• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2015

08:56

BRITANSKI AMBASADOR: Želimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU

Politika

BRITANSKI AMBASADOR: Želimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU

Podeli vest

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif ocenio je da je politika Britanije u Srbiji i na Balkanu konzistentna i koherentna, što je podrška pomirenju

Osim toga, Kif je naglasio da takvu politiku prema susedima ima i premijer Aleksandar Vučić, što je pokazao i sastanak sa trojicom članova Predsedništva BiH u Beogradu.

- Mi prema Balkanu imamo konzistentnu i koherentnu politiku, a to je podrška pomirenju kao doprinosu stabilnosti Balkana - rekao je Kif u intervjuu za list "Danas". 

Politika Vlade Srbije je jasna i to je politika reformi i integracija u EU i ne vidim promenu u toj politici, rekao je Kif, dodajući da je još jedan dokaz te politike sastanak premijera Srbije i članova Predsedništva BiH. 

Komentarišući taj susret, Kif je istakao da je to veoma pozitivan korak i dobra vest za obe strane. 

- Mislim da je to iskren i pozitivan korak. Predsednik Vlade Srbije takođe ima konzistentnu i koherentnu politiku prema susedima. Sastanak sa članovima Predsedništva BiH vidim kao deo te politike. Njegova prva poseta regionu je bila u Sarajevu, zatim je bio u Zagrebu i Tirani i naravno otišao je u Potočare. Potpuno sam bio šokiran onim što se tamo dogodilo. Ali je činjenica da je on tamo bio vrlo pozitivna - rekao je Kif. 

Za njega je, kako je naveo, najvažnija slika te posete bio momenat kada su Majke Srebrenice Vučiću dale cvet Srebrenice. 

- Taj momenat je simbol pomirenja. Kada je reč o pomirenju u regionu, rekao bih da sa Srbijom imamo u osnovi istu politiku i želje. Jasno je da kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u SB UN, nismo imali isti stav, ali to se dešava - dodao je Kif. 

Kif je naglasio da će ove godine direktna bilateralna finansijska podrška Britanije Srbiji biti oko pet miliona funti. 

- To znači pomoć posle poplava, realizacija raznih programa, stipendiranje, stručne razmene, stažiranje, podrška reformama u integracijama. Premijer (Dejvid) Kameron je najavio i novi program podrške od oko tri miliona funti - kazao je Kif. 

5

miliona funti iznosila je finansijska pomoć Britanije Srbiji u ovoj godini

Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Beorgadu

On je naveo da Britanija želi da vidi promene u EU jer misli da treba da bude fleksibilnija i konkurentnija na svetskoj sceni, kao i da misli da su potrebne reforme i u Srbiji. 

- Želimo da vidimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU. Mislimo da je to moguće i radimo na tome - naglasio je Kif. 

Ukazujući na važnost političkih i ekonomskih reformi, kao i usvajanje zajedničkih evropskih vrednosti, Kif je rekao da je za Britaniju veoma važna politika Srbije u regionu, kao i predsedavanje OEBS-u, koje je nazvao profesionalnim i efektivnim. 

- To nam govori da je Srbija sposobna da igra konstruktivnu ulogu na evropskom nivou - naveo je Kif. 

Na pitanje kako ocenjuje ekonomske reforme u Srbiji, Kif je kazao da je sada važno pitanje implementacije zakona i pitanje da li ima ekonomskog rasta. 

- Videćemo da li sve ove reforme znače ekonomski rast. Na početku godine sam rekao da će ova godina za Srbiju biti godina izazova - dodao je Kif. 

Odgovarajući na pitanje kakav bi odnos Vlada Srbije trebalo da ima prema Miloradu Dodiku, Kif je kazao da ne bi da premijeru govori kako da se ponaša prema predsedniku Republike Srpske, ali da misli da je vrlo važno da predsednik vlade i vlada mogu da imaju pozitivnu ulogu u nekim situacijama. 

- Na primer, kada je gospodin Dodik predložio referendum u RS, predsednik vlade mu je poručio da razmisli o tome. Referendum je vrlo opasan jer je protiv svih obaveza, dogovora svih lidera u BiH. Koči napredak ka EU i odvlači pažnju od stvarnih društvenih i ekonomskih problema sa kojima se građani susreću. Ne vidim kako može to da doprinese pomirenju i napretku BiH - rekao je Kif. 

Povodom obeležavanja godišnjice Oluje 5. avgusta, Kif je naveo da u odnosima između svih zemalja Balkana ima teških godišnjica, naglasivši da je potrebno da sve strane pokažu zrelost i odgovornost. 

Kif je, na pitanje kakvo lice Srbije vidi građanin Britanije kada gleda i sluša srpskog premijera i ministra spoljnih poslova, odgovorio da normalne ljude u Britaniji više interesuje tenis i fudbal i da je najpoznatiji Srbin u njegovoj zemlji Novak Đoković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka Laban

pre 8 godina

Ako vam je ekspert za reforme gospodin Amadeo Watkins koji je prvo "reformisao" vojsku a sad pokušava da "reformiše" policiju onda nam je sve jasno ! Samo ste gospodine zaboravili da je ovo Srbija u kojoj ima mnogo školovanih ljudi i ponosnih patriota koji vam neće dozvoliti takvu vrstu "reformi" koju nigde niste sproveli!

Misirac

pre 8 godina

Niste vi nas trebali da reformišete i pomažete da nas niste pobili i materijalno i ljudski sa vašim bombama gospodine ambasadore! Vaša zemlja je najveći okupator kroz istoriju ! Sada nam šaljete "eksperte" da nas dotuku odnosno "reformišu" pošto ste shvatili da nam je proradio srpski ponos i da smo pametniji mnogo nego što ste vi "procenjivali" decenijama !

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Mi prema Balkanu imamo konzistentnu i koherentnu politiku, a to je podrška pomirenju kao doprinosu stabilnosti Balkana - rekao je Kif. Потпуно се слажем са нимало симпатичним амбасадорм олињале империје какво је Уједињено Краљевство (УК). Њихова коегзистетност се огледа од атентата на Александра Обреновића (1904.) па до данас; пролазило се ту кроз многе јендеке и врлети, од подметања ногу и Солунског процеса у Првом светском рату, до чувеног „Боље рат – него пакт“ 1941. и геноцида над Србима у Другом светском рату, бомбардовања Београда 1944. и 1999., па до последњег британског идиотлука званог „резолуција о Сребреници“. Све са једним циљем, да нас буде што мање и да нам буде што горе. Подсећања ради, УК је створио Албанију као државу после провог светског рата, а турску након балканских ратова оставио ка евроспску државу. Препотетност, цинизам и вређање интелегенције више не пролазе. Круна безобразлука је да нас они хоће у реформисан ЕУ као реформисану Србију – и то исти они који ће имати референдум 2017. о иступању из ЕУ и никада нису прихватили евро као валуту него се држе фунте као пијан плота. А ово рефирмисано значи широку палету – ОД признања Косова као независне државе, преко измене дејтонског споразума тако да Република Српска има ингеренције нешто мање него месна заједница у Петловцу, ДО признавања истополних бракова (тако да ће „тата“ бити педер а мама „педеруша“) уз обавезно усвајање деце. Зато господине Киф, само ви ручкајте ваш аспик од јегуља, пијуцкајте чај 5, а ваш црни хумор сачувајте за ваше крватске љубимце. Њима сте и најсличнији, образа немате а не стидите се онога на чему седите. Што би рекла ваша краљица Елизабета: „Sieg heil“. Шта год...

stanko

pre 8 godina

A zabijate nam noz u ledja podnosenjem nekih rezolucija u SB.Stvarno imate koherentnu i principijelnu politiku prema Srbiji

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija