• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2015

15:51

STOJANOVIĆ: U Prištini nema ozbiljnog dijaloga o ZSO

Politika

STOJANOVIĆ: U Prištini nema ozbiljnog dijaloga o ZSO

Podeli vest

Albanci nemaju jedinstven stav kako bi trebalo da izgleda njihov predlog Zajednice srpskih opština, niti o njoj postoji ozbiljan dijalog između Srba i Albanaca u kosovskoj vladi, zbog čega je veoma teško da se postigne dogovor, izjavio je danas zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović

- Kada bi postojao ozbiljan dijalog, možda bi se u Briselu dogovori pravili za jedan dan - rekao je Stojanović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, situacija je trenutno takva da sve argumente koje Srbi u kosovskoj vladi "stave na sto" mora da brani Beograd, "jer u suprotnom ne bi bili uvaženi".

Upitan da li među kosovskim Albancima postoje razgovori kako bi mogao da izgleda predlog Prištine o nadležnostima i strukturi ZSO, s kojim bi došli u Brisel, Stojanović je rekao da ne zna, ali da je atmosfera u društvu takva da one treba da budu što manje.

- Pritisak javnosti na njih da ne daju ništa je ogroman, a u društvu se stvorila atmosfera da će biti izdajnik onaj ko bude dao bilo šta. Ali mislim i da između njih ne postoji saglasnost kako bi i da li bi ZSO trebalo da ima nešto više od onoga što danas predviđa Asocijacija kosovskih opština - istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ne postoji jasna ideja prištinske strane kako bi ZSO trebalo da izgleda, već "samo stalno insistiranje da to bude što manje" i u kapacitetu koji ne mogu da izbegnu.

- Glavno sporenje se zapravo vodi koje će to direktne nadležnosti i na kojim principima će ZSO biti postavljena. Kosovski Albanci insistiraju da to bude što manje, bez konkretnog predloga kako bi to trebalo da izgleda, osim što kažu da bi želeli da to bude nevladina organizacija - objasnio je Stojanović.

Ipak, kako smatra Stojanović, pritisak međunarodne zajednice na Prištinu je u poslednje vreme sve veći jer, kako je objasnio, Briselskim sporazumom se jasno definiše kako treba da izgleda Zajednica srpskih opština.

- Očekujem tu još mnogo problema, ali sasvim je jasno da se tu pozicija Evropske unije prilično promenila u odnosu na ono što smo ranije gledali i da je očigledno da je i situacija oko Specijalnog suda i neke druge pokazale zapravo svu nekonstruktivnost kosovskih Albanaca - naveo je Stojanović.

On je dodao da će pritisak rasti, jer Briselski sporazum mora da se sprovede "bez obzira na to koliko kosovski političari ne mogu da objasne svojoj javnosti zašto to mora da se dogodi".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija