• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2015

21:21

DAVENPORT O PREGOVORIMA: Manji deo pitanja ostao na pregovaračkom stolu

Politika

DAVENPORT O PREGOVORIMA: Manji deo pitanja ostao na pregovaračkom stolu

Podeli vest

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je na pregovorima u Briselu postignut napredak u celom dijalogu, da proces treba da bude nastavljen i da je samo manji deo nerešenih pitanja ostao na pregovaračkom stolu

- Nisam prisustvovao, ali sam čuo da su se stavovi što se tiče ZSO suštinski približili, iako nije došlo do konačnog dogovora oko principa za izradu statuta ZSO", kazao je Devenport.

On je ocenio da je u dosadašnjem dijalogu došlo do primene sporazuma u oblastima pravosuđa, izbora i policije i da je manji deo nerešenih pitanja ostao na pregovaračkom stolu.

- Bitno je da istaknemo da je u celom procesu došlo do velikog napretka, suštinski važnih dogovora, kazao je on, dodajući da su se "približili stavovi oko još nekoliko veoma bitnih tema".

- Došlo je do suštinskih pregovora, narocito što se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO). EU je još spremna, čini se da je naša obaveza da nastavimo, da pomognemo obe strane da dođe do dogovora - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji. 

Prema njegovim rečima, tzv. Briselski sporazum određuje kako bi trebalo da izgleda ZSO i "reč je o tome da se implementira namera tog sporazuma i da dođe do konsenzusa oko tačnih obaveza te zajednice".

Devenport je rekao da je veoma bitno kada se govori o implementaciji tog sporazuma što ga je parlament u Prištini usvojio dvotrećinskog vehcinom.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da nije stekao utisak da je na delu opstrukcija implementacija delova "Briselskog sporazuma" radi eventualnog usporavanja približavanja Srbije Uniji.

- Čini mi se da su svi angažovani (...) naravno da se svi nadamo da će doći do konkretnih rezultata što se tiče implementacije svih aspekata sporazuma. Nemojte da zaboravite da je reč o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, i ovo će biti zahtevan proces- istakao je Devenport.

Govoreći o energetskom delu, on je rekao da "nije reč o pitanju imovine" i njenom preuzimanju, a da postoji akcioni plan koji ima cilj da određuje na kakav način se implementira sporazum u toj oblasti".

Govoreći o otvaranju poglavlja u pregovorima, Devenport je podsetio da je Evropska komisija novembra prošle godine dala preporuku za otvaranje poglavlja 32, koje se odnosi na javnu finansijsku politiku, ali da za to nije bilo konsenzusa članica, a da što se tiče daljeg otvaranja poglavlja "mislim da mnogo sada zavisi od poglavlja 35, koje se tiče pre svega implementacije i dijaloga".

On je dodao da je sve što se tiče otvaranja poglavlja u rukama zamalja-članica EU, koje su "motor proširenja, politike proširenja, i moraju da budu zadovoljne time što se dešava".

Komentarišući tvrdnje da su odredbe "Briselskog sporazuma" u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Devenport je rekao da nije na njemu da govori šta treba da se uradi i da će na "Srbiji biti da donese odluku o tome da li su promene Ustava potrebne", a da je Vlada formirala jednu radnu grupu koja će analizirati šta je konkretno potrebno.

On je naveo i da je suviše rano da kaže kad će doći do nastavka pregovaračkog procesa.

- Treba sada da razmišljamo kakav bi bio najbolji sledeći korak - kazao je Davenport, navodeći da je uloženo mnogo vremena i energije u pripremu dve runde.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je noćas, posle 17 sati razgovora, bez dogovora. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o ZSO, kao i da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

Na dnevnom redu bila su četiri krupna pitanja - ZSO, telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija