• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danas

16.06.2015

22:45

TIŠINA U HAGU Tribunal čeka stabilizaciju Šešeljevog zdravlja!

Politika

TIŠINA U HAGU Tribunal čeka stabilizaciju Šešeljevog zdravlja!

Podeli vest

Dokument Žalbenog veća kojim se traži da se Vojislav Šešelj isporuči Hagu u Tribunalu se i dalje vodi kao poverljiv. Sagovornici iz Tribunala kažu da će se o posledicama po Srbiju zbog neispunjenja zahteva govoriti tek kada dokument bude postao javan

U Hagu je rečeno da se ne zna zbog čega se dopis Žalbenog veća u sudu i dalje vodi kao tajan, s obzirom na to da je sadržina dokumenta poznata.

Jedino objašnjenje jeste da Haški tribunal ne želi da povlači dalje korake u slučaju Šešelja dok se njegovo zdravstveno stanje ne stabilizuje. 

Šef lekarskog tima Vojislava Šešelja Milovan Bojić kaže za Danas da je zdravstveno stanje lidera radikala i dalje loše, iako se on subjektivno oseća bolje. 

- Laboratorijske analize su daleko ispod granice normale. Međutim, on se oseća bolje i odmah misli da može da poleti. I dalje mu savetujemo redukovanje svih aktivnosti- kaže Bojić. 

On dodaje da se Šešelj sprema za treću hemoterapiju od ukupno deset, kao i da bi trebalo da dobije lek iz inostranstva koji služi za obnovu ćelija jetre, a "koji su koristili predsednici država". 

- Ako bi se kojim slučajem sada vratio u Hag, to bi bilo ravno ubistvu. On je u Tribunalu primio samo jednu hemoterapiju i zato je danas u takvom stanju-  kaže Bojić. 

Podsetimo, u dopisu Žalbenog veća Tribunala, koji je krajem maja stigao u Ministarstvo pravde, od Vlade Srbije se zahteva da uhapsi i isporuči Šešelja do 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma. 

U dokumentu se naglašava da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može sprečiti sprovođenje naloga Žalbenog veća, jer "njegovo zdravlje ne bi uopšte moralo da bude narušeno povratkom u Hag". 

U dokumentu se kao razlog za hapšenje navodi da se Šešelj ogrešio o nalog Pretresnog veća o privremenom puštanju na slobodu. 

Pravni stručnjaci su naglasili da u formalnom smislu zahtev Žalbenog veća za hapšenjem nije isto što i nalog Pretresnog veća, te nema pravnu snagu po kojoj bi nadležni u Srbiji postupili. 

Pravni zastupnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražio je od Žalbenog veća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hapšenje, koji je, po našem Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, neophodan za pokretanje postupka izručenja. 

Obradović je početkom juna sudu podneo podnesak kojim se traži zakazivanje rasprave po tom pitanju, ali iz Tribunala još nije stigao odgovor.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija