• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

07.09.2015

19:53

EGZODUS MENJA PUTANJU Izbeglice će krenuti preko Hrvatske i Slovenije?!

Politika

EGZODUS MENJA PUTANJU Izbeglice će krenuti preko Hrvatske i Slovenije?!

Podeli vest

Za izbeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži, tako da se sada Bosna, Hrvatska i Slovenija pripremaju da nova ruta pređe preko njihove teritorije, piše nemački politički magazin "Špigel"

List piše i da bi put izbeglica za Nemačku i Austriju mogao, umesto preko Mađarske, voditi preko Bosne, Hrvatske i Slovenije.

"Koliko dugo će trajati da izbeglice izmene svoju rutu?", pita list i ocenjuje da neće biti potrebno mnogo vremena, ako je verovati vladama balkanskih zemalja.

- Već ove jeseni u Bosnu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbeglica, možda čak i više od 20.000 ljudi- prenosi "Špigl" izjavu zamenika šefa nadležne službe Izeta Nizama.

Prema njegovim rečima, pošto je više od sto hiljada izbeglica prošlo kroz Srbiju od početka godine, "za očekivati je da jedan deo krene ka Bosni".

Špigl ukazuje da su se u Sloveniji prošlog četvrtka, zbog mogućeg dolaska izbeglice, susreli predstavnici 13 gradova sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i da se Vlada u Beogradu priprema za slučaj se ograniči napuštanje zemlje preko srpsko-mađarske granice.

AP PHOTO

IZ MINHENA IZBEGLICE NA SVOJU RUKU IDU DALjE

Mnoge izbeglice, koje su ovog vikenda stigle u Minhen, nastavile su put dalje na svoju ruku, pošto je registracija novopridošlih nekoliko desetina hiljada ljudi nemoguća, prenose nemački mediji danas.

Jedan portparol bavarskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da time ne nastaje bezbednosni problem u zemlji i dodao da se izbeglice mogu postepeno registrovati, prenose nemački mediji.

Oni koji na svoju ruku idu dalje kroz Nemačku, očigledno traže novi smeštaj i tamo gde ga pronađu biće i registrovane, prenose nemački mediji.

U Minhen je ovog vikenda stiglo do 20.000 ljudi, a danas se očekuje do 11.000 izbeglica iz Mađarske i Austrije koji će stići u Minhen i u druge nemačke gradove, javljaju nemački mediji.

Dolazak izbeglica ovog vikenda rezultat je dogovora kancelarke Angele Merkel sa Austrijancima i Mađarima, podsećaju mediji.

AP PHOTO

BRITANIJA ĆE U NAREDNIH PET GODINA PRIHVATITI 20.000 IZBEGLICA

Velika Britanija će, tokom narednih pet godina, prihvatiti 20.000 sirijskih izbeglica iz kampova u blizini granica te zemlje zahvaćene ratom, saopštio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

"Predložili smo da Velika Britanija preseli oko 20.000 izbeglica, dok traje ovaj parlament", rekao je Kameron, prenosi AFP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija