• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.06.2015

18:33

SVOJ SVOME Janšina partija se buni zbog hapšenja Haradinaja!

Politika

SVOJ SVOME Janšina partija se buni zbog hapšenja Haradinaja!

Podeli vest

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) podnela je zahtev parlamentu kojim traži od vlade ili ministarke policije objašnjenje povodom prošlonedeljnog hapšenja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u Ljubljani

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) podnela je zahtev parlamentu kojim traži od vlade ili ministarke policije objašnjenje povodom prošlonedeljnog hapšenja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u Ljubljani.

SDS je podneo interpelaciju protiv ministarke policije Vesne Gjerkeš Žnidar zbog toga što je slovenačka policija prošle nedelje u Ljubljani uhapsila Haradinaja na osnovu poternice iz Srbije čime je naneta, kako smatraju, šteta odnosima s Kosovom i ekonomskim interesima Slovenije.

Najveća opoziciona stranka bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, prenela je hrvatska agencija HINA, u zahtevu za utvrđivanjem odgovornosti ministarke u vezi s tim slučajem navodi da je Haradinaj u Sloveniji zadržan i ispitan na sudu u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i da mu je neopravdano bio oduzet diplomatski pasoš s kojim je pre toga boravio u Evropi u diplomatskoj misiji.

Postupanje slovenačke policije prema Haradinaju, kojeg srpske vlasti smatraju odgovornim za zločine nad srpskim civilima na Kosovu u vreme kad je Haradinaj bio jedan od vođa tadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, opoziciona stranka je ocenila i suprotnim slovenačkom ustavu, navodi SDS u saopštenju.

Pored toga, SDS navodi da je kosovski parlament posebnom izjavom osudio postupak Slovenije prema Haradinaju, čime čime su ugroženi inače dobri bilateralni odnosi.

Haradinaj je na ljubljanskom aerodromu uhapšen na putu prema Kosovu početkom prošle sedmice, ali je nakon dva dana pušten posle intervencije slovenačkog ministarstva spoljnih poslova, koje je naknadno obavešteno da je Haradinaj u inostranstvu boravio u diplomatskoj misiji i da zato ima poseban status.

Žaljenje zbog celog slučaja tada je izrazio i premijer Miro Cerar, rekavši da se radilo o incidentu koji nije imao nikakvu političku pozadinu niti je bio planiran, te rekao da se nada da to neće dovesti do pogoršanja u odnosima LJubljane i Prištine, prenela je HINA.
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija