• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.11.2015

12:41

FAKTOR PLUS: Naprednjaci i dalje sami na vrhu, radikali prestigli DS koji je na ivici cenzusa!

Politika

FAKTOR PLUS: Naprednjaci i dalje sami na vrhu, radikali prestigli DS koji je na ivici cenzusa!

Podeli vest

Naprednjaci Aleksandra Vučića i dalje uživaju poverenje čak 51,5 odsto birača, dok su demokrate Bojana Pajtića sve bliže borbi za cenzus od 5 odsto. Demokrate su prestigli čak i radikali Vojislava Šešelja, pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus

Rezultati ankete koju je Faktor plus sproveo u periodu od 26. do 30. oktobra pokazuju da bi na poslanička mesta u Skupštini Srbije, ukoliko bi danas bili održani parlamentarni izbori, mogle da računaju samo četiri stranke.

Za SNS bi glasalo 51,5 odsto birača, dok bi drugo mesto osvojio SPS sa 8,7 procenata podrške građana. Na trećom poziciji bi bio SRS sa 6,6 odsto, dok bi odmah iza njih bile demokrate sa samo 6 odsto osvojenih glasova. Sve ostale patrije nalaze se daleko od cenzusa.

Koliko Vučiću veruju, toliko Pajtiću ne veruju

Situacija nije ništa drugačija ni kad je reč o poverenju koje građani imaju u vodeće srpske političare. Dakle, birači i dalje najviše veruju u ono što priča i radi premijer Aleksandar Vučić (58%), dok je je drugi predsednik Srbije Tomislav Nikolić (30%). Slede potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović (28%), lider SPS Ivica Dačić (24%), a onda i njegov zamenik Branko Ružić (17%).

Zanimljivo je da je i lider demokrata i predsednik Vlade Vojvodine na vrhu lestvice, ali kad je reč o političarima kojima narod najviše ne veruje. Tako, rad provog čoveka DS negativno ocenjuje neverovatnih 62 odsto birača. Odmah iza njega na negativnoj listi su lider SRS Vojislav Šešelj (57%), ali i ministar energetike Aleksandar Antić (56%). Slede lider SDS Boris Tadić (46%), a za petama su mu ponovo Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, kojima ne veruje 44, odnosno 43 odsto građana.

Informer

Male stranke ne opstaju bez koalicije sa velikim

Interesantno je da 48 odsto ispitanika smatra da je ulazak u predizborne koalicije nužan politički potez za opstanak malih stranaka, dok je samo 28 procenata onih koji veruju da se političke partije udružuju zbog bliskih ideoloških i političkih stavova.

Informer

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

Više od dve trećine građana, tačnije njih 69 odsto, ubeđeno je da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova. Njihov stav se, međutim, razlikuje kad je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Tako, 43 odsto anketiranih veruje da će Beograd i priština morati da normalizuju odnose, a 26 proceneta misli da od normalnih odnosa nema ništa.

Informer

Kosovo uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju

S druge strane, birači u Srbiji, i to njih 72 odsto, smatraju da će priznanje Kosova kao nezavisne države, biti uslov za prijem naše zemlje u Evropsku uniju. I po tom pitanju se stav građana donekle razlikuje jer je 38 procenata onih koji misle da će to biti zvaničan stav EU, dok 34 odsto ističe da nećemo biti primoravani da to učinimo deklarativno, ali da će Brisel od nas tražiti da se saglasimo sa prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije.

Informer



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Tako је и јадни Слоба наручиво некакве анкете, па после њега бедни Тадић, традиција се канда наставља..! Анкете показују колико ја видим одавде из Баната - да СНС вози на "ЦРВЕНО" ( хоћу казати - на задњој "резерви") А "резервоар" показује више од пола! Није логично?

Dušica

pre 8 godina

Narod u Srbiji je potpuno pošašavio. Svi koji mogu BEŽITE ! ! !

Lala iz Banata

pre 8 godina

Nemojte da bežite - stiće će Vas.. "...sunce tuđeg neba"....!

Dragomir

pre 8 godina

Ми из Удружења староседелаца Србије сваки минут у току дана молимо бога да прекодрински замлата и доктор ничега по имену Шешељ не уђе унашу Скупштину!Зар да опет доживљавамо бахато и неваспитано понашање једног изузетно неодговорног човека КОЈИ УОПШТЕ НЕМА СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО?КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА У СКУПШТИНУ УЂЕ ИЛИ ТИ ДА СЕ БАВИ ПОЛИТИКОМ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ГОДИНАМА СЕ ИЗЛЕЖАВАО У ХАГУ?Човек који на леђима носи оптужницу?Човек који је са Милошевићем Србији нанео страховите штете?Наша несрећа се наставила после уласка Тита са булументом из Босне када су нас ослободили Црвеноармејци. СТОП БОСАНИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ!

Ivanka

pre 8 godina

Vi iz udruženja starosedelaca, baš znate "pametno" da traćite svoje vreme!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija