• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2015

14:19

MONTGOMERI: Vučićeva ideja o Danu sećanja je dobra

Politika

MONTGOMERI: Vučićeva ideja o Danu sećanja je dobra

Podeli vest

Bivši američki ambašador u Srbiji Vilijam Mongtomeri smatra da je uspostavljanje zajedničkog dana sećanja za sve žrtve ratova 1990-ih u bišoj Jugoslaviji dobra ideja

Neću ovde da nabrajam imena sa svih strana, ali mi svi znamo previše dobro da ima ubica i ratnih zločinaca koji još uvek žive nekažnjeno širom bivše Jugoslavije, a mnoge od njih jedni smatraju za heroje, a drugi za užasne ratne zločince. Dok god se to događa, pomirenje je verovatno nemoguće

Vilijam Montgomeri

- Ovom regionu su očajnički potrebni koraci koji bi bili usmereni na budućnost i regionalnu saradnju. Bio bi veliki korak unazad ukoliko bi kritike ovakvih inicijativa obeshrabrile bilo kog državnika da ide tim putem - rekao je bivši američki diplomata.

On takođe veruje da Srbija ima i pravo i odgovornost kao zemlja koja je na putu evropskih integracija da pokreće i podržava pozitivne inicijative.

- Ideja o zajedničkom danu sećanja verovatno će jednog dana biti ostvarena, ali će pre toga biti potrebni neki pozitivni i potencijano bolni koraci svih strana - istakao je Montgomeri. 

Prema njegovim rečima, nijedna strana do danas nije počela proces ozbiljnog javnog preispitivanja sopstvenih akcija tokom ratnih godina, a to uporno odbijanje da se priznaju zločini svoje strane i njenog rukovodstva onemogućavaju napredak procesa pomirenja.

- Otuda ne mislim da je razlog kritika inicijative za uspostavljanje Dana sećanja to što dolazi od jednog poltičkog lidera iz Srbije. Bilo koji lider koji gleda unapred, bilo koje druge nacionalnosti, koji bi predložio takav korak, došao bi u opasnost da naiđe na istu reakciju - ocenio je Montgomeri.

On smatra da je u svakoj od zemalja i svakom od naroda bivše Jugoslavije potrebna mnogo nepristrasnija javna diskusija o tome šta su oni učinili da izazovu sukob i nasilje. 

- Neću ovde da nabrajam imena sa svih strana, ali mi svi znamo previše dobro da ima ubica i ratnih zločinaca koji još uvek žive nekažnjeno širom bivše Jugoslavije, a mnoge od njih jedni smatraju za heroje, a drugi za užasne ratne zločince. Dok god se to događa, pomirenje je verovatno nemoguće - izričit je diplomata.

Na pitanje kako vidi odnose u regionu sa aspekta stabilnosti, bivši američki ambasador je ocenio da bez jačeg ekonomskog rasta i istinskog pomirenja region neće biti istinski stabilan.

- Trenutno postoji nestabilnost u 'luku' koji uključuje Makedoniju, teritoriju Kosova i Bosnu. Ukoliko i dok situacija tamo ne bude uspešno rešena, neće biti stabilnosti i bezbednosti u čitavom regionu - ocenio je Montgomeri prema čijem mišljenju će region biti sigurniji samo ako zemlje regiona budu jedinstvenije i što bolje budu sarađivale

Srbija, kako je istakao, ima ključnu ulogu da pomogne da se to dogodi.

- Štaviše, to neće biti moguće bez snažne i proaktivne podrške Srbije - zaključio je Montgomeri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 8 godina

Pa taj ambasador montgomeri je bio savetnik Vucica i Nikolica kad su osnivali SNS.bio je placen visoko od SNS i to je zvanicno bilo objavljeno u medijima.Pa on je verovatno vucicu tu ideju o pomirenju kao spoljni saradnik SNS

Milorad Culibrk

pre 8 godina

Gospodine Montgomeri... Vi kazete: " Da će region biti sigurniji samo ako zemlje regiona budu jedinstvenije i što bolje budu sarađivale. " Postovani Gospodine region je to bio sve do onog momenta dok se Vi ( licno ) zajedno sa Bracnim parom Klington, Tonijem Blerom, Solanom, Klarkom i vama slicni niste umestali svoje prste. Da bude cinicnije pod plastom zastite naroda balkana od humanitarne katastrofe. HUMANITARNU KATASTROFU STE DONELI VI. Nije ona dosla ni id Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja i Podgorice. Gos. Momir Bulatovic u svojoj knjizi citira Gos. Tudjmana ( u momentu kada ga Izetbegovic u Ohridu moli da Hrvatska ne ulazi u rat ) on kaze : " Ja ne mogu da se zaustavim jer sam obecao Genseru da ce Hrvatska uci u rat " I usla je i zavrsila ga Olujom na cijem tenku je jahao Vas kolega Ambasador Galbrajt!!! Jos nesto Gospodine ja sam veliki postovalac Premijera Vucica ali ako ga Vi hvalite a Toni Bler savetuje ONDA TU NESTO DEBELO SMRDI.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija