• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

02.12.2015

19:46

EVROPA NA VRATIMA: Mekalister pozvao EK da otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom!

Politika

EVROPA NA VRATIMA: Mekalister pozvao EK da otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom!

Podeli vest

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister uputio je EP Nacrt rezolucije o Srbiji koja poziva Evropski savet i Evropsku komisiju da otvore pregovaračka poglavlja 32 i 35. Izražava nadu da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena početkom 2016. godine

U Nacrtu rezolucije se pozdravlja predanost Srbije procesu evropskih integracija, konstatuje se da je preduzeta ambiciozna reformska agenda i Srbija se poziva na odlučno nastavi sistemske i socijalno-ekonomske reforme.

Pozdravljaju se pripreme Srbije za efikasan početak pristupanja sa završetkom procesa skrininga i sveobuhvatnim akcionim planovima za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 – Sloboda, pravda i bezbednost, kao i poglavlja 32 i 35.

Mekalister navodi da je važno, kroz temeljno pregovaranje o poglavljima 23 i 24, ozbiljno sprovesti i primeniti reforme u oblasti pravosuđa, osnovnih prava i pravde, slobode i bezbednosti.

Nacrtom rezolucije se ukazuje da temeljna primena zakona i politika ostaju ključni indikatori uspešnosti procesa integracija, a Srbija se poziva da unapredi planiranje, koordinaciju i monitoring primene novog zakonodavstva.

Pozdravlja se napredak koji je Srbija učinila na unapređenju poslovnog okruženja, smanjenjem budžetskog deficit i promenom radnog zakonodavstva, kao i politike zapošljavanja, ali se vlasti Srbije ohrabruju da dalje unapređuju poslovnu klimu i ubrzaju restrukturiranje državnih preduzeća.

Naglašava se potreba da Srbija uskladi svoje zakonodavstvo o državnoj pomoći sa pravnim tekovinama EU.

Srbija se pohvaljuje za konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi, pozitivno se ocenjuje značajan napor da se osobama trećih zemalja pruži sklonište i humanitarna pomoć uz podršku EU i međunarodne zajednice.

Tanjug

Nacrt rezolucije konstatuje da je potrebna reforma Sistema azila i njegovo usklađivanje sa standardima EU.

Srbija se poziva da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, a pozdravlja se i aktivno učešće Srbije u međunarodnim mirovnim operacijama.

Nacrt rezolucije o Srbiji koji je Mekalister uputio evropskim poslanicima, navodi da je napravljen određen napredak u oblasti pravosuđa, ali da političko uplitanje ostaje snažno.

Određeni napredak je učinjen u borbi protiv korupcije primenom zakona i usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača, ali je potrebno uspostaviti stalni rezultat istraga i konačnih optužnica, uključujući i slučajeve visoke korupcije.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da obezbede Agenciji za borbu protiv korupcije da svoj mandat ispunjava u potpunosti i efikasno.

Reuters

Makalister je pozitivno ocenio da je ojačala uloga parlamenta u procesu pregovora, ali da ostaje zabrinutost zbog čestog korišćenja hitne procedure za usvajanje zakona i poziv da parlament koristi svoja ovlašćenja u kontroli izvršne vlasti.

Nacrtom rezolucije se naglašava važnost nezavisnih tela, ombudsmana, u nadgledanju izvršne vlasti, koja se poziva da ombudsmanu osiguraju punu političku i administrativnu podršku.

Pozdravlja se usvajanje akcionog plana reforme javne administracije, o inspekcijskom nadzoru, nacionalnoj strategiji za lokalnu upravu i zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i poziva se na njihovu hitnu primenu.

Makalister u Nacrtu rezolucije iznosi zabrinutost što nije učinjen napredak i unapređena situacija kada je reč o slobodi izražavanja.

Public

U tekstu se iznosi zabrinutost jer se novinari suočavaju sa nasiljem i pretnjama u obavljanju svoje dužnosti, zbog čega se vlasti pozivaju da u potpunosti istraže sve slučajeve napada na novinara i medijske kuće.

Potrebna je puna primena novih medijskih zakona, kao i transparentno vlasništvo u medijima i njihovo finansiranje, dodaje se u Nacrtu rezolucije.

Nacrt teksta konstatuje da kulturna različitost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije i naglašava da autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena zakonom o finansiranju Vojvodine, čije usvajanje ne sme biti više odlagano.

Vlasti Srbije se pozivaju da unaprede prava Roma, posebno kada je reč o obrazovanju, stanovanju, zaposlenju.

U tekstu se pohvaljuje regionalna politika Vlade Srbije, kao i njena konstruktivna uloga u Berlinskom procesu, saradnji sa Haškim tribunalom.

Pozdravlja se angažovanje Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i ključni sporazum od 25. avgusta, pre svega o uspostavljanju Ascijacije/Zajednice srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru.

Tanjug

Napredak je učinjen i u drugim pitanjima, ali se Srbija i Kosovo pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i idu dalje ka punoj primeni već postignutih dogovora u dobroj veri.

Srbija i Kosovo se ohrabruju da identifikuju nove teme za razgovore sa ciljem unapređenja života ljudi i sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Nacrtom rezolucije se poziva Služba spoljnih poslova EU da sprovede evaluaciju obe strane u primeni preuzetih obaveza u dijalogu, ali se izražava i nada da neuspela aplikacija Kosova za članstvo u Unesku neće uticati na dalji tok dijaloga.

Srbija, kao članica Energetske zajednice, treba da ostane aktivna i nastavi da primenjuje pravne tekovine kako bi izgradila održiv i bezbedan energetski sistem.

Srbija se ohrabruje da razvije konkurenciju na gasnom tržištu i preduzme mere da se uskladi sa pravnim tekovinama EU u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, navodi se u Nacrtu rezolucije koja je upućena Evropskom parlamentu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar Pan

pre 8 godina

Srbi su streptomicin za ove EU i NATO buba svabe. Prosto svakom svojom celijom osecaju da je to veliko ZLO i da je EU i NATO samo ,,konacno resenje,, za srpski narod kojim ce on biti uklonjen sa lica zemlje. Medjutim, velikom postizbornom prevarom doslo se do lazne matematike da je Srbija za EU i NATO sto nema veze sa realnoscu. Srbi su poceli polako ali sigurno da se uspravljaju...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17