• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

20.08.2015

11:51

SLEDE POGLAVNIKA! Pavelić 1941. zabranio ćirilicu u NDH!

Politika

SLEDE POGLAVNIKA! Pavelić 1941. zabranio ćirilicu u NDH!

Podeli vest

"Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice", stajalo je u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koja je doneta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Odredba je doneta 25. aprila 1941. godine, dve nedelje posle formiranja nacističke NDH

Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu objavljivanjem u "Narodnim Novinama", a odredbu je potpisao poglavnik NDH Ante Pavelić.

Mesec dana zatvora

"Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise", pisalo je u naredbi pripadnicima Ministarstva unutrašnjih, koju je potpisao ministar Andrija Artuković.

Svakog ko bi prekršio naređenje čekala je novčana kazna i mesec dana zatvora.

"Prema tome naređujem: da se na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnije u roku tri dana skinuti", pisao je Artuković policajcima. 

Artuković je naredbu o sprovođenju "Zakona o zabrani ćirilice" sproveo u delo. Bio je to početak progona Srba u NDH.

Sledeća je bila "Zakonska odredba o  prelazu s jedne vjere na drugu", koju je 3. maja 1941. godine potpisao poglavnik Pavelić. Time je bio otvoren put za nasilno pokrštavanje pravoslavnih Srba u katoličanstvo. 

Ova dva zakona bila su začetak krvavog ustaškog pira koji je usledio. Genocid nad Srbima bio je jedan od najvećih u istoriji čovečanstva, a po načinu izvršenja verovatno i najmonstruozniji. 

Hrvati arijevci

Zajedno sa zabranom ćirilice donete su i Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti i zaštiti narodne i arijevske kulture Hrvatskog naroda kao i ona o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda. Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
steva

pre 8 godina

OK, to znamo mi i ko jos? Niko relevantan! Zasto se ustaska sahovnica ne izjednaci sa nacistickim kukastim krstom, ovakva dokumenta priloze uz Jasenovac, oluju,.... i sve to objavi na svim mogucim web-portalima kugle zemaljske? Tako je najlakse i najbrze pokazati celom svetu o cemu se radi i to ce svako razumeti!

XXL

pre 8 godina

Ta uredba je još na snazi jer je hrvatski Sabor nikada nije ukinuo i objavio to u službenim novinama. Dakle?

Petar

pre 8 godina

A sada posle zabrane upotrebe cirilice sledi obelezavanje svih srba koji su ostali u Hrvatskoj znakom magarece glave koji ce nositi oko leve ruke i koji ce morati nositi svi srbi koji udju na teritoriju N D H kopnom morem ili oni koji prelecu vazdusni prostor I onda ce uzivanje biti potpuno!Predlog o cemu treba razmisliti?Pozdrav

zivko

pre 8 godina

Tebi treba mesingana medenica kao ovnu oko vrata.

Jelena

pre 8 godina

Vratiće je kada nauče da je čitaju! Šta će drugo, kad su nepismeni!

Dragomir

pre 8 godina

Pozornost!Pozornost!Daje se na znanje pučanstvu Hrvatske da se ZABRANJUJE srpska ćirilica a dozvoljava srpska latinica!Nešto se mora uzeti inače bi smo se sporazumjevali na znacima za gluvoneme!Pošto govorimo srpskim jezikom dajte pod hitno da IZMISLIMO novohrvatski jezik a da nam se srbi ne smeju?Na primjer ... hljeb - beljh,škola - alokša,voda - adov,volan - nalov ... Eto,dragi naši pučanci kada smo naopaki onda da i činimo naopako!Одох да ово пријавим Европи у патентни завод.Неће мени Хрватска да за џабака мазне идеју.Толико!Одох да крстим једно јаре које малопре дође на свет!

aca

pre 8 godina

zaboravio si da navedes "srpskim"znacima za gluvoneme,kakav si ti to bre veliki srbin kad sebi dopustas takve propuste

DR Gane

pre 8 godina

Ma nešto mi čudno što u članu 2 piše ,, Ministastvo unutrašnjih .. a ne unutarnjih kako danas govore 'rvati!!!!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija