• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.08.2015

15:17

VUČIĆ PITA EULEKS: Dokle će Ivanović bez razloga da bude u zatvoru!

Politika

VUČIĆ PITA EULEKS: Dokle će Ivanović bez razloga da bude u zatvoru!

Podeli vest

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za novinare da beskonačno produžavanje pritvora lideru SDP Oliveru Ivanoviću nema nikakvog smisla...

Ističući da je slučaj Olivera Ivanovića važna tema za Vladu Srbije, Vučić je ocenio da je pritvor lider SDP više puta produžavan bez ikakvog razloga.

- Iako ga nijedan svedok nije optužio, iako je Vlada Srbije dala čvrste garancije, iako Oliver Ivanović nikako ne može da utiče na svedoke, on je i dalje u pritvoru. Mi nemamo problem sa nastavkom procesa, ali imamo problem sa evidentim kršenjem njegovih prava - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, produžavanje pritvora Ivanoviću je dalji pritisak na Srbe na KiM.

- Niko ne razume zašto to rade, osim da bi se vršio dalji pritisak i ponižavanje srpskog naroda na KiM - istakao je Vučić.

Konsultacije o zakonu o poreklu imovine

Premijer Aleksandar Vucić izjavio je danas da je obavljen prvi krug konslutacija o zakonu o poreklu imovine i naveo da to nije "osvetnički zakon", ali i da očekuje da na "duing biznis" listi Svetske banke Srbija poboljša svoje mesto za više od 30 mesta. 

Vucić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je to zakon kojim će onemogućiti da ljudi primaju platu od 400.000 dinara, a prijavljuju 21.000 - minimalac, i onda država zbog toga ne može da ubire porez.

- Onaj ko živi veoma bogato nema smisla da pred državnim organima predstvalja sebe kao nekoga ko zarađuje minimalna primanja. Naša je obaveza da uredimo sistem - dodao je. 

Kako je rekao, zbog svega što se radi na tom i drugim planovima očekuje i da Srbija na "duing biznis" listi Svetske banke skoči ne za pet ili 10, već za više od 30 mesta.

On je naveo da je do sad Vlada Srbije bila oprezna, da je više ćutala nego govrila, jer je smatrala, priznajući evropsko pravosuđe, da je bolje da sačeka. 

- Ali ovo sa beskonačnim produžavanjem pritvora više nema nikakvog smisla - poručio je Vučić.

Govoreći o predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, Vučić je rekao da će predložiti liderima u regionu da se zajednički obeležava dan sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

- Time bi drugi bolje razumeli šta to boli nas Srbe, a bismo bolje mogli da razumemo šta se dešavalo sa drugim narodima - naveo je Vučić.

Vučić je, inače, izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji su građani i Republika Srbija obeležili 20-ogodišnjicu velike tragedije u kojoj je ubijeno više od 2.000 Srba i u kojoj je proterano više od 250.000 ljudi. 

- Mi smo to uradili na način da nikoga nismo vređali, nikom preteli,i ništa loše govorili. Na državnim proslavama nikakvih inciidenata nije bilo, niti će ih biti, jer se mi sa poštovanjem odnosimo i prema našim komošijama i prema njihovim žrtvama. Ne može da se poredi šta će da uradi neko drugi koga država ni na koji način ne kontroliše - istakao je premijer.

On je apelovao na očuvanje regionalne političke stabilnosti i nastavak pomirenja u regionu, kao i iskrenih i suštinskih razgovora o problemima prošlosti, ali i na građane da se okrenu životnim problemima - ekonomskim reformama, onome što predstavlja budućnost za nas i našu zemlju. 

- Od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne možemo i nećemo moći da živimo - poručio je Vučić.

Tanjug

Govoreći o Zakonu o prodaji državnih nepokretnosti koje je predsednik Tomislav Nikolić odbio da potpiše, Vučić je rekao da će Vlada taj zakon povući iz procedure.

- Zbog dopisa predsednika Republike i zbog zlonamernih tumačenja motiva za donošenje tog zakona, Vlada će ga povući iz procedure - precizirao je Vučić i dodao da ima puno poverenja u predsednika Nikolića.

- Imam puno poverenje u Tomislava Nikolića, kao i on u mene, i siguran sam da mu nije ni na kraj pameti formiranje nove političke stranke - istakao je premijer, demantujući tako pojedine medijske spekulacije.

Grafiti: pretnja ili političke igre 



Premijer je poručio da Srbiji niko nikome ne sme da preti smrću, a kad je reč o lideru DS Bojanu Pajtiću - MUP će utvrditi da li je u tom slučaju reč o stvarnim pretnjama ili političkim igrama.

- Niko nikada ni na koji način ne sme da preti ni Bojanu Pajtiću ni nikome drugom. Mi volimo ovu državu i garantovaćemo punu sigurnost i bezbednost svima onima koji je ne ugrožavaju, a oni koji je ugrožavaju biće sankcionisani - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je to obaveza Vlade Srbije u svakom slučaju, pa i u slučaju lidera Demokratske stranke, a da li je reč o stvarnim pretnjama ili političkim igrama, kako je kazao, utvrdiće Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Na pitanje da komentariše navode Pajtića da su grafiti u kojima mu se preti smrću deo kampanje Srpske napredne stranke, Vučić je rekao da na stranačka pitanja ne odgovora, da je video da je DS tražio nešto od funkcionera SNS, ali da ne bi da "ulazi u kampanju da li se neko brčkao ili nije".

- U svakom slučaju, grafiti jesu problem, ko god da ih je napisao. Imamo određene sumnje, nadležni organi to proveravaju i čim budemo došli do rezultata, javnost ćemo o tome da obavestimo. Mada, nisam siguran da će svi da budu zadovoljni rezultatima istrage kad se ona do kraja sprovede - rekao je Vučić.

On je rekao da se nada da će se doći do pune istine, a da u svakom slučaju niko Srbiji nikome ne sme da preti smrću. 

On je rekao da se Nikolić uvek korektno ponašao prema njemu, i da je podržao teške reformske mere vlade, iako je mogao da ih kritikuje.

To su stvari, prema njegovim rečima, koje se ne zaboravljaju i na čemu mu je zahvalan. 

- Imam puno poštovanje prema Nikoliću i ne bavim se uopšte političkim strankama. Nisam ni na vrata svoje stranke ušao četiri meseca. Ima mnogo problema u zemlji sa kojima se moramo suočiti i rešavati. Izvinjavam se što nemam vremena za stranačke priče - podvukao je Vučić. 

O ekonomiji

Govoreći o ekonomskim pitanjima, Vučić je naveo da su u prvih sedam meseci prihodi veći od očekivanih, veći za 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

On je na konferenciji za novinare u Vladi rekao da su, u poređenju sa onim što je dogovreno sa MMF-om, prihodi u prvih sedam meseci veći za 36,6 milijardi dinara, odnosno za 7,2 odsto.

Premijer je precizirao da su prihodi veći u svim oblastima, počev od neporeskih preko poreza na dohodak, akciza, carina, PDV...

- Svuda su nam bolji brojevi - podvukao je on.

Govoreći o rashodima, premijer je rekao da su "mnogo niži", kao i da očekuje očekujemo njihovo dalje smanjenje. On je rekao da su u planu i velike reforme Poreske uprave i da je zabeležen ogroman povraćaj PDV. 

- U julu smo platili više od sedam milijardi povraćaj PDV nego u istom mesecu lane, ali, nam nije toliko veći izvoz, pa će Poreska uprava na tom pitanju raditi neuporedivo ozbiljnije - poručio je Vučić.

Podaci o kretanju prosečne neto zarade u prvih pola godine, kako je naveo, pokazuju međugodišnji pad zarada od 0,4 odsto zbog pada plata u javnom sektoru, dok je u privatnom sektoru zabeležen rast zarada od 2,3 odsto.

U junu je, kako je naveo, zabeležen međugodišnji prosečni pad neto zarade od 0,65 posto pri čemu je u svim delovima javnog sektora zabeležen pad zarada, dok je u privatnom sektoru ostvaren rast zarada od 1,7 odsto.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija