• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

07.10.2015

19:27

ŽELJKO CVIJANOVIĆ PIŠE ZA INFORMER: "Ruski virus" je zarazan!

Politika

ŽELJKO CVIJANOVIĆ PIŠE ZA INFORMER: "Ruski virus" je zarazan!

Podeli vest

Željko Cvijanović, glavni urednik portala "Novi standard", u autorskom tekstu za Informer kaže da posle ruske vojne intervencije u Siriji raspodela svetske moći ne može ostati ista i da Srbija mora što pre da nauči "Putinovu lekciju"

Nije rusko vojno mešanje u Siriji veliko samo po tome što se pokazalo da na globalnom nebu postoji još jedna sila koja može s velikih visina da precizno gađa ciljeve na zemlji. To je, međutim, bilo neophodno da bi se pokazalo ono što je u ruskoj intervenciji najvažnije i najveće.

Rusko mešanje u Siriji je potpuni trijumf Moskve i, jednako tome, pun bankrot Vašingtona
Željko Cvijanović

Reč je o potpunom političkom, pravnom i moralnom trijumfu Moskve i, jednako tome, punom političkom, pravnom i moralnom bankrotu Vašingtona.

Da je Putin na svetsku scenu izneo samo ono prvo - precizne rakete - bila bi to samo još jedna sila od koje svet sa razlogom strahuje. Da je izneo samo ovo drugo - političko, pravno i moralno utemeljenje - kao što je iznosio svih ovih godina - sve bi to bez ruskih raketa bilo za pohvalu, ali ne bi kao danas ispunjavalo nadom svet zasnovan na argumentima sile.

Željko Cvijanović: TRI SCENARIJA ZA 2015.

Samo kombinacijom vojne sile i političkih, pravnih i moralnih argumenata "ruski virus" postaje istinski zarazan na globalnoj sceni. Zbog toga, ako Putin uspe da završi sirijsku akciju i s pola uspeha od onog s kojim je započeo, svet niti će moći niti će hteti da ostane isti. Pre ruske intervencije, akcije slobode na globalnom političkom tržištu bile su vrednovane daleko ispod akcija bezbednosti. Sloboda i bezbednost danas su manje suprotstavljene kategorije nego juče i zato je "ruski virus" danas virus slobode.

SAD su Evropu naučile da nema besplatnog ručka, dok danas Rusi, isto kao i 1943, uče Evropu da nema besplatne slobode

Višepolarni svet već je uspostavljen u najvećem delu Azije, danas je na sceni na Bliskom istoku, učvršćuje se u Latinskoj Americi. Neka se pripremi Evropa, koju su SAD naučile da nema besplatnog ručka, dok je danas Rusi, isto kao i 1943, uče da nema besplatne slobode. Naravno, neće biti besplatna ni za Srbiju, zemlju kojoj je, voljom geopolitičkih konstanti, uvek dobro išlo kad je dobro išlo Rusiji. I obratno.

Srbija je preživela poslednjih 15 godina zahvaljujući uzdizanju Rusije i plaćajući cenu sopstvene opreznosti. U budućnosti, koja je počela danas, preživeće ako razume komponentu geopolitičke promene. Koliko smo dobro razumeli Putinovu lekciju, videćemo veoma brzo: već na Vučićevom sastanku s Putinom krajem meseca u Moskvi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 8 godina

Postovanje za ovaj tekst mislim da je trebalo da bude opsirniji ali i ovo je dovoljno, da bi Srbija prezivela potrebni su joj pod hitno novi izbori i nova vlada bez ove sadasnje koja nas slepo vodi u propast.I vrapci na grani kako narod kaze to vide i ne mogu da verujem da ovi nasi politicari to ne vide mislim da je ovo dobro osmisljena igra Amerike jer oni vuku konce preko Nemacke u Srbiji, a nasli su ko ce slepo da ih slusa jer za drugo dokaza nema.I dok je ovaj evro fanatik veci evropljanin od njih samih Eusi nece nikad biti veci Srbi od nas samih,dakle vanredni izbori i to odmah pre nove godine i nova vlada ovi moraju da odu ako kojim slucajem oni pobede onda da imaju obavezu da vec u januaru raspisu referendum bez namestanja i kradje o daljem putu Srbije ka Eu.Ili mozda da to urade odmah da prvo rspisu referendum i ako se vecina izjasni protiv vlada mora da ode a i sns vise ne moze da bude unikakvoj vlasti jer je narod glasao protiv politike za EU.

bucko

pre 8 godina

Шеф је већ срце дао другом,а и дупе,тако да нема он шта да прима Путинове лекције него да му издекламује како је његов циљ пут у ЕУ и да то нема алтернативе,а тамо иде да се ако може нешто огребе и пренесе поруке са запада.

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

"Kaćuša",najlepša pema! RUSIJAAAAAAAAA! SRBIJAAAAA!

Pavle

pre 8 godina

Samo da ruski Medveđ - ne utone u zimski san..!? Nikako.....

miki

pre 8 godina

srbi ako zele ubuducnosti da opstanu kao drzava i narod,moramo biti u sastavu ruske federacije

ceka polako

pre 8 godina

Prvo nema razloga nikoga ni da hvalimo niti da kudimo.Ja jesam za nove izbore Ali da tu bude I pitanje da li smo za EU.Dosadila mi je prica o uniji I kako je kod njih sve super I kako ima pravde I prava.Isto tako nisam ni da budemo privezak rusiji,amere NE spominjem je Sa njima nista .

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija