• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/informer

12.08.2015

00:03

DOBRE VESTI! DAČIĆ: UN odbile Kosovo za prijem u UNESKO!

Politika

DOBRE VESTI! DAČIĆ: UN odbile Kosovo za prijem u UNESKO!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio jeda Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju".

Dačić kaže da pred Unesko neće stići predlog UN da se raspravlja o zahtevu Kosova, ali je upozorio da je to tek prvi korak.

- Sada se može očekivati da se Kosovo sa svojim zahtevom za prijemom obrati direktno Unesku", napominje Dačić.

Diplomatska borba definitvno nije gotova, jer se može desiti i da neka treća zemlja u ime Kosova pokrene ovaj zahtev pred izvršnim savetom Uneska, navodi "Blic".

List "Alo" takođe piše, pozivajući se na diplomatske krugove, da su UN odbile da u Unesko proslede zahtev Prištine da Kosovo bude primljeno u tu agenciju.

Zahtev Prištine nije u skladu sa mandatom Unmika, koji se pridržava Rezolucije UN 1244, navodi se u obrazloženju UN-a povodom predloga da Kosovo bude primljeno u čclanstvo Uneska, agencije UN-a specijalizovane za obrazovanje, nauku i kulturu.

- UN nije mogao da pogazi rezoluciju koju je sam doneo. Ovakvim ishodom praktično je osujećena namera Kosova da sa preporukom svetske organizacije sačeka glasanje u Unesku. Dakle, UN neće proslediti zahtev Prištine, ali Kosovo može direktno da se obrati Unesku ili da neka treća zemlja to učini u ime Prištine. To bi sve bilo neuobičajeno, ali se može očekivati. Zato Srbija, bez obzira na ovu malu pobedu, nastavlja diplomatsku ofanzivu da spreči prijem Kosova u Unesko-  navodi izvor lista.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija