• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

03.11.2015

08:57

IGUMAN SAVA: Na delu je albanizacija srpske baštine!

Politika

IGUMAN SAVA: Na delu je albanizacija srpske baštine!

Podeli vest

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zatražio je da se odloži glasanje o prijemu Kosova u Unesko. U razgovoru za RTS arhimandrit Sava ističe da je potrebno dati prostor briselskom dijalogu, u kojem bi Beograd i Priština, uz učešće SPC, razgovarali o svim modalitetima dugoročne i institucionalne zaštite srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji

- Veoma je važno da se dijalog Beograda i Prištine održi i donošenje bilo kakvih odluka pre tog dijaloga ugrožava poverenje - poručio je iguman Sava Janjić.

Ističe da je Priština pripremila nacrt zakona o kulturnoj baštini, kao i strategiju.

- To su dokumenti koji marginalizuju ulogu SPC i srpskog nasleđa i potiru ostale elemente Ahtisarijevih mehanizama zaštite što pokazuje namere kosovskih institucija koje dugoročno žele da sprovedu albanizaciju viševekovne srpske baštine na Kosovu - rekao je iguman Sava za RTS.

IGUMAN SAVA: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u Unesku!

Nakon završetka rata 1999. u junu je uništeno 150 srpskih crkava. Iguman Sava ukazuje da je bilo mnogo stradanja u ratu, ali da je samo na Kosovu nastavljeno sa uništavanjem objekata i groblja i posle neprijateljstava.

Srpski manastiri i crkve nalaze se na Uneskovoj listi ugroženih spomenika. Oni su pod posebnom policijskom zaštitom, a manastir Visoki Dečani i pod vojnom zaštitom Kfora.

- Od 1999. četiri puta Visoki Dečani su oružano napadani što pokazuje da je taj deo baštine ugrožen od strane ekstremista većinske populacije - kaže iguman Sava.

Napominje da su crkve i manastiri izvor kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta. Vekovima je, ističe, srpski narod nalazio utehu i nadu u manastirima i crkvama, u njima su čuvani identitet i jezik.

- Naša svetinja, vlasništvo i identitet niko nije osporavao. Osmanska vlast je garantovala zaštitu, posebno Visokim Dečanima. Da ne spominjem srednjevekovne dokumente, povelju osnivanja, brojne rukopisne knjige koje su značajna referenca brojnim istpričarima koji su pisali o KiM, njihovom značaju za kulturu i civilizaciju Evrope - istakao je Iguman Sava.

IGUMAN SAVA JANJIĆ: Ulazak Kosova u Unesko je političko potkusurivanje

Bez obzira na odluku koja bude doneta na Generalnoj koferenciji Uneska, srpska strana tražiće da se započene dijalog u okviru briselskog procesa.

- Bez dijaloga nemoguća je saradnja sa kosovskim institucijama i implementacija projekata Uneska. Nadamo se da će većina zemalja shvatiti štetnost ishitrenog poteza eventualnog priznanja Kosova i da će dati priliku dijalogu koji treba da prethodi svakoj odluci. Razmotrićemo sve modalitete saradnje kako bi se omogućilo da ljudi žive zajedno uz priznavanje identiteta - zaključio je iguman Sava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Једино да сазовеш нови - "Крсташки пход" за одбрану хришћанских светиња на Косову ! Само тако, светиње ће спасити нови Крсташки Поход и он ће бити , предвођен Русијом....али, још није оно право време....полако, и то ће доћи скоро...Бог то понајбоње уреди, а Србин нека чека, трпи и моли се...! Биће боја - уз помоћ неколико "Сухоја"...!!

Stanoje

pre 8 godina

Zar ti koji si bio najveci pobornik tajnih vecera sa tim istim zlocincima iz Pristi e i pobornik udaljavanja od Beograda..ti sada govoris o albanizaciji.Narod nema tako kratko pamcenje gospodine Savo.Kako ste govorili..nas moze samo suzivot i dobrota Albanaca da sacuva i nase svetinje.Cinili smo velike zlocine ...i onda si postao sagovornik Pristine.Pozdravlja te Artemije.

Stanoje

pre 8 godina

Nema komentara...ceka se cenzura dragi urednici...sram vas bilo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija