• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.09.2015

17:06

(VIDEO) TOMISLAV NIKOLIĆ U UN: Nema razvoja bez mira i stabilnosti!

Politika

(VIDEO) TOMISLAV NIKOLIĆ U UN: Nema razvoja bez mira i stabilnosti!

Podeli vest

Govoreći u sedištu UN u Njujorku Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da razvoj nije moguć bez mira i stabilnosti

On je naglasio da je pred svetskom zajednicom težak zadatak da do 2030. iskoreni siromaštvo, posebno ono najekstremnije, i postavi osnove za očuvanje održivog razvoja naše planete u korist budućih generacija.

Predsednik Nikolić je, u govoru na Samitu posvećenom Agendi održivog razvoja do 2030.  naglasio da taj dokument, u čijem formulisanju je Srbija aktivno učestvovala, treba da promeni realnost naše civilizacije u sledećih 15 godina. 

- Srbija kao zemlja srednjeg dohotka, u tranziciji, bez izlaza na more, još uvek pod teretom brige zbog velikog broja izbeglica i raseljenih lica posle konflikata u našem regionu, deli sudbinu mnogih zemalja koje su suočene sa sličnim razvojnim problemima.

Nekontrolisani dramatični priliv migranata, koji u desetinama hiljada, uz dugo čekanje na granicama EU, prolaze kroz našu zemlju u potrazi za boljim životom i utočištem, predstavlja poseban izazov našeg vremena i nameće potrebu zajedničkog rada ka njegovom rešenju- istakao je on.

Predsednik Srbije je podvukao da razvoj nije moguć bez mira i stabilnosti i da Srbija posebno podržava realizaciju globalnog razvojnog cilja 16, koji je posvećen unapređenju mirnih i inkluzivnih društava.

U tom okviru Srbija, kako je kazao, ulaže kontinuirane napore za razvoj dobrosusedskih odnosa u svom neposrednom regionu i smatra da proces pomirenja i saradnje nema alternative.

U saradnji i uz podršku MMF-a učinili smo ozbiljne napore u pravcu fiskalne konsolidacije. Uspeli smo, uz ozbiljna odricanja stanovništva, da smanjimo fiskalni deficit sa sedam na oko tri odsto u ovoj godini. Očekujemo pozitivan rast društvenog bruto proizvoda već od ove godine“, ukazao je on.

- Pozitivni rezultati realizacije milenijumskih ciljeva razvoja, prepolovljavanje ekstremnog siromaštva, kojima je cilj postignut pre roka, daje nam podsticaj da verujemo da je transformacija našeg sveta moguća.

Živimo u 21. veku, u eri neverovatnih tehnoloških dostignuća koji objektivno, prvi put u istoriji čovečanstva, pružaju priliku za održivi razvoj svake zemlje i svakog pojedinca, kako niko ne bi bio izostavljen ili zaboravljen“, istakao je Nikolić


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija