• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2015

17:29

NIKOLIĆ SA NOVIM ŠEFOM UMNIKA: Pritisci nas neće naterati da priznamo KiM!

Politika

NIKOLIĆ SA NOVIM ŠEFOM UMNIKA: Pritisci nas neće naterati da priznamo KiM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ima poverenje u Ujedinjene nacije, kojima je Srbija poverila brigu nad Kosovom i Metohijom, i naglasio da nikakvi pritisci ne mogu da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost južne pokrajine

- Imam poverenje u Ujedinjene nacije, kojima je Srbija 1999. godine poverila brigu nad Kosovom i Metohijom a poštujem suverenitet svoje zemlje, zato garantujem da nikakvi pritisci ne bi mogli da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine - rekao je Nikolić na sastanku sa Zahirom Taninom, novim šefom UNMIK, i Simonom Mirelom Mikuleskuom, novim šefom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu.

TOMA NE ODUSTAJE! Nastavlja borbu za srpske svetinje na KiM!

Predsednik Nikolić je rekao da su pregovori Beograda i Prištine u Briselu veoma teški, ali da je Srbija ispunila sve na šta se obavezala, pre svega Briselskim sporazumom, a sa druge strane, Priština ni jednu obavezu prema Srbima ne želi da ispuni, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Delite na društvenim mrežama istinu o srskoj baštini na KIM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u pismu poslatom medijima podseća da će Generalna konferencija Uneska za nekoliko dana raspravljati o prijemu Kosova u tu organizaciju i poziva sve da film o uništavanju srpskih manastira i kulturne baštine na Kosovu podele na društvenim mrežama i da tako preduzmu nešto, "iako to malo izgledalo", da svet sazna istinu.

- Dok se o onome što je naše bude raspravljalo u Parizu, mi možemo da sedimo u toplini svojih domova i naivno verujemo da će istina sama pobediti, bez napora svakog od nas. A možemo i da preduzmemo nešto, ma kako nam to nešto malo izgledalo. Dragi prijatelji, molim vas, pomozite i vi. Preuzmite film na linku  i podelite ga na društvenim mrežama. Vaš Tomislav Nikolić - apeluje predsednik u pismu dostavljenom medijima.
 
Predsenik Srbije podseća da će za nekoliko dana Generalna konferencija Unesko će raspravljati o tome da li "srpske crkve i manastiri, srpska baština, srpsko srce i duša na Kosovu i Metohiji, treba da budu dati pod zaštitu takozvane 'Republike Kosovo'".
 
"Pod 'zaštitu' onih koji su iste te crkve i manastire palili i uništavali 2004. godine", navodi se u pismu predsednika Srbije.

Kako se navodi u pismu, koje počinje sa "dragi prijatelji", Republika Srbija i njeni državni organi već mesecima vode diplomatsku borbu da Kosovo ne postane članica Unesko.

"Da bi svetsku javnost upoznali sa argumentima zašto takozvano 'Kosovo' ne sme da bude primljeno u Unesko, između ostalog napravili smo i film koji opisuje zločine nad srpskom kulturnom baštinom od 1999. godine do danas", piše u pismu.

- Licemerno je kada Albanci, ne želeći da ispune ono na šta su se obavezali, izgovor traže u tome da li je ili nije to izvodljivo po njihovom Ustavu - rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao i da bi eventualni prijem takozvane "Republike Kosovo" u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine. 

Prema njegovim rečima, inicijativa da se takozvana "Republika Kosovo“ primi u Unesko uvreda je za Srbiju, i naša zemlja je pokušala konkretnim argumentima da ukaže svetu zbog čega je tako nešto neprihvatljivo. 

- Ako bi nekim nesrećnim slučajem, pukom igrom preglasavanja ''Kosovo'' ipak postalo članica ove organizacije, i srpsko kulturno nasleđe nakon toga stradalo, kao što se već desilo 2004. godine, svi bi se sklonili od odgovornosti zbog takve katastrofalne odluke, i ponovo bi najveći i jedini gubitnik ispao srpski narod, a to ne sme da se desi - istakao je predsednik Srbije.

IGUMAN SAVA: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u Unesku!

Zahvaljujući predsedniku Republike na njegovoj podršci, šef UNMIK Zahir Tanin rekao je da će UNMIK nastaviti da funkcioniše pod mandatom dobijenim kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti. 

Tanin je istakao da je svestan koliko je za Srbiju važno očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a to je ujedno važno i za celokupnu međunarodnu zajednicu. 

On je podržao pregovore Beograda i Prištine kako bi se stabilizovale prilike u regionu, kao i implementaciju svega što je do sada dogovoreno, navedeno je u saopštenju.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija