brisel, London i Vašington ili nemaju dovoljan politički osećaj ili nemaju potrebu da svojim kapacitetom i autoritetom zaista doprinesu pomirenju u BiH - naveo je Drecun, koji smatra da je u nacrtu iskazan jednostran pristup, budući da se ne obraća pažnja na zločine koje su muslimanske snage počinile nad srpskim stanovništvom.

- Kakav će stav Vlade Srbije biti nije na meni da komentarišem, moj stav je da to nije dobar put - ili ćemo osuditi sve zločine i sve koji su učestvovali u zločinima procesuirati i tako dovesti do pravog pomirenja ili ćemo u narednih 50 i 100 godina imati pokušaj zloupotrebe zločina. Ova rezolucija je klasičan pokušaj zlouopotrebe jednog zločina u političke svrhe - istakao je Drecun.

Demokrate, pak, ukazuju na nepripremljenost domaće diplomatije kada je u pitanju nacrt rezolucije, uz poruku da je ranije, prilikom usaglašavanja teksta tog dokumenta, moglo da se reaguje.

- Ponovo nas je iznenadio sneg u januaru i rezolucija u julu. Niko ništa nije radio u fazi usaglasavanja teksta, a mogli smo mnogo toga, na primer u Kokusu u SAD, u UN, ambasador u Londonu je mogao da sazna za to i da na vreme reagujemo - uveren je šef poslanika DS Borislav Stefanović.

On smatra da Srbija 20 godina posle zločina u Srebrenici mora da osudi taj zločin, ne čekajući pritiske iz inostranstva.

- Važno je da premijer ima nameru i želju i da pokaze da želi da ide u Potočare, 20 godina je prošlo i mi kao država treba da nastavimo da se suočavamo ne zato što nas neko pritiska, već zbog nas samih. Važno je da kao država, naročito u julu, pokažemo svoj stav. Ovo je pitanje normalnog civilizacijskog odnosa i Srbija treba da bude tamo prisutna - smatra Stefanović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija