• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbija danas/Informer.rs

28.09.2015

13:18

KONAČNO! Počelo suđenje Naseru Oriću za zločin nad Srbima!

Politika

KONAČNO! Počelo suđenje Naseru Oriću za zločin nad Srbima!

Podeli vest

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice

Suđenje Oriću počelo je u 10 časova, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine, pišu lokalni mediji.

Orića i Muhića optužnica tereti da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske na području Srebrenice i Bratunca postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

SUD BIH: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića!

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Orić i Muhić terete se za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Odbrana Nasera Orića zatražila je na današnjem ročištu ukidanje mera zabrane koje je Sud BiH doneo u julu ove godine.

Tužilaštvo BiH se saglasilo sa ovim predlogom, uz obrazloženje da svi predloženi svedoci u postupku žive na teritoriji Republike Srpske i da optuženi uz ograničeno kretanje samo na teritoriju Federacije BiH ne bi mogao imati uticaj na njih.

Merom zabrane Oriću je kretanje bilo dozvoljeno samo na teritoriji Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH, uz oduzimanje pasoša i obavezno javljanje jednom sedmično policijskoj stanici u Sarajevu.

Sud će se u zakonskom roku izjasniti o ovim predlozima, prenosi portal Radio televizije Republike Srpske.

Orić je tokom rata u BiH bio zapovednik 28. divizije Armije BiH, koja je delovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

IPAK ĆE SUDITI ZLOČINCU Podignuta optužnica protiv Nasera Orića!

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Maksimalna kazna koja u BiH može biti izrečena iznosi 45 godina zatvora. Međutim najveća kazna koja je izrečena u ovoj državi iznosi 42 godine za dvostruko ubistvo. U Ustavu Republike Srpske propisano je da sudovi za najteže oblike krivičnih dela mogu da izreknu čak i smrtnu kaznu. Međutim, Protokolom 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, koji je sastavni deo Ustava BiH, ta mogućnost je isključena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija