• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2015

11:55

ČEPURIN: Vučićeva poseta Moskvi bila je najproduktivnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih decenija!

Politika

ČEPURIN: Vučićeva poseta Moskvi bila je najproduktivnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih decenija!

Podeli vest

Poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi bila je najproduktivnija i najsadržajnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih godina, a možda i decenija, i u širem smislu pokazala važnost i neophodnost stvaranja Evrope bez linija podela, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin

U intervjuu Sputnjiku, Čepurin ukazuje da su, kada je reč o toj poseti, najvažnije dve stvari.

 - Poseta je pokazala zrelost srpske politike, koja se vodi u skladu sa sopstvenim, srpskim interesima. Ovi interesi se u stvari sastoje u unapređivanju odnosa i sa Zapadom - EU, i sa Istokom - Rusijom, a da se ne gube vlastiti koreni i buducćnost zemlje i naroda - naveo je Čepurin.

Kao drugo, ruski diplomata je naveo da je ta poseta dala podstrek bilateralnim odnosima, usmerila ih je, kako kaže, na stvaranje adekvatnih instrumenata, najpre u oblasti ekonomije. 

(FOTO) SASTALI SE VUČIĆ I PUTIN! Oči u oči o nabavci oružja, uvozu Fijata, ekonomiji i infrastrukturi!

 - U širem smislu ona je pokazala važnost i neophodnost stvaranja Evrope bez linija podela -  naveo je Čepurin.

On je dodao:

 - To je bila najproduktivnija i najsadržajnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih godina, a možda i decenija i, najverovatnije, ne samo Rusiji - 


Poseta je, prema njegovim rečima, dala snažan podsticaj rusko-srpskom dijalogu, potvrdila je visoki nivo uzajamnog razumevanja i strateškog partnerstva i odredila je perspektive.

Povodom spekulaacija i negativnih komentara da je ruski premijer Dmitrij Medvedev, tobože, odustao od razgovora sa srpskim kolegom, Čepurin kaže da "ne zna nijednog kolegu Dmitrija Medvedeva kojem je on posvetio toliko vremena tokom boravka u Moskvi".

Reuters

Nabrojivši susrete i aktivnosti srpske delegacije tokom posete Moskvi na čelu sa srpskim premijerom, Čepurin podseća da je Aleksandar Vučić odvojeno razgovarao sa predsednikom Putinom i pet ministara Lavrovom, Šojguom i Rogozinom…

NARUŠIĆE PLANOVE NATO NA BALKANU: Niko ne zna koje će oružje Putin isporučiti Vučiću?!

Čepurin je najavio da će Šojgu boraviti u Beogradu od 2. do 4. decembra na, kako kaže, bilateralnom sastanku i da bi učestvovao na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a.

Upitan da li je Rusija spremna za investicije u vojnu industriju Srbije i da li postoji mogucćnost saradnje u toj oblasti, Čepurin kaže da je razgovor vođen i o tim pitanjima.

 - Važno je tražiti i pronalaziti varijante od uzajamne koristi. To je mogucće pod uslovom da postoji pozitivno političko usmerenje, kao i strateško partnerstvo - ukazao je ambasador.

VUČIĆ IMA SMARTFON! Medvedev poklonio srpskom premijeru ruski Jotafon!

Očekuje se, kaže, sredinom decembra zasedanje Rusko-srpskog Međuvladinog komiteta i dolazak potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji zajedno s Ivicom Dačićem predsedava u Međuvladinom komitetu, a u Vladi Rusije je zadužen za namensku industriju, koja ostvaruje produkciju vrednu desetine milijarda evra, a značajni deo te proizvodnje se izvozi.


Na pitnje da li se razmatralo mogucće davanje povoljnih kredita za nabavku ruskog naoružanja, Čepurin kaže da mu nije poznato da je srpska strana postavila ovo pitanje direktno.

 - Odbrana zahteva sistematski pristup. Potrebna je procena bezbednosnih rizika za zemlju, kao i strategija odbrane s obzirom na njene potrebe. Nije tajna da neko od suseda Srbije počinje svojevrsnu trku u naoružanju - naveo je Čepurin i zapitao:

"Ali, sa kojim ciljem".

Ruski ambasador je istakao i da je Rusija zainteresovana za stabilan Balkan, za stabilnu i otvorenu Evropu. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 8 godina

Kad god "zagusti" - Mi se setimo ili Boga ili Rusije...?!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Боравак у Москви био је ПРОДУКТИВАН, али зато пут лош, и потпуно неекономичан - ишао преко БРИСЕЛА...дуго трајао, и био "труцкав" !?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17