• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2015

15:21

VUČIĆ: EU  za nas nije bankomat! MERKEL: Neće biti novih uslova!

Politika

VUČIĆ: EU za nas nije bankomat! MERKEL: Neće biti novih uslova!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali i podvukao da region na EU ne glada kao na bankomat, već kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti

Vučić je u Beču, gde se novinarima obratio zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom ispred čitavog regiona rekao je da "ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas".

- Sprovodimo mnoge reforme i mere fiskalne konsolidacije, ekonomski put smo uspeli da pretvorimo u put rasta - rekao je Vučić dodajući da zemlje zapadnog Balkana mogu da budu nova snaga.

Naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, Vučić je naveo da EU ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se satoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrednostima koje delimo.

- Zato danas ne insitiramo samo na novčanoj pomoći, već političkoj podrsči Merkelove, Fajmana, Mogerini i duboko smo zahvalni tome, a sposobni smo da dovoljno zaradimo sami - porčuio je Vučić.

Svi mi pripadamo Evropi, naglasio je Vučić, i verujemo da treba da pripadamo EU, a spremni smo da preuzmemo na sebe teres kada je reč o migrantima i da to pitanje, kao i do sada, rešavamo, ozbiljno i odgovorno. 

- Spremni smo da čujemo šta će biti naši zadaci u budućnosi i sprmeni smo da ih ispunimo - kazao je Vučić.

Zemlje zapadnog Balkana, ponovio je Vučić, pripadaju Evropi, a iako smo iz različitih zemlja i naroda, delimo uglavnom iste vrednosti.

- Siguran sam da će vaše poštovanje pronaći plodno tle u našim zemljama. Još jednom hvala na podršci svim zemljama regiona, a pogotovo Srbiji - poručio je Vučić.

 

Merkel: Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja


Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je Srbija, nakon dogovora u dijalogu sa Prištinom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja.

Ona je, na konferenciji za štampu po završetku Samita o zapadnom Balkanu u Beču, rekla da ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja.

- Međutim ono što je postignuto u dijalogu predstavlja ispunjenje uslova koje smo tražili. Možete računati da smo fer i da nećemo kada se ispune uslovi postavljati nove - poručila je Merkel.

Ona je kazala da će rezultati dijaloga biti sada analizirani, dodajući da "se mastilo na sporazumima još nije osušilo".

Merkelova je objasnio da je letos boravila na Kosovu i da nije bila sigurna da će do danas Beograd i Priština biti tu gde jesu.

Konferencije, kao što je Samit, su, kako je konstatovala dobre, jer se često rešavaju stvari neposredno pred njihovo održavanje.

- Analiziraćemo dogovor, ali uz svakom slučaju je Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja nego još pre dva meseca - poručila je Merkel.

Ona je, na samom početku konferencije, već jednom posebno istakla značaj postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 8 godina

Ко жели да "иде" у ЕУ, нека се придружи овим мигрантима.

dejan nis

pre 8 godina

nisi li ti onaj za frizider.dao sam ti plus.poz.

dejan nis

pre 8 godina

mi,srpski narod smo bankomati.i ako udjemo u tu eu(sto sumnjam,il ce se raspasti ili ce nam staviti uslove koje ne mozemo da prihvatimo)otvorice ovde neke fabrike gde cemo da radimo kao robovi za deset puta manju platu.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija