• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

20.10.2015

23:16

POVRATAK RATNIKA:  General Lazarević uskoro na slobodi!

Politika

POVRATAK RATNIKA: General Lazarević uskoro na slobodi!

Podeli vest

Bivši komandant Treće armije u Srbiji 3. decembra. General dolazi narušenog zdravlja. Od 2005. godine general je imao čak sedam operacija

General Vladimir Lazarević vraća se u Srbiju 3. decembra, posle odsluženja dve trećine kazne na koju je osuđen pred Haškim tribunalom, saznaju "Novosti

Protiv nekadašnjeg komandanta Treće armije, krajem 2003. podignuta je haška optužnica, koja ga je teretila, uz generala Nebojšu Pavkovića i policijske generale Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, za navodno učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu proterivanja Albanaca sa Kosova, tokom 1999. Kako je utvrdilo Prvostepeno veće, Kosovo je tada napustilo najmanje 700.000 ljudi.

Lazarević je položaj dobrovoljno otišao u Hag 3. februara 2005, a neposredno pre toga je za medije izjavio da nije zatečen, kao i da se, kao vojnik, ničega ne boji, jer je njegova glava nebrojeno puta bila na nišanu neprijatelja.

Prvostepeno je osuđen, 29. februara 2009, na 15 godina zatvora, da bi mu, u žalbenom postupku, prošlog januara kazna bila smanjena na 14.

Osuđen je, kako je objašnjeno u presudi, po komandnoj odgovornosti, jer je pre i tokom sukoba u južnoj srpskoj pokrajini bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije VJ.

Na privremenu slobodu radi operacije pušten je 25. maja 2009, da bi se u Tribunal vratio u avgustu iste godine, što mu je bio najduži uslovni otpust radi lečenja. A bilo ih je više.

Sudsko veće i Lazarevićeva odbrana vodili su pravi mali "pravni rat" oko toga da li će mu se vreme provedeno u bolnici uračunati u izdržanu kaznu, što je veće odbijalo.

Mada je iz Sheveningena još pre skoro dve godine trebalo da bude prebačen u zatvor u Poljskoj, do toga nikad nije došlo zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja generala.

Od 2005. godine on je, prema tvrdnjama porodice, imao čak sedam operacija. Poslednjih meseci, Lazarević je pod stalnim bolničkim nadzorom lekara u Ševeningenu

ZAVIDNA KARIJERA

Lazarević je rođen  23. marta 1949. u selu Grnčaru kod Babušnice. Službovao je u Nišu, Prizrenu, Prištini, Beogradu i Leskovcu. Načelnik Štaba Prištinskog korpusa postaje 1998, a pola godine kasnije i komandant Prištinskog korpusa. Početkom 2000. postavljen je za komandanta Treće armijske oblasti VJ. Ukazom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, 1. aprila 2002. postavljen je na mesto načelnika Sektora za kopnenu vojsku. Smenjen je 7. avgusta 2003.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Moj do mojega

pre 8 godina

Sve ratnici nikom ponikose a mi sve ratove izgubismo.

Milos Isakovic

pre 8 godina

Licno bih voleo da te upoznam pa da te pitam par pitanja.

Branko

pre 8 godina

Milose, nemoj da zaboravis da me pozoves, voleo bih da ti pomognem,.....ali ako budem malo gori od tebe , ne ljuti se........pozdrav...

Petar Pan

pre 8 godina

Tvoj je zaista do tvoga ali mozga... Bilo je istina i generala koji se nisu bas proslavili ali je ovaj prava junacina. Svaka mu cast kako je vodio rat na srpskom Kosovu i kako je sacuvao vojsku. NA(TO)cisti su imali takvu vojnu prednost da je bilo logicno da smo izdrzali 6 dana kao kraljevska jugoslovenska vojska pred prethodnim nacistima u II ratu a izdrzali smo 3 meseca a da srpskoj vojsci nisu mogli bas nista jer su je cinili iskljucivo srpski junaci. Izdrzali bi godinama ali na zalost, politicki smo ostali potpuno sami pa je nas tadasnji vodja morao da prekine totalno unistavanje materijalnih dobara drzave. Zato ne dozvoli da ti danasnji izdajnici ispiraju mozak i da ti ugradjuju mrznju prema sopstvenoj vojsci i njenim najboljim predstavnicima. Ko ne hrani svoju vojsku hranice tudju.

Maganik

pre 8 godina

Smrade jedan. Samo nečovjek može poslati takav komentar. Mora da si DOS-ovac koji je ostao bez prihoda za pljuvanje i razbijanje Srbije. Generale, junače naš koji si nas branio i odbranio čekamo te raširenih ruku i čista srca. Budi snama pa kako bude nama biće i tebi. Opet ćemo zajedno i u vatru i u vodu ako zatreba. Smrt fašizmu - Sloboda Narodu.

dimitrije

pre 8 godina

vojska na svim poljima je dobila a politika je potpisom sve to izgubila.

slobodan nedeljkovic

pre 8 godina

General Lazarević je najkompletniji i najsposobniji general kojeg je Srbija imala. To je jedini razlog zbog čega je optužen. Njegov nivo svesti, čovečnosti i oficirske časti mu nikada ne bi dozvolio izvršenje postupaka i radnji koje mu NATO sud u Hagu stavlja na teret. Nije ni čudo što se američki oficiri odlucuju na samoubistva jer im je odozdo došlo gore pod stare dane i kasna su pokajanja,smrt je jedini spas. Želim istu sudbinu celom haškom sudstvu. Molio bih autore komentara da ne komentarišu generala Lazarevića ako ga lično ne poznaju.

Mija

pre 8 godina

Zna li neko ko je od Albanskih politicara ili ''oficira'' osudjen za zlocinacko proterivanje Srba sa Kosova. Koliko li je Srba napustilo Kosovo? Sacica, verovatno. Ili su se Srbi, mozda, dobrovoljno iselili velikodusno ostavljajuci svoja imanja Albancima.

Era

pre 8 godina

Драго ми је господине генерале,људска величино, што сам Вас познавао као вишег предпостављеног старешину,али мени је још драже, Ви који сте само један,једини, да сте нас добро знали и у непосредном контакту били увек срдачни и имали времена таман толико да нам се обратите по имену и ли презимену...Једноставно тврдим да сте Ви човек вансеријских карактерних и војничких особина.Иако смо били у душманском окружењу нека знају душмани и непријатељи да никада они нису и неће имати таквог војсковођу какав сте ВИ.(храбар,образован,елоквентан,стратег, и пре свега човек над људима).Пуно здравља и среће у слободи.

Luka

pre 8 godina

Sedne sam u puha i obilazi sve momke na prvoj liniji i bodri.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija