• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.09.2015

20:00

ŽALE SE NA DRŽAVU, A OD NJE DOBIJAJU MILIONE Gejevima isplaćeno 62.150.000 RSD!

Politika

ŽALE SE NA DRŽAVU, A OD NJE DOBIJAJU MILIONE Gejevima isplaćeno 62.150.000 RSD!

Podeli vest

LGBT organizacije od 2012. do 2015. redovno dobijaju milionske donacije od Vlade... Država ubedljivo najveći finansijer gejeva

Verovali ili ne, najveći finansijer LGBT organizacija u Srbiji jeste država Srbija! Iako gejevi koriste svaku priliku da optuže vlast za diskriminaciju, činjenica je da im je Vlada od 2012. do 2015. isplatila fantastičnih 62.150.000 dinara (blizu 600.000 evra)!

Zvanični podaci kažu da je Vlada Srbije ubedljivo najveći finansijer gejeva, značajno veći od svih inostranih ambasada i fondacija.

Stranci se stisli

Istraživanje časopisa "Optimist", čiji je glavni urednik gej aktivista Predrag Azdejković, pokazuje da je najveći deo para otišao "Asocijaciji Duga" (31 milion dinara) i organizaciji "Siguran puls mladih" (23 miliona dinara).

Gde su otišle pare iz države?

* Labris    800.000
* Parada ponosa    850.000
* Gej strejt alijansa    1.500.000
* Gej lezbejski info centar    5.000.000
* Siguran puls mladih    23.000.000
* Asocijacija Duga    31.000.000

UKUPNO    62.150.000
iznosi u dinarima

Druga LGBT udruženja dobila su manje novca, a najveći donatori bili su Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo kulture i informisanja (vidite okvir).

Za razliku od Srbije, stranci čija su usta puna parola o gej pravima manje su darežljivi u direktnom finansiranju projekata. Tako je holandska ambasada za ove četiri godine dala 270.000 evra, a Evropska delegacija 218.442 evra.

Predrag Azdejković kaže za Informer da država deli i novac iz budžeta, ali i onaj koji prethodno dobije od donatora iz inostranstva.

- Briselu više odgovara da pare za projekte kontroliše država nego organizacije. I naš magazin dobio je novac od Ministarstva kulture i informisanja. Problem je, međutim, što su prošle godine sredstva smanjena čak i do 70 odsto, pre svega zato što EU sve više novca preusmerava na Afriku, Aziju i Rusiju... - naglašava Azdejković.

Najveći strani donatori

* Holandska ambasada    270.549
* Evropska delegacija u Srbiji    218.442
* Švedska međunarodna agencija    144.600
* Švedska međunarodna agencija    135.000 (za LGBT projekte fokusirane na ženske organizacije)
* Fondacija za otvoreno društvo    123.707
* Norveška ambasada    110.500 (2012-2014.)
* Trag fondacija    63.000     (2012-2014.)
iznosi u evrima

Gej aktivista Goran Miletić tvrdi da LGBT populacija u Srbiji nije više zanimljiva EU, iako svi misle suprotno:

- Pare koje dobijamo od države nisu tako velike, posebno kad se podele na organizacije. Prevencija HIV-a odnosi se i na gej i na strejt osobe, dok je novac za diskriminisane grupe namenjen i nama, ali i Romima...

Nema diskriminacije

Na drugoj strani, Vladan Glišić iz "Dveri" kaže da podaci o "državnom finansiranju" govori da gejevi očigledno nisu diskriminisani.

- Ne postoji nikakva realna pretnja LGBT populaciji. Štaviše, država im svesrdno pomaže! Svaka im vlast poslednjih nekoliko godina izlazi u susret, i finansijski i pravno. Među funkcionerima ima više promotera homoseksualnosti nego u nevladinim organizacijama! - zaključuje Glišić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boki

pre 8 godina

Ja mislim da je ovo samo neka šala Informera.Ali ako je to istina onda je ov država najveći peder. Smanjuju nam ionako male penzije da bi mogli dati tim nesrećnicima

XXL

pre 8 godina

Eeej bre čekaj malo moje pare što plaćam redovno porez trpate njima u stražnjicu da ih zadovoljite? Šta poenta je onda parade da im se priključim - sa gaćama do kolena? Svašta!

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija