• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.09.2015

20:00

DIREKTOR EPS U SUKOBU INTERESA Obradović ortake častio milionima!

Politika

DIREKTOR EPS U SUKOBU INTERESA Obradović ortake častio milionima!

Podeli vest

Aleksandar Obradović radio kao direktor u češkoj firmi "Artur D. Litl", kojoj je 15. decembra 2014. dao posao od 2.130.720 evra... Sklopio ugovor sa Česima iako im je ponuda na tenderu bila 144.046 evra skuplja od najpovoljnije

Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović morao bi odmah da podnese ostavku pošto je posao vredan 2.130.720 evra namestio češkoj firmi "Artur D. Litl", u kojoj je svojevremeno radio kao visokopozicionirani direktor!

Da skandal bude još veći, Obradovićeva bivša firma izabrana je na tenderu koji je EPS raspisao 8. maja 2014, iako je njena ponuda bila za čak 144.046 evra skuplja od najpovoljnije!

 

 

Ozbiljan kriminal

Izvod iz češke agencije za privredne registre do kog smo juče došli potvrđuje da je Obradović radio u češkom ogranku američke konsultantske kompanije "Artur D. Litl", i to kao regionalni direktor za Češku, Slovačku, Srbiju i Crnu Goru (vidite faksimil)!

- To je strašan skandal! Direktor Obradović je državne milione namestio firmi u kojoj je radio. I još je otvoreno pritiskao nadležne i u EPS i u Vladi da se posao sklopi baš sa "Arturom D. Litlom" jer su oni kao "najbolji na svetu"... Kada znamo da se po tom ugovoru o kome Informer danima piše češkim konsultantima isplaćuju nenormalno visoke dnevnice od više od 3.000 evra, pa sve to traži hitnu istragu. Mi sad već sumnjamo da se on dogovorio sa Česima da ispumpavaju naše pare u privatne džepove - rekao nam je juče jedan od direktora Elektroprivrede Srbije, inače po formaciji bliski saradnik Aleksandra Obradovića.

Public

Direktor Obradović i juče je uporno odbijao da odgovori na naše pozive i poruke. U više navrata smo ga zvali, ali nam je njegova sekretarica samo poručila da je na sastanku. Ni u kompaniji "Artur D. Litl" nisu želeli ništa da komentarišu.

Sasvim je, inače, zanimljivo da nam je ministar privrede Željko Sertić rekao da ga je Obradović svojevremeno ubeđivao da je na ovom tenderu sve prošlo regularno (!?!).

- Iz EPS smo dobili uveravanja da je kompanija "Artur D. Litl" posao dobila na međunarodnom tenderu strogo po zakonu o javnim nabavkama - kaže Sertić, dodajući da će ipak ispitati ovaj slučaj.

- Svakako ću proveriti sve informacije koje ste mi dali i u skladu sa zakonom preduzeti sve potrebne mere! Za sukob interesa je nadležna Agencija za borbu protiv korupcije. I državni revizor redovno nadgleda poslovanje i tendere EPS - podvlači Sertić, dok se ministri energetike i finansija Aleksandar Antić i Dušan Vujović nisu oglašavali ovim povodom.

Public

Ekonomista Nebojša Berak, koji je zajedno s Obradovićem učestvovao na konkursu za direktora EPS prošle godine, tvrdi da je ovde reč o ozbiljnom kriminalu.

Bilo mi je rajski u "Arturu D. Litlu"

Direktor EPS Aleksandar Obradović je 22. maja 2007, dok je bio direktor češke kompanije "Čez" za Srbiju, za Biznis magazin ispričao da je zahvaljujući angažmanu u firmi "Artur D. Litl" stekao ogromno iskustvo:
Rad u najstarijoj američkoj kompaniji za strateški konsalting "Artur D. Litl" vodio me je po raznim državama u regionu i svetu (Nemačka, Italija, Portugalija, Švajcarska, Brazil...) i doveo do pozicije regionalnog direktora te kompanije za Češku, Slovačku, Srbiju i Crnu Goru.

- Nakon brojnih gafova koje je napravio, Obradović ne treba da podnese ostavku već da bude smenjen i krivično gonjen. Ako angažujete svoje pajtose iz Češke i namestite im dnevnice od dve-tri hiljada evra, pa to nije samo sukob interesa već i kriminal - ističe Berak.

Budalaštine i lopovluk

Direktor "Transparentnosti" Vladimir Goati smatra da je potrebno utvrditi sve okolnosti ove javne nabavke.

- EPS je bio dužan da zaključi posao sa firmom koja daje najpovoljnije uslove. Šta je najbolja ponuda, jasno je iz dokumentacije i to nije i ne može biti pitanje bilo čijeg stava. Ukoliko to nije poštovano i ako je Obradović na osnovu ličnih veza sa tom kompanijom obezbedio njoj posao, onda postoji vrlo velika sumnja da je u pitanju korupcija - naglašava Goati, ističući da sud treba da utvrdi da li je ovde bilo korupcije.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da posao sklopljen sa češkom firmom podseća na "porodični biznis".
- Ne treba uopšte tražiti ostavku takvom čoveku nego mu poslati policiju da prečešlja poslovanje EPS - zaključuje Bušatlija.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbija

pre 8 godina

Da li ce premijerov imenjak biti pozvan na odgovornost odn. jos koliko dugo cemo cekati da mu se izmakne fotelja. Zar da mi placamo korekcije cene el. energije da bi se ovaj nezasiti i alavi direktor baskario na nasim opterecenim ledjima? Ako je karakter, sam ce se povuci.

Cole5

pre 8 godina

ako ste slusali sta je rekao pre neki dan i ako ste slusali veceras u okomagazinu na rts-u ministra vujovica sasvim je jasno da ce oni koji su u eps-u navikli na privilegije a koji ce sad ostati bez njih napadati. nije narod uzalud rekao "nelaje kera radi sela vec kera laje radi sebe". uzmite samo ovu paradoksalnu situacij coveku koji zivi u beogradu i ima kucu na fruskoj gori iseku su struju zbog duga od 4500 dinara sa kamatam jer covek ima potrosenih 30 kilovata za celu godinu, dok njegov komsija inace uposleni elektricar na odrzavanju mreze u elektrorumi duguje preko 50000 dinara struja nije iskljucena, a pride se doticni zimi greje sa 3 termoakumulacione peci od 6 kilovata. uzmite koliko ce samo direktora, pomocnika direktora, zatim njihovih savetnika, sekretarica ostati bez posla, e aoni su navikli na velike plate, sluzbene automobile koje koriste u privatne svrhe, zatim na struju koju enormno trose i neplacaju....

NAvojo

pre 8 godina

INFORMER 03 09. Zorana Mihailovic (ministarka) Izjavljuje; ako je rec o sukobu interesa itd, njena izjava nikom nista ne znaci, ali ocu da vas podsetim na vreme kraj 2012 ili pocetak 2013, kad su dosli enormni racuni gradjanima za struju I tadasnji novopostavljeni direktor Aleks. Obradovic obraca se gradjanima naravno preko tzv. Nacionalnog servisa TV I kaze, citiram: Racuni moraju da se plate bez obzira koliki su, a doticna ministarka energetike Zorama se osmehuje iza njegovih ledja. Umesto da ga je odmah smenila na licu mesta I pokazala postene namere buducem LOPOVU ona se slaze sa njim sto znaci da je kao I on, a sad govori o ispitivanju sukoba interesa. Obadvoje napolje I u zatvor sa njima gospodine PREMIJERU ipak ti si glava kuce I ne mozes samo brati POHVALE, a neko nepoznat kritike I odgovornost, ne ide to tako gosp. Premijeru, ne ide.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija