• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.08.2015

22:25

(VIDEO) BRISELSKI SPORAZUM: Ovo su četiri tačke dogovora Beograda i Prištine!

Politika

(VIDEO) BRISELSKI SPORAZUM: Ovo su četiri tačke dogovora Beograda i Prištine!

Podeli vest

U Briselu su večeras potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji će kako je najavio premijer Aleksandar Vucić biti obelodanjeni, a pojedini mediji preneli su delove i tumačenja tih sporazuma

Kada je reč o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava,i ekonomskog i sveukupnog jacanja srpskog naroda u južnoj Pokrajini kao i da je "uklonjena mogucnost arbitrarnog uticaja Prištine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlucivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda".
 

ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA


Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.

- ZSO ce zastupati interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, vec i u inostranstvu. ZSO ce imati Skupštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu.

Prema tim navodima, Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspešnu realizaciju svakodnevnih poslova.

Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.

 

TELEKOMUNIKACIJE

Kad je reč o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

- Naši građani će moći da pozivaju brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Republika Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije- prenose mediji.

 

MOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje rešenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u pešačku zonu Ulica kralja Petra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proleće 2016. godine, a u proceni ispunjenosti bezbednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice".

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija