• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.12.2015

09:40

POČEO SAMIT OEBS! Beograd centar diplomatije!

Politika

POČEO SAMIT OEBS! Beograd centar diplomatije!

Podeli vest

U Beogradu je danas 22. Ministarski savet OEBS počeo plenarnom sednicom, koju je otvorio predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a delegatima će se obratiti i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i zvaničnici OEBS

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Na marginama skupa biće održan veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju privlači mogućnost sastanka Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završsava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajednickih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takode, i u atmosferi zategnutih odnosa na medunarodnoj politickoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

Sastanak se održava u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime ce biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

U Beograd je u sredu doputovalo više svetskih zvaničnika, medu kojima Džon Keri, Sergej Lavrov i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a prethodnih dana u Beograd su stigli i delegati kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

А јел знате виц: Састали се у Београду, на разговору, кер, вук и лавор....Кер одма* - подвијо реп, Вук све фино "завијо" - у обланду, а лавор, " држи воду - док мајстори оду..." !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17