• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2015

12:54

AMBASADOR VILHELM: Srbija dobila od Nemačke 1,6 milijardi evra

Politika

AMBASADOR VILHELM: Srbija dobila od Nemačke 1,6 milijardi evra

Podeli vest

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da je Srbija jedna od zemalja koje najviše primaju nemačku razvojnu pomoć i istakao da je od 2.000. godine u okviru razvojne pomoći Srbija od Nemačke dobila više od 1,6 milijardi evra

 

 

On je na konferenciji povodom 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje na brodu MS Delta star, koji je plovio od Smedereva do Beograda, rekao da su veliki deo te pomoći krediti, te da cela pomoć nije bespovratna i da će Vlada Srbije većinu tog novca morati da vrati.

Nemački ambasador je rekao da su ti projekti u kontekstu pristupanja EU i istakao da je ova pomoć započela nakon 5. oktobra 2000. godine.

- Od tada smo počeli saradnju sa Srbijom, da se dogovoramo i zajednički implementiramo projekte u različitim sektorima - rekao je Vilhelm. 

Problem otpadnih voda

Vilhelm je rekao da je kroz razvojnu pomoć Nemačke u proteklih 15 godina dosta toga postignuto, navodeći da su ljudi u mnogim lokalnim samoupravama dobili pijaću vodu, ali istakao da je mnogo urađeno u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda....

On je, međutim, rekao da u tom delu postoji još projekata na kojima bi trebalo raditi i naveo primer to što se trenutno sve otpadne vode grada Beograda nefiltrirane izlivaju u Dunav.

On je ukazao da su ovo sve srpski projekti i objasnio da Nemačka nije došla u Srbiju sa idejom da joj govori šta treba da radi, već je Vlada Srbije predlagala projekte, koji su se realizovali uz podršku nemačke razvojne pomoći.

Upitan kako komentariše saradnju između Nemačke i Srbije na raznim projektima u poslednjih 15 godina, on je rekao da je bilans pozitivan i ukazao da Nemačka nije jedini donator u Srbiji.

Istakao je da najviše prostora za unapređenje postoji u usaglašavanju između različitih donatora i sa druge strane usaglašavanja stavova u samoj vladi, koja bi trebalo da koordinira između tih donatora.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da je nemačka pomoć daleko prisutnija u Srbiji nego što se to vidi u javnosti.

Ona je navela da je pored razvijanja infrastrukture Nemačka doprinela i prenošenju brojnih veština i znanja i istakla da je Srbiji i dalje potrebna nemačka pomoć.

Udovički je rekla da očekuje još "pet-deset produktivnih godina" u pružanju nemačke pomoći Srbiji, kao što su one i do sada bile uspešne.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ObicnaBaba

pre 8 godina

Toliki novac, volela bih da znam za sta je potrosen i koliko smo od njega na dobitku, najcesce oni nam taj novac uzmu za neke savete, projekte, idi mi dodji mi. Evo na primer, mi imamo mnogo novih velikih zdanja, koje su pred zavrsetkom a zvrje godinama prazne, mozda bi to mogli da budu rehabilitacioni centri za strane drzavljane, a mi da uposlimo nase nezaposlene lekare.....

Deda Trifun

pre 8 godina

Malo je to,mnogo malo koliku stetu ste nam napravili!

Milo

pre 8 godina

Od tih 1,6 Milijardi vraćamo Nemačkoj barem 1,4 milijarde! Sve su to kobajagi donacije i povoljni zajmovi, dam ti pare al' moja firma da radi, pa ti onda ta njegova,Nemačka firma naplati nemački radni sat a ovde uzme podizvođača koji je deset puta jeftiniji...

Makrijan

pre 8 godina

A zasto gospodin nije rekao da su to UGLAVNOM KREDITI, nego ovakvim izjavama zamajava javnost Srbije.jer ti krediti svakako moraju biti vraceni, zaista nekorektno.

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Ајмо да демистификујемо једном чињенице. Прво, чуди ме толико "незнање" код Његове екселенције, али биће пре малициозност. Друго, кредити нису помоћ него облигаторни однос - где је позајмљен новац роба а његова цена су 2 врсте провизије (менаџменет фее + комитмент фее) плус камата која се плаћа квартално/полугодишње на цео износ преосталог дуга. За период када дуг мирује, грејс период, плаћа се уговорена камата на цео износ дуга. Сво ово задовољство, код отплате кредита, може да доведе да се плати и до 300% већег износа него што је сам износ кредита. Треће, та "бесповратна" помоћ, донација, се разним механизмима ЕУ и до 70% враћа се у земље ЕУ (углавном у земљу самог донатора), јер имплементатори ових пројеката су управо конскултантске фирме из ЕУ, тако да пресотали износ донације (у просеку око 25%) иде на плаћање домаћих "експерата", тако да нето ефекат никада не пређе 20% од износа донације. Ваша екселенцијо, то су чињенице, надам се искрено да сам био од помоћи како Вама, а пре свега Србима. Danke Deutschland.

Siniša

pre 8 godina

Problem otpadnih voda grada Beograda je trebao da bude rešen izgradnjom interceptora. Investitor: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, izvođači: Ferbild i Hidrotrhnika-Hidroenergetika. Izvođači su kupili od nemaca krticu za bušenje tunela, ali po svemu sudeći polovnu, a dobili su pare za novu? Nemci koji su trebali da obuče radnike da rukuju sa dizalicom i da kontrolišu radove su napustili objekat zbog svađe sa izvođačima? Objekat ni danas nije gotov. Direktori izvođača uhapšeni pre dve godine, a ni do danas se ne zna šta je sa sudskim sporom? Vlasnik Ferbilda je ujedno bio i najveći pojedinačni akcionar Agrobanke? sve sama pitanja, a odgovora nema.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija