• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

19.11.2015

20:27

LAZANSKI BEZ PARDONA: Evropa u krvavom apsurdu, izginule ruske turiste niko nije žalio!

Politika

LAZANSKI BEZ PARDONA: Evropa u krvavom apsurdu, izginule ruske turiste niko nije žalio!

Podeli vest

Pariz u podne i „Marseljeza”. Buđenje je vrlo bolno i neprijatno. Gernika je u aprilu 1937. bila pravi šok za sve, prvi put se stanovništvo našlo na meti aviona, koji su leteli tako visoko da su jedva mogli da se vide. Do tada, u ratu se jedna vojska borila protiv druge

Ubijanja je, naravno, bilo, ali poštovalo se osnovno pravilo da se civili zaštite. Ovu vojničku čast zamenila je besramnost sveta u kome će samo vojnik biti zaštićen i u kome će jedino civili biti istovremeno taoci i žrtve.

Beograd je 1999. bombardovan da bi se, navodno, zaštitila ljudska prava na Kosovu. Koliko znam, vojnici nisu ginuli kod Valmija da bi zaštitili ljudska prava, već da bi zaštitili nacionalne granice. A svako ko je izgubio osećaj za odbranu granica izgubio je razum.

Onog dana kada se Evropa, u ime nadsuvereniteta, odrekla granica između država koje je čine i kada je humanost zamenila politikom, kad je pristala da se prvi put posle 1945. bombarduje jedan evropski grad - Beograd, ona je potonula u nered i bezumlje. Jer, rat u Evropi 1999, rat protiv Srbije, vodio se u ime nadnacionalne Evrope. Krvavi apsurd, na koji bi jedino Sviftova ironija i Volterov humor mogli adekvatno da odgovore.

Reuters

I sada su, gle čuda, svi u Evropi iznenađeni tragedijom u Parizu. Kancelarka Merkel u crnini daje izjavu o solidarnosti, Obama izjavljuje da su svi solidarni u tuzi sa Francuskom. I treba da budu. No, da li je bilo solidarnosti sa Rusijom oko Beslana, oko pozorišta u Moskvi ili sada, oko rušenja civilnog aviona sa turistima na Sinaju?

Je li neko od Evropljana izašao u crnini da izrazi žalost za poginulim ruskim turistima? Je li neka zgrada osvetljena u bojama ruske zastave? Nije toga bilo, ili barem ne onoliko koliko sada svi žale sa Francuskom.

Ne bih da merim količinu međunarodne tuge, škakljiv je to posao, ali sam očaran tom atmosferom hiperbezbednosti koja već dugo vlada na Zapadu. Nešto kao kult večno mladog tela koje ne sme da ostari, infantilni san o besmrtnosti ili svemoći, sve ispod lažnog sjaja nepodnošljivog čistunstva.

Tanjug

„Francuska je u ratu”, kažu sada francuski političari. Nije valjda ono bombardovanje Libije 2011. bilo dečja zabava, pa umešanost u sukobe u Siriji? Da li to francuska elita već duže vreme opasno lebdi u nestvarnom?

Ako bacate bombe po drugima daleko od svoje teritorije, morate da očekujete da će vam protivnik ponekad i odgovoriti. Pošto protivnik nema avione i podmornice, odgovoriće jedino onim čime raspolaže - terorizmom. A kako su civili najlakša meta, udariće po njima. Pošto su civili i birači na izborima.

Public

Ne pomažu sada apeli, deklaracije i saopštenja o potrebi zajedničke borbe protiv terorizma. Jer, prvo bi svi morali politički da se slože šta je to terorizam. Kako to nije moguće, jer terorizam je nekima pomoćna strategija, to će se Pariz ponoviti. Na nekom drugom mestu. Pošto teroriste finansiraju iz 40 država…


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 8 godina

Bravoi bravo i bravo!Svaka cast Gospodine Lazanski! Kako to da 225 Ruskih zivota nisu za zaljenje a 130 Francusa jesu! Normalno da je tagedija ali i avion je srusila bomba ID! Lepo ste rekli, to je degradacija zapadnog drustva i politike i velika sramota. A na kraju i nasa jer tek posle pisanja Informera su ljudi isli da poloze cvece i upale svece ispred Ruske ambasade. Bravo Gospodine Lazanski!

Mirko

pre 8 godina

Postovani g. Miroslave,hvala vam za ovaj zaista pravi komentar. Ovo svi u svijetu znaju ali nazalost se prave kao da nisu znali.Pokvarenost ZAPADA je neizmjerljiva. Svo zlo dolazi od njih... Jos jednom da ti se zahvalim na komentaru.

savio

pre 8 godina

dali ce biti i generalne probe vatrometa u parizu prd glavnim novogodisnjim vatrometo ovm probom nismo zadovoljni ocena jedva dvojka ..ajmo jako ,jace ,najace

Istoričar

pre 8 godina

"...kad je pristala da se prvi put posle 1945. bombarduje jedan evropski grad - Beograd," I Vukovar je u Evropi, pa je uništen još 1991?

Sever

pre 8 godina

Da, ali u Vukovaru su bile ustase. To je "mala" razlika.

acomurija

pre 8 godina

Vukovar je bio grad sa dominantnom srpskom većinom, ali okupiran od Tuđmanovih ustaša. Uzgred, na čelu države i vojske JNA su bili Ante Marković, Stipe Mesić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Stane Brovet, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin - a priznaj da NIJEDAN od njih nije iz Šumadije, na primer. Ali, šta ćemo za zapaljene gume po Dubrovniku?

Aleks

pre 8 godina

Lazo, sta je sa tobom??!! Pises kao da si pod velikim stresom, i osjeca se totalna paranoja kolektivnog samosazaljenja, uvijek trazeci krivicu u druge,.....a nikad udariti glavom u zid, i reci glasno: ...kriv sam i ja, bar pola!

NAvojo

pre 8 godina

I po tome se da zakljuciti da smo MI i RUSI slicnog karaktera, nazalost, ni mi ni oni ne cenimo ni svoje zivote, ni svoje zrtve, ne saucestvujemo sa svojima, ali zato svakog drugog zalimo i postujemo, a zasto je to tako, verovatno ni mi ne znamo, ali da treba da se menjamo treba I da pocnemo sebe postovati, pa ce onda I svet imati vise postovanje za nas (SRBE I RUSE).

Patriot

pre 8 godina

@istoričar, (pa Politika, isti tekst) goran prvi, Hrvoje Bosnjak, Igor G., Iz Hrvatske s ljubavlju, Satnik Olujko... Jasno je nama ko ste i šta ste. Budite ljubazni, zavucite se u vašu lijepu i patite u tišini što imate pimpek a ne ... U vezi Pariza, sve ukazuje na ponovljenu farsu 11.9. i iste režisere. Ko još veruje da je tamo neki Osama izveo napad na WTC neka prošeta malo po internetu, možda mu se prosvetli (preporučujem film "911 Mysteries demolition"). Gledao sam reakciju francuskih službi na masakr u Parizu. To je bilo sve samo ne organizovana operacija. Zakrčili su ulice policijskim i ambulantnim vozilima, stvorili opštu gužvu uz gomilu vojnika i policajaca sa dugim cevima i među njima uspaničeni civili. Šta im je to značilo? Šta bi bilo da je bilo koji od tih naoružanih otvorio vatru? Koga bi pogodio? Svakom profesionalcu je bilo jasno da je operacija završena čim je prestala pucnjava i eksplozije. Da je u pitanju stvarno bio (samo) ISIS zar bi im trebala idealnija meta od te gužve stvorene nakon napada? Nikako ne verujem da su francuske službe toliko nesposobne koliko se to moglo videti. Ovo sve je bilo orkestrirano i vođeno od strane uigranih službi zapada kako bi se u Evropi masovno uveo tzv. Patriotski akt, sa svim "posledicama" po vojne budžete USA i NATO država (déjà vu). A zašto? Pa eto, Rusija izgleda da ima avione koji lete i rakete koje pogađaju ciljeve... A žrtve? Pa naravno da ih žalim i da me obuzima bes ali šta ćemo sa ostalim žrtvama iz iste kuhinje? Osim ruskog aviona, ko je iz Srbije pokazao zube našim "prijateljima" iz Ukrajine zbog 286 (verovatno i 400) ruskih devojaka ubijenih u Donjecku? Braćo Srbi, stoko jedna..

Aca NS

pre 8 godina

Slazem se, ali da su ti francuzi poginuli takodje u avionu mislim da se ne bi toliko zalilo za njima... Ne znam zasto, ali izgleda da se putovanje avionom samo po sebi smatra rizikom, tako da se smatra vecom tragedijom kada civili poginu u gradskim cetvrtima od bombi terorista.

dule

pre 8 godina

Mislim da Ruski avion sa turistima nije srusila bomba ID-a,nego americka bomba.Rusenje aviona su kauboji narucili,znaci njihova bomba,dok su njihovi prijatelji englezi do u detalje prvi izvestavali,i objavili svetu da je bomba u pitanju.Znaci znali su i cija je bomba.Iz istog razloga je i kameron po nalogu Vasingtona otisao u goste Vladimiru Putinu da ako bi ovaj malo posumnjao u amere da ga odmah ubedi da kauboji s tim nemaju nista.Normalno je da drzavnici posecuju jedan drugog,ali da englez ode tako iznenada u Moskvu,malo je mnogo cudno.Pogotovo sto je taj kameron pokazivao gotovo najvise mrznje prema Rusiji pre 1godinu,kad su uveli sankcije Rusiji.Ja sam odmah sumnjao.Zato i nije bilo zastava na pola koplja,a kad kauboji ubijaju toga nema.Zapad se kukavicki i prljavo ponasa.

PEROSEVIC

pre 8 godina

ЛАЗАЊСКОГ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ!

Dragomir

pre 8 godina

PEROSEVIC,precednik Srbije više ne može biti neko kome Srbija nije u srcu a naročito u krštenici!Dosta nam je užasne vladavine crnogorca Miloševića i njegovog pomagača bosanskog srbina Šešelja!Ceo vek stradamo još od prokletog gavrila principa.Još žive po otetim kućama i stanovima bosanski srbi koji su došli u najezdi sa Titom u već oslobođenu Srbiju od strane Crvene armije.Sve što je u Srbiji loše iza toga stoji lobi bosanskih srba koji već smatraju da je Srbija i Republika Srpska jedna država?Zato je Vučić dao 2 miliona evra Srebrenici kao ratnu oštetu a koju je trebalo da plati Republika Srpska?

ivan

pre 8 godina

ma da kada se neko na zapad napadne svi na noge a nepitaju sami sebe zasto ovi nas diraju e tu je tj odgovor zasto pa zato sto ste americki privezak i hocete da zivite sa tudjiom imovinom ,kao paraziti mlogo je zla nanela francuska znamo sve kome da skratim mene licno nije zao nikog jer ko nas je zalio niko istom merom zabole me uvo neka ih jos rokaju poz informeru!!!!!

branislav popović

pre 8 godina

Pusti "truli zapad". Zašto su naše novine posvetil po jedan mali članak za avion, Bejrut i slično? Nama niko na zabranjuje da žalimo ako treba i mesec dana. Lazanski je licemeran i potpiruje najniže strasti u ljudima.

srbsrb

pre 8 godina

Svaka cast, lepo ste im odrzali lekciju. U potpunosti vas podrzavam. Bravo!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija