• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.08.2015

19:13

KAD DECA RAĐAJU DECU! Devojčice u Srbiji rodile čak 447 beba!

Politika

KAD DECA RAĐAJU DECU! Devojčice u Srbiji rodile čak 447 beba!

Podeli vest

Prošle godine je 25 maloletnica do 15 godina pravo iz osnovne škole otišlo u porođajnu salu, dok je onih od 16 do 19 godina bilo 422... Najmlađa trudnica u 2014. je iz sela nadomak Kruševca, imala je 14 godina

Čak 447 devojčica u Srbiji uzrasta od 13 do 19 godina postale su majke u 2014. godini, zvanični su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda! Lekari upozoravaju da je naša zemlja po broju tinejdžerskih trudnoća već godinama među prvima u Evropi.

Kako su naveli u Gradskom zavodu, 25 maloletnica do 15 godina pravo iz osnovne škole otišlo je u porođajnu salu, dok je onih od 16 do 19 godina bilo čak 422. Najmlađa trudnica prošle godine, koju su u porodilište doveli muž i svekrva iz sela nadomak Kruševca, imala je samo 14 godina, otkrili su nam u jednom beogradskom porodilištu.

Nedavno sam porodila devojčicu koja je imala samo 14 godina
Dr Ilijana Mažibrada

Neznanje i sram

Ipak, nedavno se dogodio još drastičniji primer maloletničke trudnoće. Specijalista ginekologije i akušerstva dr Ilijana Mažibrada otkrila je za Informer da je nedavno porodila devojčicu koja je imala samo 13 godina!?!

- Sve češći su prijemi devojčica koje ostanu u drugom stanju. To je ogled naše populacije i nižeg stepena obrazovanja. Sa 14 godina oni su još deca koja o životu tek treba da uče. Ne razmišljajući o posledicama, već u osnovnoj školi stupaju u seksualne odnose bez ikakve zaštite i kontracepcijskih sredstava - napominje dr Mažibrada.

Prema njenom doktorskom iskustvu, kada zatrudne, neke devojčice to kriju od svojih roditelja.

- Zato obično i bude kasno za bilo kakvu intervenciju. Međutim, najveći broj devojčica iz malih sredina već sa 14 i 15 godina samovoljno prelazi da živi kod dečka sa željom da ostanu trudne - objašnjava naša sagovornica.

KRIVCI SOCIJALNI ODNOSI

Dečiji psiholog Branka Tišma smatra da današnja omladina prerano ulazi u svet odraslih, i to bez dobrih saveta porodice i okoline u kojoj odrasta.
- Najveći krivci za sve veći broj adolescentnih trudnoća jesu loši socijalno-društveni odnosi, ali i nedostatak bliskosti sa sopstvenom porodicom. Majke moraju više da pričaju sa svojim ćerkama i da ih usmeravaju na pravi put. Zna se kada je vreme za bezbrižno detinjstvo, a kada za ulogu roditelja - navodi Tišma.
Kako kaže, nijedna tinejdžerka nije spremna da postane majka, a rađanje deteta sa 14 godina je veliki teret kako za nju tako i za porodicu u kojoj je dete rodilo dete.

Kako ističe dr Mažibrada, pored trenda sve ranijeg započinjanja odnosa, lošu poruku šalje i porodica, koja u većini slučajeva podrži svoje ćerke da još kao tinejdžerke postanu majke.

- Roditelji moraju više da pričaju sa svojom decom o mogućim posledicama. Najlakše je podržati dete u devetom mesecu trudnoće! Ali pitanje je da li roditelji stvarno misle da je devojčica koja je tek završila osmi razred spremna da postane majka?! Naravno da nije. Devojčice u tom periodu tek počinju da se razvijaju i njihovo telo nikako nije spremno za trudnoću - naglašava doktorka.
Ona dodaje i da pored zdravstvenih komplikacija, na ovako mlade devojke porođaji mogu ostaviti i velike psihičke posledice.

Poražavajuće

Direktorka GAK "Narodni front" u Beogradu dr Snežana Rakić kaže za Informer da je od ukupnog broja adolescentnih porođaja u 2014. godini 30 obavljeno u ovoj ustanovi.
- Nažalost, sve je veća stopa rađanja kod devojaka uzrasta od 13 do 19 godina, iako se trudimo da podignemo nivo svesti kod omladine o zaštiti i merama opreza prilikom seksualnih odnosa. Ali kada nam dođe devojčica u poodmakloj trudnoći, mi po dužnosti moramo da je primimo u bolnicu i porodimo. Samo prošle godine imali smo čak 30 devojčica starih do 19 godina koje su se porodile - istakla je doktorka Rakić.

Kao glavni uzrok tinejdžerskih trudnoća, pored preranog stupanja u seksualne odnose, stručnjaci navode i nedovoljan broj predavanja u školama na tu temu, nizak nivo obrazovanja, ali i loš uticaj društva u kome živimo. Prema statistici, najveći broj devojčica koje ostanu u drugom stanju dolazi iz manjih sredina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljiki

pre 8 godina

Ma to je sve ok. Ono sto nije ok su abortusi. Koliko li tek toga ima?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija