• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije

07.07.2015

19:59

PARTNERSTVO ZA MIR Skupština Srbije usvojila sporazum s NATO!

Politika

PARTNERSTVO ZA MIR Skupština Srbije usvojila sporazum s NATO!

Podeli vest

Skupština Srbije usvojila je Sporazum između država članica NATO-a i ostalih država učesnica u programu "Partnerstvu za mir" o status njihovih snaga. Taj sporazum onemogućava prolaz strane vojske kroz Srbiju bez poziva države.

Sporazum, kako je u obrazloženju navedeno, obezbediće nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama tog sporazuma u multinacionalnim operacijama.

Osim toga, taj sporazum će doprineti i ispunjenju međunarodnih obaveza Srbije prema konceptu operativnih sposobnosti u cilju priprema sopstvenih snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike. 

Doprineće i dostizanju interoperatibilnosti Vojske Srbije za omogućavanje obuke jedinica stranih armija u bazi "Jug". 

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO savezu. 

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske. 

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije. 

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku. 

Skupština je usvajanjem tog sporazuma završila vanrednu sednicu koja je počela 2. jula ove godine. 

Time je završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takodje usvojio.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 8 godina

Kralj je sa Hitlerom potpisao slican sporazum o nenapadanju, pa je za dve godine nastala NDH. Sloba nije hteo da potpise taj sporazum pa nam je zemlja postala koletaralna steta. Ako ga potpisemo, garnizon hrvatske vojske moze biti poslat da okupira Srbiju u sluzbi Nato, sa diplomatskim imunitetom i ogromnim platama. Neka nam je Bog u pomoci

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija