• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

18.10.2015

19:06

NIKOLIĆ OSUDIO IZJAVU O KOSOVU: Pitanje je da li Kostić može ostati na čelu SANU?!

Politika

NIKOLIĆ OSUDIO IZJAVU O KOSOVU: Pitanje je da li Kostić može ostati na čelu SANU?!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da ga je veoma neprijatno iznenadila izjava predsednika SANU Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju, čime je, kako je istakao predsednik Republike, javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije

- Predsednika Nikolića je veoma iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU, profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija ''povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije.

 Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ", saopštila je služba za saradnju s medijim predsednika Srbije.

SANU DIGAO RUKE OD KOSOVA! Kostić: Moramo da priznamo da više nije u našim rukama!

U saopštenju se navodi da je profesor Kostić javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije. 

- U trenuku kada država vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od stane onih koji promovišu nezavisnost Kosova. Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno - naglasio je Nikolić u saopštenju.

- Profesor Kostić je rekao da treba da se odreknemo dela svoje teritorije da priznamo realnost. Kako on ili bilo ko može da se odrekne nečega što nije njegovo? Nije Kosovo Vaše, niti bilo kog pojedinca. Kosovo pripada i našim precima i našim potomcima.

Kosovo je natopljeno krvlju onih koji su za njega položili život. Tamo su vekovima živeli, radili i gradili Srbi. Tamo su tapije o osnivanju manastira sačuvane u kamenu. Ne postoji Srbija deceniju ili dve. Srbija postoji više od jednog milenijuma, Srbija duže postoji na postoru Hvosne nego na području Beograda - ističe se u saopštenju.

SNP PROTIV AKADEMIKA: Kostić da opozove izjavu o Kosovu!

Nikolić ujedno postavlja pitanje, da li onaj koji živi u jednom trenu srpskog bitisanja sme na sebe da stavi odgovornost za komadanje Srbije? 

- Teško je povraćajući ući u raj Evropske unije, ali je mnogo teže i bolnije ući u raj Evropske unije bez delova tela. Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom - dodaje se u saopštenju.

AKADEMIK ŠOKIRAO VULINA: Nadam se da je samo novinarska patka!

Nikolić napominje da je časno voditi takvu politiku, ali da se ne žali i ne govori kako mu je teško da ubeđuje svoje kolege širom sveta šta Kosovo i Metohija znači za Srbiju i kakav je zločin pokušaj amputacije Kosova i Metohije od Srbije. 

- Na kraju krajeva ni pet člalnica Evropske unije nije priznalo ''Kosovo''. Kako bi Srbija mogla da prizna, a njenih pet evropskih prijatelja nije to učinilo. Ako pogedamo malo dalje, šta bi se desilo kasnije, da se tu ispred naših očiju formira islamska država? Pa da krene na ostatak Srbije? - upozarava Nikolić.

Tanjug



Povodom Kostićevih tvrdnji da da je savez Srbije sa Rusijom veštački, Nikolić ističe da je istorija naša dva naroda toliko isprepletana, da tu ničega veštačkog nema. 

- Naprotiv, naše prijateljstvo je duboko i iskreno. Srbija nikada neće zaboraviti zahvalnost Rusiji zbog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, Car Nikolaj je izgubio glavu i imperiju, između ostalog, zato što je u Velikom ratu pomogao Srbiji. Ne smemo zaboraviti šta je Rusija učinila za Srbiju u Drugom svetskom ratu - podseća predsednik.

- Da li je to malo za jedno prijateljstvo? Da ne govorimo o današnjem prijateljstvu, kada nam Rusija pomaže i u finansijskom i u moralnom smislu, stavivši veto na sraman predlog Deklaracije koja je imala za cilj da Srbe stigmatizuje kao genocidan narod", dodao je Nikolić.

On je naglasio da je Srbija prijatelj Rusije i da ni profesor Kostić, ni on, i niko to ne može pokvariti zbog zajedničke istorije, duhovnih i prijateljskih veza. 

- Srbija, dok je predsednik Nikolić njen predsednik, neće uvesti sankcije Rusiji, a prijateljstvo se može samo učvrstiti - dodaje se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Tanjug


U saopštenju se ističe i da profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi. 

- U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam - dodaje se.

Takođe se podseća da Srbija dugi niz godina čeka da se SANU izjasni o ključnim pitanjima koja se postavljaju, da iznese svoj zajednički stav i da se postigne konsenzus o donošenju najvažnijih odluka koje se tiču budućnosti i napretka naše nacije. 

- Sve važne institucije i ustanove su davale svoj stav, ponekad podršku, ponekad ne, ali postoji uverenje o zauzetoj poziciji. Ali, ne i od najvažnije institucije koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva. Možda je bolje da je ostalo tako - navodi Nikolić.

On je još istakao da očekuje od SANU da se izjasni o izraženom stavu profesora Kostića i da li posle takve izjave može da ostane na njenom čelu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragomir

pre 8 godina

Господине прецедниче Николићу,када будеш могао да посетиш било који део територије Космета онда предлажи ко може да негде остане на челу.Господина сам слушао јутрос на радио Београду где је чова причао реалну истину.Свака реч му је била на месту.Ваљда се одлучио да јавно каже оно што сви мислимо а то ,,да је цар го,,!КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА!Иди тамо господине прецедниче и увери се? ... Дај да се бацимо првенствено на пољопривреду?Србија може да храни пола Европе и нешто ће мало да остави и за себе!

micko

pre 8 godina

Objavite: Akademik dugih prstiju Akademik profesor Vladimir Kostić, direktor Neurološke klinike, odbio je ponudu jedne domaće uvozničke firme za kolor dopler mašinu za pregled krvnih sudova marke "tošiba", po ceni od 70.000 evra, i odlučio da kupi ovaj aparat marke "aloco" preko jedne zagrebačke firme, po ceni od 120.000 evra! Oba aparata su od japanskih proizvođača i potpuno su istog kvaliteta. Koliko će para ostati akademiku Kostiću od samo jedne nabavke? Celih 50.000 hiljada evra! Takodje i clan farmaMafije Pozdrav

Gagarin

pre 8 godina

ako imas nekakva saznanja... Postoje sluzbe koje mogu istraziti slucaj, truba da prazno pricas.

Deda Zika

pre 8 godina

BorisTadić je od SANU napravio ekspozituru DSa uz obilnu podršku svojih mentora.

Rajko

pre 8 godina

SANU je antisrpsko zlo, pa ne treba da čudi izjava Vladimira Kostića jezuite. Zmijsko leglo Centar u Beogradu: Čuvari revolucije, Crnoruki, Dedinjski klan koji je pod kopitom Vatikana upravlja sa SANU u funkciji New World Order. SANU je zlo kome srpski sokolovi moraju I zadnji kamen da ibiju iz zemlje, a ja ću sa 97 godina doneti glogov kolac da ga zabijem u zemlju! Vatikan nas je do te mere uništio da mi I nismo država, mi smo ledina. Srbija je logor smrti. Vostani Serbie! Vostani..,

Dusan

pre 8 godina

Vise me cudi kako Nikolic svojim izjavama jos nije otisao sa mesta predsednika, a Profesora Kostica u potpunosti podrzavam. Kada bi se pitali skolovani ljudi-mozda bi nam i bilo bolje! Referendum, pa da vidimo...

MILENA

pre 8 godina

Albanci su slozna nacija,jeste li culi nekada da neki Albanac kaze da Kosovo nije njihovo,necete ni da cujete,svi isto misle,kao cobanin,kao profesor na univerzitetu.Samo kod Srba ima ovakvih,nazovi intelektualaca,raznoraznih placenih ispiraca mozgova,nevladinih placenika.Dali na Kosovu ima takvih,nema.U Srbiji samo mogu ovakvi da laju.Jer njima je svetinja samo novac,prodali bi takvi i svoju majku za pare.Uvek se pitam,zasto im se toliko daje prostor u medijima,da pricaju protiv svog naroda.Neka idu oni na kosovu pa neka tamo zive sa njima

UROS

pre 8 godina

Uznemireni smo pretnjom Vladimira Kostića. Predsednik SANU Vladimir kostić javno poziva na razbijanje države i povlačenja sa Kosova i Metohije. U pitanju je mesto predsednika SANU sa koga Kostić poziva na veleizdaju države i naroda. Državni organi smesta moraju da uhapse Vladimira kostića i da mu se sudi po zakonu.

DARKO

pre 8 godina

Ne znam čega je ova spodoba Akademik ali pravne nauke sigurno nije! Vi meni možete - da ukradete automobil, možete i da ga vozite i punite na nemačkim ili američkim pumpama....ali KAD DOĐE VREME ZA REGISTRACIJU DOK JA NE POTPIŠEM PAPIR - NEMA VALIDNE REGISTRACIJE !! ISTO vAM JE I SA KOSOVOM.... nisu Šiptari sa Kosova izbacili srpsku vojsku i policiju - to je UČINIO NATO... imamo rezoluciju 1244. čim NATO izađe sa Kosova imamo pravo i rezolucija SB 1244 STUPA NA SNAGU a potpisala ju je i Rusija i Kina, znači moraju se i oni kao garanti (žiranti) priključiti REALIZACIJI PRAVA...!! Zato Glavu gore - ništa nije izgubljeno . a ovog Kostića, Čedinu kreaturu šutnuti nogom u njegovo akademsko debelo dupe....i disertaciju...!!

BOBAN

pre 8 godina

Dok ste imali koristi licne, svi iz SANU, su arlaukali kako je Kosovo svetinja i niko nema pravo da ga ustupi, pokloni ili proda drugom, a sada neko mora teci narodu! Ako vam je to najpametnije sto imate reci, onda bolje da cutite! Ne treba potpisati nista nikome, sila otima sve pa i neka otmu Kosovo bez naseg pristanka, ali ce doci vreme da može na isti nacin da se vrati, ali ako se potpise, e, to bogami niko vise ne vrati. n

vanja

pre 8 godina

Molim Urednika da sutra objavi sve natpise o korucionasckim aferama tog doktora na KCS. Jos jednom Vas molim da objavite sta pisalo o njemu prilikom izbora. Inace SANU je skup nesposobnih ljudi a sav tehnoloski zaostatak treba njima pripisati. Kao sto neki pricaju da je on hrabro izneo svoje misljenje tako isto treba hrabro izneti istinu o tim ljudima

Dragomir

pre 8 godina

Прецедниче Николићу,за теб' несам гласао јер ти не опраштам што си као србијанац стао под команду оног замлате и доктора ничега?Био си му само доносиоц србијанских гласова.Када си видео шта тај ,,др ничега,, чини или ти говори у Хагу тек си се сетио да га напустиш.Позвао си Вучића да ти помогне у раду и данас је крајње време да му насамо предаш нов компас јер онај који има изгледа да трокира?Смањио селективно пензије?Да ли београдску железничку станицу претвара у коцкарницу а народ тера у катакомбе ПРОКОПА?Даде ли ТРИНАЕСТ МИЛИЈАРДИ железари Смедерево на поклон или кредит?СНС је нај па нај?Насеље од СЕДАМ ХИЉАДА становника знаш ли колико има чланова СНС?Ја гледао тај списак на ЈЕДНОМЕ листу!Разумеш?Наравно да ме разумеш!

usaf

pre 8 godina

Bravo za akademika.A botovi vec poceli da mu podmecu afere.

Abe

pre 8 godina

Osuđuju čoveka zbog toga što je javno rekao šta je sa Kosovom uradila ova, moram reći izdajnička vlast. Možda čovek nije trebalo to da kaže, ali nažalost to je istina, a istina najviše boli, posebno kad ne odgovara vlasti. Ajde da osudimo svakoga ko se drzne da progovori, da bi tiranija bila potpuna.

Joca NaDRljaNi

pre 8 godina

Alal vera profesore Kostić ! Jedan od onih koji ima kičmu i nije poltron. Ima još takvih ljudi, nije da ih nema, samo nisu glasni i ne idu tamo gde radi blic i škljoca blenda od fotoaparata. Evo tri definicije za tri kategorije poltrona: 1. Poltron laka kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat. 2. Poltron velter (srednja) kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat i ide da ga sluša. 3. Poltron teška kategorija: Čovek koji svom šefu (može i države) piše referat, ide da ga sluša i hvata beleške.

zoran vukasinovic

pre 8 godina

Dobro zbori doktor.Kosovo je zavrsena prica,ali RS i CG ne.Doktor savetuje i predlaze RS i CG pripojiti Srbiji za izgubljeno Kosovo.Zalosno je sto pojedinci to ne vide nazalost.Puna podrska doktoru Kosticu sa druge obale reke Drine i imate podrsku nas trebinjaca.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija