• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

19.06.2015

22:55

MERKELOVA NE DONOSI POKLONE Srbiji ostaju isti zahtevi!

Politika

MERKELOVA NE DONOSI POKLONE Srbiji ostaju isti zahtevi!

Podeli vest

Nema novih nemačkih uslova za otvaranje poglavlja o pristupanju Srbije EU, ističe za Danas Ernst Rajhel, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan

- Postoje samo teme koje su uvek bile na dnevnom redu briselskih razgovora. Svi znaju koje su to teme - objašnjava Rajhel.

On je ove nedelje u Beogradu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem i ombudsmanom Sašom Jankovićem. 

Dolazak nemačke kancelarke Angele Merkle u Beograd je, kako kaže Ernst Rajhel, demonstracija aktivne posvećenosti evropskoj budućnosti čitavog regiona, uključujući Srbiju. 

- I da sebe smatramo bliskim i prijateljskim partnerom Srbije na putu ka EU. Poseta se organizuje kako bi podvukla ovu poruku i pokazala da smo na istoj strani. 

On je naveo da Nemačka ima velika odečivanja prema Srbiji - "ona u vezi sa političkim dijalogom sa Kosovom". 

- Nadamo se da ćemo konačno moći da kažemo da je sporazum o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. suštinski primenjen i da će glavni kamenovi spoticanja biti uklonjeni. Veoma se nadamo da će onda EU ove godine biti u situaciji da otvori poglavlja - kaže Rajhel. 

Na pitanje da li mogući uspeh predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Briselu bi uvećao šanse za to, odgovara potvrdno. 

- Naravno, to uvećava šanse. Čekamo implementaciju sporazuma. Sporazum obavezuje i normalno je da bude primenjen. To su naša očekivanja pre nego što se otvore pregovaračka poglavlja. Mislim da je izgledno da predstojeći sastanak u Briselu neće doneti toliko rezultata, da sporazum odmah bude primenjen u svim delovima. Implementacija nije samo usmeni dogovor na sastanku već i rad na terenu. Ne mislim da treba imati preterana očekivanja od posete kancelarke Merkel. Nije svrha ovakvih poseta doneti velike poklone. Ponavljam: i mi imamo očekivanja od Srbije i nadamo se da će biti ispunjena

Povodom donošenaj rezolucije o Srebrenici, Rajhel kaže: 

- Dvadeset godina od Srebrenice je važan datum i životna je činjenica da o takvim godišnjicama ima međunarodnih aktivnosti. U okviru tih aktivnosti takođe je normalno usvajati rezolucije u UN. Mislim da je u ovoj stvari korisno biti pragmatičan, ne i dramatičan, i iskoristiti priliku da se na temu osvrne na otvoren način. Imali smo pre samo nekoliko nedelja stogodišnjicu od masovnog ubistva Jermena u Turskoj. Bilo je mnogo debata. 

Na pitanje, kako vidite zabrinutost u Srbiji i RS da bi dvadeseta godišnjica masakra u Srebrenici i reforme u BiH mogli biti iskorišćeni za narušavanje pozicije RS predviđene Dejtonskim sporazumom, Rajhel kaže da ne vidim bilo kakav scenario prema kojem je RS u opasnosti. 

- Srednjoročno, međutim, BiH je potrebno ustavno uređenje koje bi joj omogućilo da funkcioniše efektivno. Sadašnja situacija u smislu funkcionalnosti nije zadovoljavajuća. Osnovni pristup EU, međutim, jeste da sada ostavimo po strani pitanja ustavne i institucionalne prirode i usredsredimo se na teme koje zaista dotiču svakodnevni život građana, pre svega ekonomske i socijalne. Ne razumemo zašto je to problem za neke u RS i za predsednika Dodika jer to zaista ne dovodi u pitanje bilo kakve nadležnosti RS - zaključuje Rajhel.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija