• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.06.2015

19:03

MALVERZACIJE U MO Krali na oružju, lekovima..., sumnjiv i Šule?!

Politika

MALVERZACIJE U MO Krali na oružju, lekovima..., sumnjiv i Šule?!

Podeli vest

Vojnobezbednosna agencija podigla krivične prijave protiv 24 osobe, od kojih su 11 oficiri Vojske Srbije... Tužilaštvo pokrenulo istrage i uskoro se očekuju optužnice... Pod istragom i bivši čelnici ministarstva
Beta

Istražitelji Vojnobezbednosne agencije podneli su krivične prijave protiv 24 osobe, od kojih su 11 oficiri VS, zbog sumnje da su u prethodnim godinama budžet Ministarstva odbrane oštetili za više stotina miliona dinara!

Nema kompromisa! Sistem odbrane ne može i ne sme nikad biti poligon za tajkune i prevarante
Bratislav Gašić

Podneto je pet krivičnih prijava i jedna dopuna krivične prijave, i to za malverzacije prilikom prodaje viškova naoružanja, nabavke oružja, medicinske opreme i mazuta.

U sklopu istrage, kako saznajemo, proveravaju se i bivši čelnici ministarstva, pa i bivši ministar Dragan Šutanovac.

Vrh ledenog brega

Kako je saopšteno, vojni istražitelji su otkrili i presekli četiri slučaja korupcije, od kojih je jedan sprečio lično ministar Bratislav Gašić.

Obustavljena je nabavka medicinskog materijala, čime je sprečen pokušaj pojedinaca da mimo Zakona o javnim nabavkama, po hitnom postupku, potroše 114,5 miliona dinara. Sprečeni su i pokušaji privatnih firmi da kroz nabavke uređaja, čija vrednost prevazilazi više stotina miliona dinara, dovedu sebe u privilegovan položaj.

 

Dobijali duple stanove

Istražitelji Vojne policije, kako je saopšteno, ispituju i kako su neki visoki vojni funkcioneri dobili ogromne stanove u takozvanom naselju Cvećara, iako su već dobili nekretnine iz Vojnostambenog fonda.
- Reč je mahom o generalima koji su godinama u penziji. Kad se malo zagrebalo, videlo se da je neko uzeo stan od 200, a da već ima stan od 150 kvadrata. Da stvar bude skandaloznija, jedan od dva dobijena stana se sada iznajmljuje! Trenutno se traži pravni način kako im oduzeti ono što su nezasluženo dobili... - prenosi naš izvor. 

Tužilaštvo je pokrenulo istrage i očekuju se optužnice, saopštilo je ministarstvo.

Naši izvori bliski istrazi, međutim, ističu da je ovo samo "vrh ledenog brega višegodišnje pljačke".

- Jedna od sumnjivih nabavki je stopirana kada je presretnut mejl između dve farmaceutske firme, u kom se doslovce podseća na "dogovor" o 30 odsto većoj ceni za vojsku! Nadalje, otkrili smo i da cisterna jednog privatnika ima skrivenu komoru od četiri tone mazuta preko koje su godinama krali gorivo... Šteta se procenjuje na više miliona dinara.

Osumnjičen je i pukovnik, koji je naplatio 5.000 evra da bi sina jednog čoveka ubacio u Vojnu akademiju! - prenosi naš sagovornik, koji dodaje da istraga ide dalje:
- Proverava se, naravno, i ko im je naložio da sve ovo rade. Pod lupom su svi, pa i bivše rukovodstvo sa Šutanovcem na čelu!

Dragan Šutanovac juče se nije oglašavao, dok Bratislav Gašić kaže da je brojne mahinacije zatekao u ministarstvu.

- Koreni marifetluka sežu godinama unazad. Ne pregovaram s trgovcima oružjem, medicinskom opremom, hranom ili izvođačima radova. Nema kompromisa! Sistem odbrane ne može i ne sme nikad biti poligon za tajkune i prevarante - poručuje Gašić, dodajući da se ne obazire na rizik:
- Istrajaću iako sam svestan da mi moćnici neće oprostiti. Svestan sam da odatle ide njihovo medijsko spinovanje prema meni i mojoj porodici, ali za razliku od njih, u politiku nisam ušao kao sirotinja!

Otkriti nalogodavce

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje da je vojska dugo bila zatvorena.

- Ovim je samo zagrebana desetogodišnja pljačka. Uveren sam da će istraga doći i do velikih imena, jer je poznato da su se za vreme bivše vlade vojskom rukovodile privatne firme i kumovske veze. Očekujem da se otkriju i nalogodavci - zaključuje Dragaš.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hermes

pre 8 godina

A zatim nabavke hrane, održavanje vozila, nabavka limuzina... Biće toga još!

dusanka

pre 8 godina

Ej,bre,Gasicu dal ces nekad da se setis ili da ti neko nacrta kad se teleprontujes u Srbiju da vojska duguje vojnim penzionerima lovu i to od tamo neke davne godine. Vojni penzioneri su morali da tuze drzavu da bi dobili ono sto im vojska duguje. Radi svoj posao vec jednom,ali kako treba a ako ne umes idi bre negde.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija