• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.08.2015

08:27

MEKALISTER: Nadam se da do kraja godine otvaramo poglavlja!

Politika

MEKALISTER: Nadam se da do kraja godine otvaramo poglavlja!

Podeli vest

Ako ostane na putu reformi i fokusira se na njihovo sprovodenje, Srbija može postati uzor celom zapadnom Balkanu, izjavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i dodao da Srbija pripada Evropi i da su joj vrata EU otvorena

- Dokazali smo da podržavamo vašu zemlju, naročito tokom katastrofalnih majskih poplava. Visok nivo ambicije Srbije za pregovore sa EU je dobrodošao. Koliko će trajati proces pristupanja prvenstveno zavisi od sposobnosti vaše zemlje da napravi održiv napredak u reformama koje su zacrtane u agendi EU - rekao je Mekalister.

On je istakao i da značajni rezultati koje je Beograd ostvario moraju biti priznati. 

- Iskreno se nadam da se u sledećem dijalogu na visokom nivou između Beograda i Prištine u Briselu može doći do dogovora i da će onda prvo pregovaračko poglavlje biti otvoreno do kraja ove godine - dodao je on.

On je, takođe, pohvalio posvećenost glavnog srpskog pregovarača sa EU Tanje MIščevć i njenog tima, dodajući da se u Briselu visoko ceni ono što oni rade. 

- Poput Tanje Miščević, i ja bih voleo da vidim da se prva poglavlja otvore u najkraćem mogućem roku. Kao izvestilac Evropskog parlamenta, nije na meni da odlučujem o otvaranju poglavlja. Savet jednoglasno odlučuje prema merilima za otvaranje poglavlja na osnovu preporuka Komisije - kazao je on, odgovarajući na pitanje da li je realna prognoza Tanje Miščević da se prva pregovaračka poglavlja Srbije i EU otvore do oktobra.

Mekalister je kazao da Srbije treba da se posebno fokusira na vladavinu prava, koja je u osnovi „novog pristupa" Komisije i time se prvo treba pozabaviti. 

- To znači, između ostalog, da poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna ljudska prava) i poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) treba da se otvore rano u procesu i zatvore na kraju. Ovo daje maksimalno vremena za razvoj solidnih dostignucja, tako da su reforme nepovratne - precizirao je Mekalister. 

On dodaje i da je poglavlje 35, takođe, od posebnog značaja.

- Pregovarački okvir zahteva normalizaciju odnosa s Kosovom pod poglavljem 35 i to treba da se uradi paralelno s napretkom u pregovorima u celini - rekao je izvestilac EP za Srbiju.

Na pitanje lista, šta konkretno znači "normalizacija odnosa s Kosovom", Mekalister kaže da, u suštini, pregovarački okvir zahteva stalno angažovanje ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom. 

- Ovaj proces trebalo bi postepeno da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, s izgledima da obe zemlje budu u mogućnosti da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze - obrazložio je Mekalister.

On je naveo i da žali što se "Srbija nije pridružila, kad se od nje tražilo, restriktivnim merama protiv Rusije, što je ugošćavala s počastima neke osobe koje su potpale pod zabranu izdavanja viza EU i organizovala vojne vežbe s ruskom vojskom". 

"S druge strane, primećujem veoma dobru i konstruktivnu saradnju s NATO i ohrabrujem Srbiju da produbi taj odnos", dodaje izvestilac EP.

On je pohvalio Srbiju i kada je u pitanju napredak u odnosima sa susedima.

- Spisak pozitivnih primera je dugačak. Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je inauguraciji nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kirtarovic u februaru. Posetio je Tiranu krajem maja, što je bila prva poseta srpskog premijera Albaniji, i išao na ceremoniju komemoracije u Srebrenici 11. jula. Ove aktivnosti srpskog premijera mogu se posmatrati kao istorijske prekretnice - naglasio je Mekalister.

On je, takođe, pozdravio to što je Vučić nakon incidenta u Potočarima naglasio da njegova ruka ostaje ispružena bošnjackom narodu i da će nastaviti sa svojom politikom pomirenja, pozivajući Predsedništvo BiH u Beograd. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stanko

pre 8 godina

Jos jedna potvrda da je priznanje Kosova uslov za ulazak u UE. "Ovaj proces trebalo bi postepeno da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, s izgledima da obe zemlje...". Ovo ne vide samo oni koji to ne zele.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija