• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2015

16:08

DAČIĆ U UNESKU: Ljudi, Kosovo nije država - bolje je da odložite raspravu o prijemu!

Politika

DAČIĆ U UNESKU: Ljudi, Kosovo nije država - bolje je da odložite raspravu o prijemu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas u Parizu da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu

- Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN.

OVAJ NAS ZAJEBAVA! Hašim Tači traži od Srbije da podrži prijem Kosova u Unesko!

U obraćanju na generalnoj debati 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, Dačić je podsetio da Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a da po osnovu rezolucije SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije pod privremenom upravom UN, na kojoj i danas deluje misija UN - UNMIK, što znači da "Kosovo nije država."

Polazeći od odgovorne uloge Uneska na međunarodnom planu, od ključne je važnosti da se u ovim turbulentnim i zahtevnim vremenima sačuva moralni kredibilitet Organizacije.

- Unesko treba da ostane veran svojim izvornim principima i ciljevima. Politizacija rada Uneska nije u interesu realizacije njegove, za čovečanstvo izuzetno važne, misije - rekao je Dacić.

On je podsetio da je zahtev za prijem tzv. „Republike Kosovo“ bez presedana u dosadašnjoj istoriji Uneska, a da suprotstavljajući mu se, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN i vrhovni autoritet SB UN na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

IGUMAN SAVA: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u Unesku!

Prema njegovim rečima Sastanak Izvršnog saveta Uneska održan 21. oktobra pokazao je svu kontroverznost ovog pitanja, ali i duboku podeljenost članstva, što, kako je dodao, nesumnjivo potvrđuje činjenica da od 58 članica ovog tela, apsolutna većina, njih 31, faktički nije podržala usvajanje preporuke.

- U Organizaciji čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva za generacije koje dolaze, ne smemo zaboraviti da su na prostoru Kosova i Metohije od juna 1999. godine, dakle posle prestanka oružanih sukoba, do danas, 236 verskih i kulturno-istorijskih spomenika bili mete napada - rekao je Dačić.

- Uništena su 174 verska objekta Srpske pravoslavne crkve, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je ili oštećeno skoro 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik - precizirao je on.

- Četiri bisera naše duhovne i kulturne baštine: manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške, i danas se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti. Zbog svega ovoga duboko smo zabrinuti za svoje kulturno-istorijsko nasleđe u Pokrajini koje predstavlja stub našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta i deo dragocenog istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta - rekao je šef srpske diplomatije.

PATRIJARH: Dužnost nam je dignemo glas za KiM!

On je napomenuo da namera Srbije nije da se da se bilo ko izoluje ili spreči da ima pristup aktivnostima Uneska.

- Činjenica je da Kosovo i Metohija i sada učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima Organizacije, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, što najbolje pokazuje da je prava intencija podnosilaca ovog zahteva isključivo politička - objasnio je Dačić.

Srbija je, kako je dodao, snažno posvećena dijalogu sa predstavnicima Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i koji predstavlja jedan od retkih uspešnih primera mirnog rešavanja sporova u današnjem svetu.

- Upravo sa tim ciljem, Republika Srbija je u dijalogu demonstrirala svoju konstruktivnost i spremnost na kompromise. Na taj način smo doprineli da za mnoga kompleksna pitanja u različitim segmentima, od zakonodavstva do energetike i telekomunikacija, budu postignuta obostrano prihvatljiva rešenja - istakao je Dačić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Е, Косово..! Некада брањено огњем и мачем - данас, сузама и плачем! Европа не жели то да чује ,српским сузама, - не верује.... А онда пустисмо Европу унутра, пуни надања - да неће бити страдања, А Европа, тупо и немо стоји, српске жртве - више и не броји... За народ српски, препуштен , јадан и бедан , и гладан и жедан, на српској светој земљи, да се моли, стрепи и чека, Ускрснуће.... ... на згаришту - властите куће...

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija