• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.10.2015

08:47

BUSEK: Diplomatija će doći do neke formule za Kosovo!

Politika

BUSEK: Diplomatija će doći do neke formule za Kosovo!

Podeli vest

Pitanje učlanjenja Srbije u EU i odnosa prema Kosovu biće rešeno kroz neku formulu do koje će doći diplomatija, uveren je bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek

- Uveren sam da će uslediti odluka EU o učlanjenju Srbije u kojoj se govori o Kosovu kao delu te zemlje. Izmisliće neku formulu. Diplomatija tako radi - rekao je Busek.

On je, tokom sinoćnje diskusije na temu "Dobri prijatelji - najbolji neprijatelji; kontinuitet i razdori u srpsko-austrijskim odnosima" u Beču, naglasio da su današnji stavovi Srbije o Kosovu veoma udaljeni od onih pre deceniju do dve, ali da je neophodno i da na Kosovu dođe do promene stava.

Busek takođe upozorava da EU nedostaju snaga i kapacitet kada je reč o proširenju, mada je, kako kaže, pozitivno to što se od 2003., kada je u Solunu doneta odluka o proširenju na zapadni Balkan, od toga stava se nije odustalo. "Srbija i Crna Gora biće svakako u prvom redu onih koji će biti primljeni", uveren je nekadašnji šef Inicijative za saradnju na jugoistoju Evrope (SECI).

On je podsetio da svako novo širenje otkriva nove probleme, koji se potom dodaju listi zahteva narednim kandidatima. Region zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, jedan je od trenutno stabilnijih delova Evrope.

- U ovom trenutku je zapadni Balkan stabilan, iako je krenuo sa niskog nivoa, ali beleži rast. Na nedavnom sastanku sa bankarima, kojem sam prisustvovao, jasno je rečeno da je to region interesantan za buduće poslove - kazao je Busek.

On je dodao da među preduzetnicima koji žele da investiraju vlada poverenje u Srbiju, jer je to najstabilnija zemlja u okruženju. Pisac i nekadašnji ambasador u Austriji Dragan Velikić ocenio je da je Srbija deo Evrope, ali da njeno "putovanje u EU traje predugo". Što se Kosova tiče on je objasnio da se stanje u pokrajini može porediti sa temperaturom od 37,2 C - "niste bolesni, ali ni zdravi, a ako dugo traje postaje opasno".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tt

pre 8 godina

Ne samo da sam uverena da ce diplomatija doci do resenja pitanja uclanjenja Srbije u EU, vec me cela situacija navodi na zakljucak da ce EU staviti pitanje priznanja Kosova od strane dela clanica EU na dnevnu tacku revizije odluka zbog velikog sukoba interesa i velike podele i razdora medju samim clanicama. U suprotnom, ukida se diplomatija, EU i pocinje razgovor oruzja. Da li je to cilj i kome?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija