• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.07.2015

11:08

TAČI SLAGAO ANGELU Ništa od suda za zločine OVK

Politika

TAČI SLAGAO ANGELU Ništa od suda za zločine OVK

Podeli vest

Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tačija najavili su da neće glasati za formiranje specijalnog suda za zločine OVK, iako su njihov lider i premijer Isa Mustafa, tokom posete Berlinu u utorak, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel dali čvrste garancije da će taj sud biti formiran.

Prištinski Zeri piše da Tačijeva i Mustafina poseta Berlinu bila priprema za ponovno stavljanje u parlamentarnu proceduru glasanje o ustavnim amandmanima koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda.

Tači je, ističe list, obećao Merkelovoj da će njegovi poslanici, njih 13 koji u petak nisu glasali za ovakvu odluku, promeniti stav.

- Hasim Tači je dao snažne garancije nemackoj kancelarkoj Merkel da će ubediti njegove poslanike da glasaju za formiranje specijalnog suda u parlamentu - navodi list i citiria Tačijevu poruku sa Fejsbuka neposredno posle susreta u kojoj kaže:

- Obećali smo kancelarki Merkel da ćemo veoma brzo formirati specijalni sud i okončati ostale međunarodne obaveze koje imamo.

Koha Ditora, međutim, prenosi da je TV Kohavižn kontaktirala poslanike DPK koji u petak nisu glasali za ustavne amandmane i navodi da oni ne menjaju stav i da neće glasati protiv.

List podseća da je 13 poslanika DPK otkazalo poslušnost svom šefu i da je sedam glasalo protiv, dva su bila uzdržana, dok četiri poslanika nisu bila prisutna.

Direktor Demokratskog Instituta Kosova Driton Selmanaj smatra da ponovno glasanje o ustavnim amandmanima nije dobra praksa, te da je za to potrebno mnogo vremena, piše Koha.

Kosovski premijer Ista Mustafa je po povratku iz Berlina sunarodnicima poručio da za Kosovo nema drugog puta nego da formira specijalni sud za ratne zločine OVK, ocenivši da bi drugačiji ishod bio "izuzetno opasan" za Prištinu.

Ukoliko odluka o foriranju specijalnog suda ne bude doneta Kosovu preti velika opasnost, rekao je Mustafa za RTV 21 i podsetio da je međunarodna obaveza Prištine da ispita navode iz izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, i izveštaja tužioca Klinta Vilijemsona.

Najavio je i da će o osnivanju specijalnog suda razgovarati sa svim parlamentarnim grupama.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksa

pre 8 godina

nema od suda ništa nikad im neće suditi jer su pod istom kapom i ako bude sud još ćeih nagraditi da se sklone u sad

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija