• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2015

19:08

DRAMA OTETIH SRBA U LIBIJI: BIA očekuje da ih kidnaperi neće ubiti nego tražiti otkup!

Politika

DRAMA OTETIH SRBA U LIBIJI: BIA očekuje da ih kidnaperi neće ubiti nego tražiti otkup!

Podeli vest

BIA očekuje da će kidnaperi u narednih nekoliko dana izaći sa konkretnim zahtevom za otkup Slađane Stanković i Jovice Stepića... Naše državljane kidnapovala banda koja je nedavno u Libiji otela i biznismena sa Malte

Bezbednosne službe u Srbiji očekuju da će banda koja je otela službenike srpske ambasade u Libiji Slađanu Stanković i Jovicu Stepića tražiti za njih otkup najkasnije do subote, saznaje Informer u BIA!

Prema podacima BIA, Slađana i Jovica su zatočeni u jednoj kući na obodu grada Sabrate.

SRPSKI AMBASADOR DETALJNO OPISAO NAPAD U LIBIJI: Sve je bilo kao na filmu!

- Naše bezbednosne službe su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima i Većem bezbednosti Sabrate, a preko njih i sa otmičarima. Očekujemo da će kidnaperi u narednih nekoliko dana, najverovatnije do subote, izaći sa konkretnim zahtevom. Nije isključeno da ovi pregovori potraju, s obzirom na to da banda koja je otela Slađanu i Jovicu ima određenu dinamiku oglašavanja i način pregovaranja - kaže naš izvor.

Otmičari poznati?

Kako saznajemo, BIA sumnja da je naše državljane kidnapovala ista banda koja je nedavno u Libiji otela i biznismena sa Malte Noela Skiberasa.

- Reč je o bandi koja je Skiberasa otela u mestu Tajura, nedaleko od Tripolija, i za njega tražila otkup od pet miliona dolara. Skiberas je oslobođen 29. oktobra ove godine nakon 47 dana zatočeništva. Vođeni su dugi i iscrpni pregovori sa kidnaperima, a otkup na kraju navodno nije plaćen - navodi Informerov dobro obavešteni izvor.

(FOTO) DRAMA SE NASTAVLJA Ovo je srpska službenica koju su oteli u Libiji!

Stručnjaci tvrde da je dobro što u javnost ne izlazi previše informacija o otmici u Libiji. Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić navodi da ne treba praviti medijski spektakl od kidnapovanja naših ljudi u Libiji.

Po svemu sudeći, Slađanu i Jovicu su oteli kriminalci, što je mnogo bolje jer su im šanse da budu oslobođeni veće
Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost

- Po svemu sudeći, njih nisu oteli teroristi, već kriminalci, što je mnogo bolje za naše državljane. Mislim da su im u tom slučaju šanse da budu oslobođeni daleko veće. Kriminalci su prosto racionalniji od terorista, traže novac ili nešto drugo zauzvrat, možete s njima da pregovarate, da im nešto ponudite, nije im cilj da ubiju ljude i slikaju se za javnost - ističe Dragišić.

Uskoro rasplet

Stručnjak za terorizam i profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Simeunović slaže se da je bolje da su otmičari iz reda nekih kriminalnih bandi nego džihadisti. Ipak, on dodaje da još nije sasvim izvesno o kome se radi.


DAČIĆ: Niko još nije preuzeo odgovornost za otmicu srpskih službenika u Libiji

- Problem je u tome što je Libija nakon svrgavanja Gadafija ušla u stanje u kome se razne grupe bore za vlast, i to oružjem, a ne rečima. U takvim okolnostima sasvim je moguće da otmičari pripadaju grupi koja je i kriminalna i džihadistička, što bi celu stvar moglo veoma da iskomplikuje. Ipak, verovatno će uskoro neke stvari izaći na videlo, što će omogućiti da donesemo neki zaključak o motivima otmice i profilu otmičara - navodi Simeunović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 8 godina

Cim ih puste neka MIP,odmah povuce sve ljude sa svih opasnih teritorija.Mislim da je suludo imati ambasade u zemljama gde ima dzihadista,koji su ocigledno bolesni.To je sve USA tvorevina koji treba istrebiti.Nadam se da ce drzava da ucini sve da ih oslobode pa ako treba i da cela zemlja da pare.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija