• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.07.2015

07:13

DANAS STIŽU Čović, Ivanić i Izetbegović

Politika

DANAS STIŽU Čović, Ivanić i Izetbegović

Podeli vest

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem


Svečani doček će biti organizovan ispred Palate Srbije, a učesnici sastanka će se posle razgovora obratiti medijima.

Do sastanka dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tokom komemoracije u Srebrenici, a krivica za to pripisana nekim saradnicima Izetbegovića. Izetbegović je to kategorički negirao.

Sam Vučić je u obraćanju medijima istog dana kada je i napadnut poručio da ruka pomirenja ostaje pružena. 

Istraga o događajima u Srebrenici je u toku, Srbija je uputila i demarš, a Vučić je pozvao članove Predsedništva u Srbiju.

O temama sastanka Vučić je u ponedeljak razgovarao telefonom sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula. 

Kako piše Blic, premijer je Izetbegoviću napomenuo da želi da priča samo o budućnosti, odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima sa kojima će nastupiti na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta, inicijative koju je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel. 

Pozivajući Predsedništvo u Srbiju Vučić je rekao da polazi od uverenja da su dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva.

Kako je rekao, članovi Predsedništva biće dočekani na najbolji mogući način.

Izetbegović, koji je i lider SDA, rekao je ranije da je u Vučiću video nadu da se poprave odnosi na Balkanu, odnosi između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba.

- Još imam tu nadu. Nikada ne bih što kažu "pucao sam sebi u nogu" i ne daj Bože da bih nešto tako uradio. Izuzetno sam zainteresovan za normalizaciju, saradnju, a Vučić može odigrati izuzetno važnu ulogu. Tako nešto ne bih uradio nikome, pogotovu ne njemu - rekao je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da poseta predstavlja pokušaj da se odnosi dve zemlje dovedu na nivo prijateljskih.

- Profit iz prošlosti nikome nije bio profit tako da na njemu graditi budućnost nema smisla - rekao je on.

Susret je u žiži interesovanja domaćih i regionalnih medija, ali i stranih zvaničnika.

U Briselu to što do susreta dolazi tumače kao znak da su lideri regiona naučili lekciju prošlosti.

To je u ponedeljak u Briselu poručio komesar za proširenje Johanes Han, koji je dodao da ako se uzmu u obzir umerene reakcije Predsedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića posle incidenta u Srebrenici, vidljiv napredak u ophođenju zemalja u regionu.

Vučić je o susretu razgovarao i sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Mekalister je, istakavši značaj nastavka dijaloga sa Prištinom, naglasio da je stabilnost regiona važna, kako za ekonomski napredak regiona tako i za proces evropskih integracija budućih članica EU.

Jedna od tema razgovora u Beogradu mogao bi da bude i najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

Mediji su proteklih dana spekulisali da će biti uvedene jake mere bezbednosti tokom boravka članova Predsedništva BiH u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
asid

pre 8 godina

Vučić će angažovati hiljade specijalaca za čuvanje Izetbegovića baš k'o što je ovaj angažov'o za linčovanje Vučića, tradicija!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija