• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović - N. Anđelković

23.07.2015

11:06

DUŽNI KO GRČKA! Čeda, Pajtić i Mlađa u minusu 231.265.576 dinara!

Politika

DUŽNI KO GRČKA! Čeda, Pajtić i Mlađa u minusu 231.265.576 dinara!

Podeli vest

Partijski računi Čedomira Jovanovića, Bojana Pajtića i Mlađana Dinkića više od godinu dana u finansijskoj blokadi * Čedisti duguju 12 miliona, demokrate 77 miliona, a dinkićevci čak 140 miliona dinara


Čedomir Jovanović, Bojan Pajtić i Mlađan Dinkić su više od godinu dana u milionskim dugovima i pravo je pitanje da li će ih ikada vratiti!

Računi Liberalno-demokratske partije, Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Srbije nalaze se u finansijskoj blokadi već 13 meseci, a državi i svojim poveriocima dužni su ukupno 231.265.576 dinara.

SUMNJIVO
Treba ispitati kako te stranke funkcionišu kad su im blokirani računi
Jelisaveta Vasilić, Savet za borbu protiv korupcije

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), koji se menjaju na dnevnoj bazi, najveći minus imaju dinkićevci, čak 140 miliona, dug demokrata iznosi 77 miliona, dok su čedisti "kratki" za 12 miliona dinara (vidite tabelu).

Spucali keš i ćute

Kako pokazuje Registar NBS o dužnicima po prinudnoj naplati, blokada URS i LDP uvedena je u maju 2014, dok je račun DS "zamrznut" u junu iste godine. Interesantno je i to da su ove partije prošle godine imale milionski vrednu izbornu kampanju, koju očigledno nisu "pokrile".

Koliko i otkad su dužni

- LDP    12.536.405                     (426 dana)
- DS    77.814.026                       (412 dana)
- URS    140.915.145                   (419 dana)

UKUPNO 231.265.576
*iznosi su u dinarima

Podsećanja radi, Dinkićeva promocija koštala je 157.265.643 dinara, Jovanović je potrošio 135.153.673 dinara, dok je Pajtić bio skromniji - stao je na 57.681.131 dinaru.

Jovanović, Pajtić i Dinkić nisu želeli da odgovore na pitanje ko će, kad i kako vratiti te pare. Veroljub Stevanović, jedan od bivših lidera URS, nonšalantno je "oprao ruke" od dugova stranke:

- Partijske finansije bile su u rukama G17 plus. O dugovima ne mogu da govorim jer to nije bio moj posao.

Ništa pričljiviji nije bio ni Branimir Kuzmanović, generalni sekretar DS, koji tvrdi da je za izlazak iz blokade potrebno da plate oko 10 odsto duga, posle čega će nastaviti da izmiruju obaveze, dok su nam i u LDP poručili da će vratiti sve dugove.

- Istina je da dugujemo, ali izmirićemo obaveze u skladu s dinamikom otplate, na osnovu prihoda koje dobijamo iz opština u kojima imamo odbornike - naglašavaju u LDP.

Država da reaguje

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da poverioci treba da naplate svoja potraživanja.

Tanjug

mojugao

jorgovanka tabaković

guvernerka NBS

Evidencija NBS je dostupna javnosti, ali prinudnu naplatu izvršavamo samo na osnovu naloga koje dobijamo od ovlašćenih organa i institucija.

- Ako duguju i državi, to se ne može ignorisati. Poreska uprava to može sama da uradi. Pitanje je i kako stranke funkcionišu kad su im blokirani računi - ističe Vasilićeva, dodajući da to treba "ozbiljno ispitati".

Direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić smatra da partije duguju uglavnom bankama, marketinškim agencijama i medijima.

- Poverioci odlučuju da li će im tražiti novac. Ako stranke ne duguju Poreskoj upravi, koja ima prioritet u naplati, to nije njena briga. Predlagali smo da se zakonom uredi pitanje kredita, što bi stranke obavezalo da vrate dug pre predaje izveštaja o finansiranju kampanje. Da je to usvojeno, ne bi uzimale prevelike svote - zaključuje Nenadić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 8 godina

Uzmite im LICNU IMOVINU pa na dobos u cemu su oni razliciti osim sto su POLITICKI PREVARANTI.Eto glasaci za koga ste vi glasali.

bubasvaba

pre 8 godina

Molim INFORMER da nas obavestikoliko ove face duguju za struju i ako nije tesko sve firme koje su privatizovane koliko duguju za struju na primer miskoviceve ,perceviceve,bekove,i ostalih privredika to jest MAFi...a!!!

caca

pre 8 godina

Prvo zahvaljujemo se u ime postenog naroda INFORMERU,na sve informacije,i zamoljavamo da insistira svojom javnim sredstvom,da se ne zaboravi Jankovic,osudjivac ,,gradjana,da se ne zaboravi ,,linc,,premijera,i slazem se da se oduzme imovina na osnovu racuna,struje,poreza,partije,SVIMA,BAS SVIMA,REDO,ima ih jos puno,da ih informer forsira svake nedelje,,kako se majke,samohrane,popisubu za racun struje od 10.000 din,izbacuju iz kuca na ulicu,,ZASTO SU OVE,,SV..E,POSTEDJENE,,hvala,,

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17