• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fonet

15.10.2015

15:55

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Da priznamo Kosovo, došlo bi da građanskog rata!

Politika

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Da priznamo Kosovo, došlo bi da građanskog rata!

Podeli vest

Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić
Tanjug

Nikolić je ovo rekao delegaciji novinara iz Nemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je "ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član".

U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je ocenio "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce. 

- Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju - rekao je Nikolić, koji smatra da je "znak da nas ne poštuju previše" to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtevima i amandmanima o kojima ništa nije znao. 

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora. 

Unija može da odustane od razgovora, tako što bi "ogoljeno" rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije". 

Tanjug



Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU. 

Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahteva da Srbija prizna
nezavisnost Kosova i Metohije, ocenio je Nikolić. 

Prema njegovim rečima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobediti na izborima, ali je danas to nemoguće. 

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir - okvir EU". 

- Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji - ocenio je Nikolić i primetio da se nemački novinari "mršte" na to poređenje, za koje ne bi voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova. 

Nikolić je podsetio da je Austrogurska, posle sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski ispektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izveštaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji. 

- Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet - rekao je Nikolić. On smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo da građanskog rata i da je u to ubeđen. 



Nikolić je, pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, podsetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga posle kaznili na izborima, jer je napustio Kosovo i Metohiju. 

- Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna - napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahteva Kosova da postane član UNESKO, ocenio da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda". 

- Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESKO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština - rekao je Nikolić. 

On je, pri tome, predočio da Reulucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućava povratak jednog broja srpskih vojnika i policajaca na Kosovo. 

- Naši vekovi se vide u kamenu, "ne znam u čemu se vide, gde vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina" - upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove. 

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istakao "najljudskiji odnos Srbije prema izbeglicama pokazan u Evropi", ali je ukazao da je o humanosti lako govoriti sa strane. 

Beta



- Ljudska sebičnost se pokaže tek kada izbeglice dođu kod vas. Interesuje me kako će reagovati građani pojedinih evopskih zemalja kada, gledano u procentu prema broju stanovnika, budu imali toliko izbeglica koliko Srbija - rekao je Nikolić. 

Upitan o odnosima sa Moskvom, Nikolić je rekao da Srbija ne mora da uvodi sankcije Rusiji i poručio da bi Unija "otvoreno trebalo da nam kaže, ako nas zbog toga kažnjava". 

- Zvanični stav EU je da ovaj naš stav prema Rusiji još može da se toleriše i to je dobro - naglasio je Nikolić. 

On je istakao da je Bosna i Hercegovina suverena država i da je Srbija njen dobar sused, ali je ocenio da ta država ne funkcioniše. 

- Za to nisu krive ni Srbija, ni Hrvatska - objasnio je Nikolić, koji smatra da je krivica na EU koja vodi računa o toj državi. 

- Evropska unija ne može svoje greške da ispravlja tako što će nametati nova rešenja, BIH je država u kojoj narodi treba da se dogovaraju - poručio je Nikolić. 

On je rekao da je to nefunkcionisanje BiH osetio jednom kada su članovi Predsedništva BiH trebali da borave u Beogradu, pa su dvojica odustala, kao i kada je pozvan da dođe u Sarajevo, ali je jedan član rekao da nije dobar trenutak. 

- Ne znam kada će se sva trojica članova Predsedništva BIH složiti da me ponovo pozovu da dođem u Sarajevo, ali ću, naravno, odmah otići - zaključio je Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Erdogan

pre 8 godina

Naravno da Dzamije su nove na Kosovo, a u slucaju rata ako Srbija moze ponovo ce ce da rusi sve, znaci hajde jovo nanovo. Pa ako nazalost treba da bude jos rata onda bice , a Srbija bez rata na Kosovo ne moze da se vrati.

Mira

pre 8 godina

Da li Nikolić potcenjuje inteligenciju ljudi? Ko bi ginuo za nešto što odavno nije naše, niti može biti. Imali smo i bombardovanje zbog Kosova i znamo kako smo prošli.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Čemu defetizam Mira..? Kosovo je oduvek bilo srpsko i biće..! Šta znači Kosovo..? Izvedeno od glagola "Kositi" - to je stara žitnica Nemanjića. Kosovo i Žitište su sinonimi...Albanac Šiptar kad izgovori srpsku reč "Kosovo" (jer nisu se setili čak ni da prevedu - srpsku reč ) on faktički priznaje; KOSOVO je SRPSKO, jer nemaju drugu reč.... Kosovo (dokle, god se tako bude izgovaralo dok ga Šipteri ne prekrste) je bilo i zauvek će biti - SRPSKO...

Lala iz Banata

pre 8 godina

Šiptari na Kosovu nisu izborili ništa! NATO je ušao na Kosovo i dao Šiptarskoj Mafiji tzv" Nezavisnost", i čim NATO napusti Kosovo, Srbija će se vratiti....Zato Šćiptar moli Alaha, da katolički Hrišćani iz NATO ostanu što duže ( tzv "Međunarodna zajednica" papskih hrišćana..) i EULEX, jer čim oni napuste Kosovo Polje po Rezoluciji 1244 Srbija ima legitimno pravo da uspostavi ustavni POREDAK na celoj svojoj teritoriji.. Ovo što ti govorim - nisam rekao Ja, mali, već KINESKI AMBASADOR koji nam je održao "predavanje" iz međunarodnog prava, i faktički nam naredio - da nema otstupanja od borbe za Kosovo u kojem imamo podršku KINE i Rusije kao stalnih članica... i najjačih članova danas u Savetu Bezbednosti UN čija Rezolucija 1244 je na snazi i neće se menjati i od koje ni ONI KINEZI - neće odustajati, jer su je potpisali..!!!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Nažalost biće to strašan pravi uništavajući rat - 100 puta gori od ovog što gledaš u Siriji ili Avganistanu...Od Kosova će ostati samo jaruge... "a čovek će trčati "drvetu u susret" - misleći da je to čovek..." Ono što ste stalno prizivali - rat, to ćete i dobiti, ali ovog puta, za stvarno...!? Neće biti posle njega ništa - samo pepeo i prah... Ko je na - dobitku..? Ne znam...Erdogane....Ko će biti na dobitku od tog rata..? Ne znam... Ko preživi....pisaće, možda na ovom istom portalu...ako bude imao s čim...

Lala iz Banata

pre 8 godina

Nikad srpska vojska nije srušila nijednu džamiju u Srbiji! A i zašto bi..? Ne bori se srpska vojska protiv Boga - nego protiv Sotone i sledbenika... Ali, ako na džamiju POSTAVITE SNAJPERISTU ( što je bila Vaša glavna taktika) da isprovocira srpsku artiljeriju - da sruši objekat, da biste posle prikazivali svetu i svojoj javnosti - kako eto, srpski vojnici ruše džamije..!? Tako ste lažno - propagandnim ratom predstavljali i našim arapskim tradicinalnim prijateljima, ali su vas oni prozreli - shvatili su Vašu podlost i propagandnu "podmetačinu" - koja Vam je kratko vreme i uspevala...!!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Jedini novi uslov koji će oni imati - da priznamo bezuslovnu kapitulaciju...! Samo tako - bili bi vrlo zadovoljni...? Zar ne moj naivni - Predsedniče ? A što se tiče građanskog rata, on nikad nije ni prestao...samo - primirje, dok se ne "razgrne zavesa"....a onda ćeš tek da vidiš pravu "predstavu"...!

Marko

pre 8 godina

Ne padajte na te babske price! Kosovo je nezvanicno priznato od srpske vlade, i uskoro bice i javno priznato od Beograda! Srpski narod se nasitio bespotrebnih ratova, i ni u snu im ne pada na um da ratuju za Tomu ili bilo koga! Srbi, pamet u glavu, nek Toma ide sa njegovim ministrima (ako se nadju bar trojica), a vi gradite, cuvajte, pazite vasu zemlju Srbiju! Dosta ste ludo ratovali i ginuli za tudje interese! Amin!

posmatrac sa severa

pre 8 godina

Da ti nisi neki nemacki agent,, zapadni placenik, neki novi Mojsije kad tako zboris, NESRECO! Nema niko mandat da kolevku Srpsku predaju uzurpatorima i zlocincima koji zive od prostitucije, droge i ubistava. Kletva Kosovska ce stici svakog izdajnika a ona glasi; Da je kome poslušati bilo, Kako ljuto kneže proklinjaše: »Ko ne dođe na boj na Kosovo, »Od ruke mu ništa ne rodilo: »Ni u polju bjelica pšenica, »Ni u brdu vinova lozica!« Marko, ako ne razumes Srpski evo prevod na engleski; The Kosovo Curse If anyone was there to hear how furiously the prince cursed: »Who does not come to battle on Kosovo, may nothing be born from his hands: neither white wheat in the field, nor the grapevine in the hill!«

Pavle

pre 8 godina

Nećemo Mi rat Marko, nego je problem kada rat dođe po nas..! Da li si video KARTU VELIKE ALBANIJE, njene granice idu od Užica pa sve do ispod Niša..! Znači sve ispod, Leskovac,Pirot,Vranje, sve po OVK tretiraju kao svoj ratni cilj za koji će se oni uz pomoć SAD-e i saveznika pre svega, Velike (fašističke)Nemačke boriti terorističkim sredstvima..! Niko od nas Srba nikada nije želeo rat - nikad Srbin nije išao u rat, uvek je u ISTORIJI srpskog naroda, RAT DOŠAO PO SRBINA...!

Ujeee

pre 8 godina

Ko ste vi uopšte da razmišljate, kamoli da izgovorite da postoji opcija priznavanja Kosova.Ko je mogao da vam da to pravo????

MILENA

pre 8 godina

ODMAH BI DOSLO DO GRADJANSKOG RATA PRVI PUT SI UPRAVU,BILO BI KRVI DO KOLENA.

Dragomir

pre 8 godina

Ајд сад да мало променимо тему ... Ша ако албанци и шиптари одлуче да се врате Србији?Једноставно седну они са нама и пријатељски падне разговор?Најпре сви склоне жене,децу и старце по околним државама?КОЛИКО БИ СКУПШТИНА У БЕОГРАДУ ИМАЛА КОСМЕТСКИХ ПОСЛАНИКА АЛБАНАЦА И ШИПТАРА?Заправо били би сви албанци јер тамо шиптари који су српскога рода немају право гласа!На шта би личило у Скупштини?Ел би било српскога језика?Биле би слушалице.А онда више од трећине посланика.Па пола пола!Па затим више од пола и оде Србија без зрна барута?За то време срби не би смели да кроче на Космет?Тамо би опет они имали владу и све што сада имају као и Војводина!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Glupi su oni moj Dragomire - to da shvate... a i nestrpljivi, hoće odmah! Da su čekali ...dobili bi sve to što ti tvrdiš, bez metka, "onom stvari"..! Ali oni su nestrpljivi, žuri im se, a željni su i srpske krvi... e, zato će BOG umešati svoju silu - a kazna je strašna i velika....hoćete sa Đavolom ? Dobićete po repu..!! Zato glavu gore...Dokle god izgovaraju srspku reč KOSOVO ( a oni svoj prevod i nemaju) KOSOVO je SRPSKO I TAKO ĆE BITI...! Mogu oni da se kurebecaju kolko hoće, NATO bombama su dobili tzv "nezavisnost" a ne svojom silom, i ČIm NATO IZAĐE sa Kosova, rezolucija 1244 STUPA NA SNAGU...!!

JOVANic

pre 8 godina

Nebi TOMO, ne bi doslo do rata, cak da uzmu I jug Srbije I Sever-Vojvodinu, ko bi poveo rat,zar bi to bio Ti, samo ako SVEMOGUCI nas PREMIJER pozove u RAT, bice rata, on je izgleda uzeo sebi da bude gospodat zivota I smrti, po uzoru na S, Milosevica, on sam odlucuje o svemu I svacemu, zar ne vidis; ako VUCIC kaze EUnija, onda je tako, a ako kaze ne EUnija I onda je tako, znaci on je uzeo sudbinu I Srbije I Srba u svoje ruke, zar se to ne zove DIKTATURA, gde je tu njegov voljeni narod, vazniji njemu I od samog NJega, tako on kaze, a bezbrij navijaca veruje na blanko, ne treba im glava. Naporno je za glavu ako misli, mnogo je lakse pustiti drugog da za tebe misli, a kad nevalja opet kriviti nekog drugog, a sebe nikad.NAVIJACI ne stvaraju progress u jednoj ZEMLJI, samo PROPAST.

JOVANic

pre 8 godina

Da moj komentar potvrdjuje pravilo da je kod nas u Srbijo duplo vise navijaca, nego razumnih ljudi, vidi se I po duplo vecem broju minusa nego pluseva.Nerazum je na delu.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Čemu taj defetizam Jovaniću, pa "nije Srbija šaka prosa da je pozoblje svaka ptica grabljivica koja na nju sleti.." Ako nismo spremni da umremo za Srbiju - ne traba ni da je imamo..! Neka neki hrabriji i moralniji vitezi uzmu što nam od Boga dato, a mi neka kupimo mrvice sa njihovog stola ili zauvek nestanemo...onda bolje ni ne zaslužujemo od Boga... Netreba klonuti duhom braćo - polako, nemože odmah, ali 2 SUHOJA i biće Boja! Preko Sirije - do Ilirije..! Samo da ovi našinaivni mamlazi dotle ne potpišu nešto - čega ćemo se stideti u budućnosti i pretrpeti Božiju Kaznu..!! I Kinez nam se obratio podrškom: Imate Rezoluciju 1244. čega se bojite i Kina i Rusija vas podržavaju, a vi se uplašili? Polako kažem biće dana za mejdana...Možda još nije vreme, ali uskoro će...predviđam!

JOVANic

pre 8 godina

I jos jedan prigovor uredniku, moj komentar napisan je kad je prostor bio prazan, a pustili ste ga najzadnjeg, odnosno kad vise nema posetioca. Lukavo, ali I kvarno, a to je uglavnom praksa kad se uredniku ne svidja komentar.

Siniša

pre 8 godina

Ili, analogijom; - Da priznamo rat, došli bi do Kosova..!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17