• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.09.2015

12:52

KOLINDA IZ JAJCA: Za rat je kriva velikosrpska politika!

Politika

KOLINDA IZ JAJCA: Za rat je kriva velikosrpska politika!

Podeli vest

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio "krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika" bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića

Ona je istovremeno izrazila žaljenje "za svakom nevinom žrtvom bez obzira na nacionalnost", prenela je HINA.

Kako navodi agencija, Grabar Kitarović je u tom bosanskohercegovačkom gradu učestvovala u obeležavanju godišnjice "oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba".

- Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojno-policijske operacije ''Maestral'' i oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca - rekla je Grabar-Kitarović, pozdravljena aplauzom.

Predsednica Hrvatske i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomenik u centru Jajca, a kako navodi Hina, "počast oslobodiocima Jajca odata je svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih jedinica".

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" bila je potpuno legitimna, jer je, kako navodi, utemeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu. Ona smatra i da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i BiH vođene 1995. godine bile "ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici".

HINA navodi da su jedinice Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane "oslobodile Jajce 13. septembra 1995. godine" u okviru operacije "Maestral" i da su time stvoreni uslovi za mirovne pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" je predstavljala pobedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobedu opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima, poručujući istovremeno da "hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda".

Posetom Jajcu Grabar-Kitarović završila je četvorodnevnu radnu posetu BiH.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boris

pre 8 godina

Da da milosevic je hteo etnicki cistu hrvatsku.

ikac

pre 8 godina

Najveca greska srba i Srbije je sto prva nije pocela da rastura Jugoslaviju. Trebala je digne sve srbe i grune i zauzme tamo gde zive vecinom srbi i da porazi sve ostale koji su se tome usprotivili. Pa prema ovom stavu Slobodan Milosevic je izdajnik srpskog naroda i americki spijun.

NAvojo

pre 8 godina

PROMENA svesti, to je jedini problem Srpskih Komunista. A oni ce svest o komunizmu Titi I S. Milosevicu, kao najboljim Srpskim (Komunistickim) sinovima promeniti kad izumru, a to je jos najmanje 20 do 25 godina. Stariji od 60 godina su Komunisti u 90% I vecinska je glasacka masina za koju se sve stranke I partije u Srbiji bore, ko dobije njihovu podrsku taj je pobedio, za to Srbija jos uvek nije SRPSKA drzava. I Premijer kao glava Srbije ima komunisticku slabost da nema smelosti da Srbiju brani od komsijskih kleveta I neprestanih optuzbi, a za nedela, koja su oni pocinili. Svoju slabost brani ponasanjem, koja niko razuman ne moze prihvatiti, jer se kose sa zdravim razumom, a to je , kako on kaze : Da je njegova snaga I snaga njegove drzave da cuti I ne uzvraca na klevete I optuzbe, a svak zna pravilo da je cutanje odobravanje, osim Premijera. Vrlo opasno po Srbe I Srpsku zemlju Srbiju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija