• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2015

11:45

LINTA: Kolinda, uradi nešto konkretno protiv ustaša!

Politika

LINTA: Kolinda, uradi nešto konkretno protiv ustaša!

Podeli vest

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas da nije dovoljno što su se predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i HDZ ogradili od grupe od 59 hrvatskih javnih ličnosti koja je tražila da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u hrvatskoj vojsci

- Ako Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko iskreno podržavaju antifašizam onda je potrebno da učine nekoliko konkretnih koraka - smatra Linta i dodaje da bi trebalo da osude javno isticanje ustaških simbola i pevanje ustaških pjesama, fizičke napade i verbalno vređanje Srba, ispisivanje uvredljivih grafita širom Hrvatske koji predstavlaju govor mržnje prema Srbima...

Kako kaže, od nadležnih državnih organa trebalo bi da traže, u skladu sa Ustavom i zakonima, da procesuiraju sve pojedince i grupe koji podstiču na etnički motivisano nasilje i šire govor mržnje prema Srbima.

- To konkretno znači da je policija obavezna da podnese prekršajne prijave protiv gore pomenutih 59 javnih ličnosti, tužilaštvo podigne optužnicu a sud izrekne kaznu u skladu sa zakonom - dodaje Linta u pisanoj izjavi medijima.

On je zatražio i da se u nekadašnjem logoru Slana, na ostrvu Pagu, postavi spomen ploča u čast preko 8.000 ubijenih nevinih srpskih i drugih žrtava u leto 1941 godine. i podsetio da je spomen ploča dosad postavljana tri puta, poslednji put 2013. godine i da su je svaki put uništavali nepoznati počinioci...

Linta je rekao i da bi u Glini gde je 1941. godine u pravoslavnoj crkvi poklano 1.500 Srba, trebalo vratiti naziv Spomen dom i tablu sa imenima žrtava, i ukinuti "sramnu odluke gradske vlasti kojom je zabranjeno odavanje počasti srpskim žrtvama pred Spomen domom".

- Ako Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko ne učine navedene konkretne korake u borbi protiv fašizacije Hrvatske biće to još jedan dokaz da se radi o deklarativnom antifašizmu koji je, prije svega, za spoljnu upotrebu - rekao je Linta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Хрватски читаоци читају наше новине судећи по њиховим коментарима.Ја потпуно одобравам што они имају приступ у нашим новинама док ми у њиховим немамо?Њихова омладина не зна ни ситницу о усташкој војсци?И да знају не би смели ни да питају?А ТО ЈЕ БИЛА НАЈГОРА ВОЈСКА ОД КАКО СВЕТ ПОСТОЈИ!Најбедније кукавице.А све србин до србина.На пример,Филиповић и Мајсторовић су били најсуровији кољачи!Срби!Били су вековима сурови плаћеници али само у борби против народа.Па не пише по немачким црквама тек тако ,,Спаси нас боже куге и хрвата?,,Овде су уништавали сопствени народ на најсуровији начин!Пошто су били сарадници са нацистима морали су да иду на источни а руски фронт.Немци веле да већих кукавица нису видели од усташа.Дезертирали масовно или се предавали русима!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija