• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.07.2015

13:29

VUČIĆ: Bakire, Dragane i Mladene, ovo je vaša kuća, dobrodošli ste!

Politika

VUČIĆ: Bakire, Dragane i Mladene, ovo je vaša kuća, dobrodošli ste!

Podeli vest

Premijer Aleksandar Vučić poručio je na zajedničke konferencije za novinare sa članovima Predsedništva BIH u Palati Srbija da razgovor bio otvoren i iskren, kao i da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti

Vučić je najavio da će uskoro biti organizovana i zajednička sednica vlada Srbije i BiH.

Premijer Srbije je naglasio da je sa Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem  i Mladenom Ivanićem razgovarao o saradnji u mnogim oblasti kao i o zajedničkim projektima...

Vučić je dodao da je reč o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i namenske industrije izjavio je da postoji mogućnost da se ona podigne na značajno viši nivo.

Vučić je rekao da bi, kada je reč o namenskoj industriji, Srbija i Bosna i Hercegovina mogle zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi znacilo više posla za građane dve zemlje i više novca za kompanije.

- Mislim da smo uspeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome - rekao je Vučić, dodajući da bi već postojeća saradnja mogla da se poditne na značajno viši nivo.

Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo reči o elektro-mreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dve zemlje mogu da postignu dobar napredak i kada je reč o turizmu.

- Mislim da možemo da privučemo turiste i napravimo sličan vizni, odnosno bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta, da ih privlačimo ponudama, da promovišemo ekskurzije za odlazak učenika u BiH i Srbiju, da obezbedimo zajedničke podsticaje... Ali to je sada na radnim grupama i resorima da nastave da rade na tome - istakao je Vučić.

Komentarišući događaje u Potočarima 11. jula, Vučić je podsetio da se takvi napadi u svetu jednostavno ne dešavaju.

- To se nigde ne dešava. Tako nešto se desilo samo predsedniku Burkine Faso koga su pogodili raketom zemlja-zemlja - rekao je Vučić dodavši da on gleda samo u budućnost i da je njegov pogled okrenut samo budućnosti jer "ako ljudi koji su izgubili nekog u ratu mogu da gledaju u budućnost onda mogu i ja".

- Moja poruka i Bakiru i Draganu, za Mladena se to podrazumeva, Srbin je, jeste da je ovo njihova kuća, da su uvek dobrodošli i da se uvek osećaju kao kod kuće. Mi ćemo svoju toplinu pokazati uvek... Ne radimo mi ovo danas za što nam za nešto treba, što ćemo imati nekakvu korist - rekao je premijer Srbije.

ČOVIĆ: Prošlost ostaviti istoričarima!

Predsedavjući Predsedništva BiH Dragan Čović poručio jeda prošlost između Srbije i BiH treba ostaviti istoričarima, a da predstavnici vlasti treba da gledaju napred i da saradnju podignu na najviši mogući nivo.

- Deset dana posle Srebrenice mi danas ovde pričamo o sasvim drugim temama. Današnja poseta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu - rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora tročlanog Predsedništva sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa već onoj "velikoj masi koja želi drugačiju budućnost".

Ističući da ima puno toga što ljude u obe zemlje tera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motiviše da gledamo napred.

Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

Posle toga biće održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara, rekao je Čović, dodavši da će predsednik Srbije biti pozvan da poseti Sarajevo u oktobru.

- To je put, drugog nema - dodao je on.

Čović je takođe rekao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio premijer Vučić.

IZETBEGOVIĆ: Hoću da me Beograđani vide!

Bakir Izetbegović je naglasio da su svi zločini, bez obzira ko ih je počinio, jednako teški i da se u BiH ne pravi razlika kad je u pitanju stradanje Srba, Bošnjaka i Hrvata.

On je na konferenciji za medije posle susreta članova Predsedništva BiH sa premijerom Aleksandrom Vučićem naglasio da je nebitno da li se desio zločin u Srebrenici više od 8.000 puta ili osam puta na nekom drugom mestu, i da će svakom počiniocu biti suđeno.

Podsetivši da je Sarajevo pretrpelo užas u ratu, te da je svaki treći Sarajlija pogođen i ranjen, a svaki deseti poginuo, on je naveo da je Sarajevo ipak imalo snage da zaustavi zločin nad Srbima.

- To što je u Sarajevu zaustavljeno što su radili neki pobunjeni komandanti nad Srbima dokaz je da nismo strana koja je sistematski ohrabrivala zločin", podvukao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da ne može biti razvoja i stabilnosti regiona bez procesa pomirenja i dodao da je insistirao na tome da današnji sastanak bude u Beogradu i da se prošeta gradom kako bi osetio reakciju građana.

- Ja sam tražio da sastanak ne bude u Karađorđevu već u Beogradu, hteo sam da se izložim tome, da vidim reakciju Beograđana na moje prisustvo u ovom gradu - rekao je Izetbegović na pitanje šta očekuje od šetnje po glavnom gradu Srbije.

On je naglasio da je pre mesec dana imao tet-a-tet razgovor sa Vučićem kada su se složili da će učiniti sve u cilju pomirenja i da se zla više nikada ne ponove.

- Tri člana Predsedništva su vrlo brzo došla u posetu Beogradu jer želimo da krenemo u razvoj regiona a toga nema bez stabilnosti i bezbednosti. A stabilnosti nema bez intenziviranog procesa pomirenja - poručioje bošnjački član Predsedništva.

Na pitanje kakvu poruku šalje pravosuđe BiH kada optuženog za napad na Vučića u Potočarima pusti ubrzo nakon što je i uhapšen, ili oslobodi Nasera Orića odmah pošto je izručen Sarajevu, Izetbegović je rekao:

 -Proces protov Orića će biti nastavljen. Treba verovati pravosuđ!

VUČIĆ: Ne postoji drugi put osim najbližih odnosa sa BiH

Premijer Aleksandar Vučić naglasio je da ne postoji druga politika između Srbije i Bosne i Hercegovine osim politike najbližih i najboljih mogućih odnosa.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka s članovima Predsedništva BiH on je rekao da je situacija u regionu veoma krhka i da je potrebno mnogo energije kako bi se sačuvala stabilnost, ali je naglasio da osim stvaranja većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata nema boljeg odgovora.

- Ima mnogo toga što treba da uradimo. Ono o čemu smo razgovarali su važne stvari. Pričali smo o milijardama i stotinama miliona evra, o radnim mestima, o suštinskom, istinskom i iskrenom, laganom stvaranju većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata - rekao je Vučić.

On je upitao šta drugo preostaje, da li bi Srbija trebalo da napadne Bosnu ili Bosna Srbiju i Republiku Srpsku.

- Šta je smisao u tome? Šta će to dobro da donese? Kad i jedni i drugi shvate da ne postoji druga politika osim najbližih i najboljih mogućih odnosa, onda ćemo biti na dobrom putu. Ako brutalno racionalno postavite stvari, onda nema boljeg pitanja od toga, niti drugačijeg odgovora od onoga koji mi danas ovde dajemo - zaključio je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija