• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.10.2015

23:26

DAČIĆ: Ono što je već dogovoreno biće sprovedeno i ništa više od toga!

Politika

DAČIĆ: Ono što je već dogovoreno biće sprovedeno i ništa više od toga!

Podeli vest

U Briselu je posle dva i po sata, završen sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su razgovori bili teški i da je jedino postignuta saglasnost da se primeni sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom

Ne iznoseći više detalja sa sastanka, Dačić je novinarima po završetku rekao da je na sastanku bilo reči i o drugim temama, poput članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ali da nije postignut nikakav dogovor.

- Razgovori su bili veoma teški i jedino oko čega postoji saglasnost je da mora da se implementira sve što je do sad dogovoreno i Srbija očekuje da će se to desiti. Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu - rekao je Dačić.

PREVARA U BRISELU: Nemačka postavila uslov da Srbija prizna Kosovo?!


Dačić je rekao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reči i uoči sastanka i dodao da će o tim temama, kao što je i pitanje poglavlja 35, govoriti premijer, koji će javnosti saopštiti naše stavove i njegove procene, kao i najave kako ćemo se ponašati u narednim nedeljama i mesecima.

​NIŠTA OD DOGOVORA U BRISELU: Vučić i Tači razmenili teške reči!

- Srbija je kredibilan partner, i sa naše strane se ne dovodi u pitanje sve što smo potpisali i obećali - Srbija će ispuniti. I Priština se obavezala da će ispuniti sve što je dogovoreno - rekao je Dačić.

Tokom neformalnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je za RTS da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. 

On je rekao da premijer veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade. 

Amandmanom, koji je predložila Nemačka, a podržale Velika Britanija i Hrvatska, vrši se dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, precizirao je Ðurić. 

On je naveo da ima utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava i kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo. 

- Mnogi nisu verovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprecili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspeli da se izborimo - naveo je Ðurić.

On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU.

Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Ðurić je rekao da naša delegacija ne bi bila u Briselu da ne veruje da razgovor ima smisla, ali da nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, pogotovo ako to rade oni koji se predstavljaju kao naši prijatelji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ajdeeebre

pre 8 godina

Lepo.Scenario se odvija kako treba.Sada će zbog krize vlade OTAC dati ostavku i raspisati izbore na kojima će dobiti većinu i onda mu je put priznavanju Kosova otvoren,kroz promenu Ustava.Znaće on to da saopšti naciji,i tačka,bez referenduma,odradiće sve davno dogovoreno.Bravo majstori ,opravdali ste svaku kintu dobijenu unapred.

vuk

pre 8 godina

Bez nas oni nemogu ništa. Treba mi da budemo prodane duše. Kako kaže Djoka "Krivi smo mi"

zeljka

pre 8 godina

Znaci da Nemacka-koja je posebna i kojoj treba da se divimo na vrednoci,kulturi ,standardu, nase drzavnike i nas narod dozivljava kao sanske koze.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Ako Kosovo uđe u UNESCO - prekinuti svaki dalji razgovor..!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Časno se povući - iz pregovora...pa kud puklo, da puklo..! Doviđenja...!? Samo kažemo: " Fala Vam na trudu.." i proglasimo okupaciju - Kosova !! Živeli smo mi i opstajali - i pod okupacijom.? Doćiće i Dan Oslobođenja...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija