• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2015

16:14

NIKOLIĆ: Nazarbajev pomaže u zaštiti baštine na KiM

Politika

NIKOLIĆ: Nazarbajev pomaže u zaštiti baštine na KiM

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Astani da je saradnja Srbije i Kazahstana veoma dobra i bez otvorenih pitanja, a da posebno ceni činjenicu što ta zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što je veoma angažovana u podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama u vezi sa južnom pokrajinom

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim rekao da je od domaćina zatražio da pomogne Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i ne dozvoli da se na protivpravan i anticivilizacijski način uvede srpska kulturna baština u Unesko, kao takozvana kosovska baština, što je on prihvatio.

- Time bi na mala vrata srpski nacionalni, kulturni i duhovni identitet biti otet i prikazan kao albanski. Ja sam dobio uveravanja da će predsednik Nazarbajev uložiti maksimalne napore da se to ne desi - rekao je Nikolić.

Izvestio sam predsednika Nazarbajeva, dodao je on, i o povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije, kao i činjenici da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Dva predsednika su razgovarala i o bilaterlanim odnosima i konstatovali da je saradnja dve zemlje dobra i da nije opterećena otvorenim pitanjima.

- Srbija je opredeljena za razvoj dobrih odnosa, posebno na ekonomskom planu i izuzetno mi je zadovoljstvo što je kazahstanska strana zvanično otvorila kancelariju ambasade u Beogradu - naveo je Nikolić.

Što se tiče ekonomske saradnje, dva predsednika su razgovarala o potrebi što hitnijeg zasedanja Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, što je, kako je naveo Nikolić, jedan od najvažnijih uslova da se ona unapredi.

- Za Srbiju je veoma značajan pozitivan signal po pitanju bescarinskog izvoza automobila Fiat iz republike Srbije u zemlje Evroazijske Unije. Dve zemlje imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva, građevinske operative i oblasti poljoprivrede. Ohrabrujuća je robna razmena ostvarena u 2014. godini koja je premašila četrnaest miliona dolara. Očekujem da se posle ove zaista veoma uspešne posete taj obim značajno uveća - rekao je predsednik Srbije.

On je Nazarbajevu pružio uveravanje da je Srbija pravi partner za direktne investicije iz Kazahstana.

Pored izuzetno dobrog geografskog položaja Srbije, investitor može da računa na veoma obrazovanu, stručnu i poštenu radnu snagu, rekao je Nikolić i dodao da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke".

Srbija će, prema rečima predsednika, nastaviti pružanje pune podrške Kazastanu u izboru za nestalnog člana Saveta Bezbednosti UN za period od 2017 do 2018. godine.

- Želeo bih da podvučem da Srbija ne meri svoja prijateljstva obimom materijalne razmene, što je dokazala pružajući pomoć prijateljima širom sveta kad im je bilo najteže. Kazahstan je dokazao da je pravi prijatelj naše zemlje tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju tokom maja prošle godine. Mi smo veoma zahvalni na pomoći i to nikada nećemo zaboraviti- rekao je Nikolić.

On je još jednom zahvalio Nazarbajevu na principijelnom stavu u vezi Kosova i Metohije i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

- Srbija ostaje dosledna u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali daje punu podršku i drugim integracionim procesima kao što je Evroazijska Unija. Saradnja zemalja koje su geografski, ekonomski i ideološki bliske služi na dobrobit naroda i država - zaključio je Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija