• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

02.12.2015

00:00

(VIDEO) DOLAZI NAJMOĆNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Nosač aviona Hari Truman uskoro u splitskoj luci!

Politika

(VIDEO) DOLAZI NAJMOĆNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Nosač aviona Hari Truman uskoro u splitskoj luci!

Podeli vest

U Split od 5. do 9. decembra dolazi nosač USS "Hari S.Truman". "Truman" je iz svoje američke baze u Norfolku isplovio 16. novembra i Split mu je samo usputna luka na putu za Perzijski zaliv, gde će dati podršku francuskim snagama u borbi protiv ISIL-a u Siriji

Odluka o odlasku u Perzijski zaliv donesena je pre terorističkog napada na Pariz. U ovom trenutku američke snage u tom delu sveta nemaju nijedan nosač aviona nakon što je povučen "Teodor Ruzvelt". Taj će brod biti na putu 7 meseci.

Ukupna mu je dužina 333 metra, širina 78 metara, a površina za sletanje 1,8 hektara ili tri fudbalska igrališta. Američkoj vojsci isporučen je 1998. godine, a na prvu radnu plovidbu krenuo je 2000. godine. Pogone ga dva A4W nuklearna reaktora, što mu omogućuje da bude operativan oko 20 godina bez dopunjavanja goriva. Radni vek mu je oko 50 godina.

Kapacitet "Hary S. Trumana" je 6250 članova posade i do 80 aviona. Reč je o avionima S-3A Viking, F14 Tomcat, F/A-18C Hornet te E-2C Hawkeye.

Avioni su smešteni na palubi i u hangarima iz kojih se podižu s četiri lifta. Naoružan je raketnim sistemom Sea Sparrow, sistemom SLQ-32 za elektronsko ratovanje, topovski sistemom Gatling te sa 10 automata kalibra 50 milimetara.

Dosad je učestvovao u napadnima na Avganistan i Irak. Naprimer, 2003. godine tokom operacije protiv Sadama Huseina s ovog nosača obavljeno je 1280 letova i izbačeno 700 tona bombi, prenosi jutarnji.hr.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

(VIDEO) AMERIČKI MAGAZIN UPOZORAVA: SAD i Rusi u Siriji gomilaju oružje za konačni obračun?!

AMERI NAPUNILI GAĆE! Rusija u Siriju dopremila još aviona, helikoptera, raketnih sistema…

(VIDEO) TAJNI RAT U NAJAVI: Putinov Specnaz stoji na putu komandosima SAD!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nocni portir

pre 8 godina

TITO:jadransko more ameri i rusi mogu da konzumiraju samo kao turisti.Ali da se njihove podmornice baskare u nasim vodama NIKAD.Ej moj Komadante i dan danas domacim izdajnicima klecaju noge.Na trenutak kada pomisle a sta ako se vrati.10g im je trebalo da krenu da razbucaju drzavu.A razbijale su je od 45 ali bese malo morgen.

Nikola

pre 8 godina

O cemu ti pricas? USA nosac aviona je bio u Splitu u periodu 1976-78 (ne secam se tacno), imam sliku sa njim.

Petar Pan

pre 8 godina

Voleo bih da si u pravu. Lepo deluje taj YUGONACIONALIZAM ali to što ti pričaš bih podržao jedino kada bi postojalo neko jugoslovenstvo kao realna i iskrena opcija nekih balkanskih naroda ali to ne postoji. Treba biti realan i shvatiti da je Srbiju UBILA Jugoslavija. Svi Srbi treba zauvek da se oslobode tog ,, semena zla,, ako misle dobro svojoj zemlji i svojoj naciji. Vreme je valjda da YUGOSRBI shvate da sa ustasama, bez obzira da li sebe nazivaju fašistima ili antifašistima NIKADA nije moglo i nikada više neće da se pravi zajednička država . Ako YUGOSRBIMA nije jasno zašto,PRIČITAJTE NJIHOVE SADAŠNJE KNJIGE ISTORIJE IZ OSNOVNE ŠKOLE ! Onda će vam biti jasno zašto bi nas ponovo klao i krvat- klinac od 18 godina koji i nije zapamtio ništa od ratova devedesetih a kamo li II svetski ... Zlo je to teško jezuitsko ...

Goki

pre 8 godina

Dolazi kraj i ovim fasistima , tj anglosanconcima i svim ostalim fasistima i nacistima...Tj njima koji prave ratove po svijetu,teroristicke akcije i mrznju medu narodima... NJihova Demokracija...Ratovi, Zavadi pa vladaj i iskoristavaj, da se oni bogate i upravljaju po Svijetu...

Maganik

pre 8 godina

Posebno danas je potapanje zagarantovano. Svi nosači aviona svih zemalja su prijetnja samo za banana države. Za ove veće države to su lake mete. Dvije rakete i na dno. Neće ni znati šta ih je snašlo. Oni se ne mogu braniti. Danas je oružke toliko unaprijeđeno da ih potapaju i po lukama u USA, Rusiji itd... Dejstvo iz Kaspijskog mora je dokazalo da nosači nemaju nikakve šanse u borbi sa krstarećim i hipersoničnim raketama. Prošlo je vrijeme nekažnjenog gusarenja.

Nenad Radak

pre 8 godina

O čemu se priča?Usa je sila u čemu god hoćete...Vojno,dolarski,filmski,muzički, autiski...,da i sportski.A ovaj čamac je baš velik i jak i nosi puno avioni i bombe... Treba naš predcednik da ga pozove da svrati preko dunav na BG kej da narod vidi šta je amerikanac.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija