• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2015

21:30

PAPA STIŽE U SRBIJU?! Većina vladika protiv, Sinod SPC tek treba odluči

Politika

PAPA STIŽE U SRBIJU?! Većina vladika protiv, Sinod SPC tek treba odluči

Podeli vest

Patrijarh Irinej izrekao "lični stav" da papa Franja može da dođe u Srbiju kao državnik... Sinod SPC tek treba da odluči o tome... Većina vladika protiv papinog dolaska, javnost duboko podeljena

Dolazak pape Franje u posetu Srbiji izvesniji je nego ikad ranije. Posle otvorenog poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića, poruku dobrodošlice poglavaru Rimokatoličke crkve uputio je, verovali ili ne, i patrijarh SPC Irinej!

TOMA ZVAO PAPU U SRBIJU - Srbija poručuje: Nek prvo ide u Jasenovac!

Ćeraćemo se još
Videćemo, ovo je pitanje i za Sinod i za Sabor...
Vladika Amfilohije

Prvi čovek naše crkve najpre je rekao da smatra kako još nije vreme da papa poseti SPC, ali je odmah naglasio da prvi čovek Vatikana može slobodno da kroči u Srbiju na poziv svetovne vlasti.

SPC se lomi

Patrijarh Irinej je objasnio da SPC ne može da određuje državi Srbiji koga će i kako da prima u zvanične posete, ali je istovremeno prvi put rekao da bi za "SPC bila čast da primi papu"!?!

Reakcije stranaka

Borislav Stefanović, DS

Patrijarhova izjava samo potvrđuje predsednikov poziv. Papa treba da dođe u Srbiju jer bi to uticalo i na dijalog koji vodimo s Vatikanom, posebno u vezi sa Stepincem.

Dijana Vukomanović, SPS

Papa nije samo duhovni vođa, već i politički, i zato je patrijarhova izjava dobra. Pametno je omogućiti realizaciju njegove posete jer ona u svetu ima veliki politički uticaj.

Vladimir Đukanović, SNS

Ne verujem da će papa tako brzo u Srbiju, jer se za posetu očekuje i saglasnost SPC, a za to je još vrlo rano. Naš narod i SPC imaju još dosta otvorenih tema sa Vatikanom.

- SPC neće imati ništa protiv da papa dođe u svojstvu državnika na poziv naših vlasti. Nama bi kao crkvi čak bila čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima. Takođe, za vreme Drugog svetskog rata na ovim prostorima su se dogodile strašne tragedije, a veliki broj njihovog klera uzeo je učešća u najgnusnijim delima nad srpskim narodom - rekao je patrijarh u intervjuu za "Vesti onlajn", ali i napomenuo da smo bili jedna crkva do polovine 11. veka:

- Imamo mnogo toga zajedničkog i kamo sreće da smo bliži jedni drugima jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete nego koristi... - zaključio je Irinej.

Da je ovo ipak samo lični stav patrijarha ali ne i čitave SPC za Informer je juče potvrdio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Videćemo još... Ovo je pitanje za Sinod, koji o ovome još nije odlučivao, ali ovo je pitanje i za Sabor SPC. Naravno, sve zavisi i od želje i inicijative samog pape. Sve će se znati kada bude doneto i zvanično rešenje o tom pitanju - objasnio je vladika Amfilohije, ne želeći da iznosi lično mišljenje o ovom pitanju.

Tanjug

U vrhu SPC kažu da je trenutno znatno više vladika protiv nego za dolazak pape.

Sve papine posete regionu

* Mađarska 1996. Jovan Pavle II 
* Rumunija 1999. Jovan Pavle II 
* Bugarska 2002. Jovan Pavle II 
* Hrvatska 2011. Benedikt XVI 
* BiH 2015. Franja 

- Postoje neke stvari preko kojih srpska crkva nikako ne može da pređe. Ako hoće u Srbiju, papa prvo mora u Jasenovac, u Staru Gradišku, u Jadovno, na Pag, u Glinu i na sva druga mesta strašnih ustaških zločina koje su svojeručno činili i katolički sveštenici... Mora tamo da ode, da padne na kolena, da zamoli za oproštaj, pa tek onda da možemo da pričamo o njegovom eventualnom dolasku u Srbiju - rekao nam je juče jedan od vladika koji je "zbog osetljivosti teme i čudnog stava patrijarha" insistirao na anonimnosti.

Stručnjak za crkveno-pravnu istoriju Zoran Čvorović kaže da patrijarhova izjava vrvi od protivrečnosti i pokazuje da se vrh SPC našao između čekića i nakovnja.

PATRIJARH IRINEJ: Možda papu pozove država ali crkva još neće!

- Snaga naroda od koje žive sveštenstvo i episkopi vidi se u delu patrijarhove izjave kako nije sazrelo vreme za papin dolazak. Ali se moć pritiska necrkvenih krugova ispoljava u činjenici da patrijarh indirektno odobrava državi da pozove papu. On ostavlja mogućnost da jednog dana i SPC uputi taj poziv, umesto jasnog argumenta da čelnik Vatikana, sve dok se drži jeretičkog učenja i dok se javno ne pokaje za počinjene zločine, nema šta da traži u pravoslavnoj Srbiji, ni na poziv države, niti na poziv crkve - ističe Čvorović.

Da pomiri Srbe i Hrvate

S druge strane, bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović ističe da je očigledno da je u poređenju sa prethodnim godinama popustio i stav SPC.

- Patrijarhova izjava ostavlja utisak da se SPC i dalje čvrsto drži svog stava, međutim, vidno je i da on ne pali mostove u odnosima sa papom. Nema više onih uslovljavanja da papa mora da ode u Jasenovac. Ovaj, jedan od najpoštenijih papa u poslednjih 100 godina, ima istorijsku mogućnost da pomiri Srbiji i Hrvatsku. To može uraditi tako što će uložiti veto u procesu "Stepinac" i izvršiti pritisak na hrvatske biskupe da se jasnije i glasnije distanciraju od Jasenovca - zaključuje Jovanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 8 godina

Ko će dočekati Antihrista..? Papstvo je saučesnik u ubistvima, setite se Nikole Kopernika, Galileo Galileja,Đordana Bruna, Inkvizicije koja je počinila zla ista kao i Rim u doba Nerona, setite se Krstaških pohoda koje je PAPA organizovao radi pljačke zlata, setite se blagoslova i saradnje PAPE i Musolinija i Hitlera...... blagoslov genocidu i podrška Konc-Logorima širom Evrope, blagoslov i podrška Paveliću u istrebljenju Srba u Jasenovcu gde su glavni egzekutori bili - fratri....Čitajte Jevanđelje....i Jovanovo Otkrivenje !! Opisao je jasno i dao FORMULU - Antihrist dolazi....pozvan je u Srbiju....ko će ga dočekati od naših...? Pogan....

Djorjde

pre 8 godina

I treba da dodje.Srbija treba da postane katolicka drzava\n

Student

pre 8 godina

Lažni svetac i čovek koji će se pretstavljati kao "živi Bog" na zemlji, tako je u Otkrivenju, Jovan predstavio Antihrista...komunisti nisu bili Antihristi - jer su ateisti po ideološkom ubeđenju....( na njih se navodno..) Titula Antihrista je Vicarius Filii Dei ( obradite slova numerološki =666 ) A upravo to piše ne papskoj Mitri, tako je Jovan ostavio pokolenjima formulu za otkrivanje Antihrista.... " zašto ste slepi kod očiju" i " gluvi a imate oba uha", setite se svih zlodela kroz vekove, koje Papstvo čini od Krstaša - do Jasenovca... i ni trunke pokajanja...niti osude... naprotiv, saučesnik u svim zlodelima prema Srbima posebno... Pa zar bi Gospod dozvolio - da se centar njegove crkve nalazi u Gradu koji je počinio najveća zlodela u istoriji progona hrišćana.....

root

pre 8 godina

Naravno da Papa može da dodje u Srbiju, ako ne u Srbiju onda u Vojvodinu gde je više nego dobrodošao. Koji je SPC faktor da zabranjuje dolazak? Koliko je samo puta spomenuti Irinej bio u Nemačkoj i Australiji da pokupi kajmak?

Dragomir

pre 8 godina

Ало,драги моји срби геџовани,да о'ладите мало?Садашњи папа Фрања нема везе са католицизмом за време фашиста?Ако су католички представници ,,помагали,, усташама то је јасно да су морали?Па,бре,најгори кољачи усташе су били срби јер хрват као припадник неког народа НЕ ПОСТОЈИ!ВАТИКАН НЕ ПРИЗНАЈЕ САМОПРОКЛАВИНУ ДРЖАВУ КОСОВО!Значи да нису подлегли пензионисаним америчким генералима или подмуклим енглезима под командом Тони Блера!Папа се у Америци возио у аутомобилу произведен у Србији и тиме учинио изванредну рекламу.Неколико пута је тамо скочила продаја!Зато да се позове папа Фрања и да му се приреди величанствени дочек.Ово је Србија,бато!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija