• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

11.12.2015

17:54

(VIDEO) ONA JE MOĆNA ARMATA: Zapad je zove "ruska zver", a Putinovi vojnici joj tepaju "Mašenjka"

Politika

(VIDEO) ONA JE MOĆNA ARMATA: Zapad je zove "ruska zver", a Putinovi vojnici joj tepaju "Mašenjka"

Podeli vest

Neuništivi ruski tenk pete generacije „armata T-14“ ponos je ruske armije. Najsmrtonosniji i najpametniji tenk na svetu nadmašio je svoje zapadne pandane, a zbog taktičnih i tehničkih karakteristika zapadni mediji ga nazivaju - „ruska zver“ „monstrum“, „razbijač“, „Putinov supertenk“
Tanjug

Međutim, ruski vojnici supermoćnu „armatu“ odmilja zovu — „Mašenjka“ (Maša). Takav nadimak, međutim, nije slučajno izabran - u tenku obaveštenja i upozorenja posadi daje melodičan ženski glas.

„Prijatan ženski glas preko slušalica upozorava svakog člana posade o eventualnoj neispravnosti (borbenog) vozila i govori im o merama koje bi trebalo da preduzmu.

I zbog tog glasa vojnici govore: ’A meni je Mašenjka rekla da ne treba da nastavimo vožnju, da moramo da se zaustavimo i proverimo nivo rashladne tečnosti‘ i tako dalje“, izjavio je Vjačeslav Halitov, zamenik generalnog direktora „Uralvagonzavoda“, fabrike koja je proizvela „armatu“

Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, proizvođač je uspeo da istovremeno napravi tenk koji je efikasan i jednostavan za upravljanje. Vojnicima je uoči Parade pobede, 9.maja, kada je „armata“ imala svoju premijeru, bilo potrebno svega mesec i po dana da nauče da upravljaju ovim supertenkom.

Ranije se govorilo o tome da je novo rusko borbeno vozilo na putu da postane potpuno automatizovan tenk, a Halitov je to i potvrdio.

Najnovija borbena platforma „armata T14“ može se smatrati jednom od najvažnijih premijera ruskih Oružanih snaga u 2015. godini. Karakteristike „armate“ su i dalje strogo čuvana tajna, što samo podgreva još veće interesovanje u međunarodnoj vojnoj zajednici.

Serijska proizvodnja „armate“ mogla bi da počne 2017-2018. godine.

Ukoliko bismo tenk T-14 uporedili sa stranim pandanima, mogli bismo da konstatujemo da ih T-14 premašuje za 25-30 odsto po nekim osnovnim karakteristikama.

U suštini, akcenat je stavljen na zaštitu vozila i bezbednost posade, ali i na poboljšanje karakteristika vatrene moći“, istakao je Halitov.

U „Uralvagonzavodu“ obelodanili su da „armatu“ i dalje unapređuju i da će snaga motora ruskog tenka biti povećana sa 1,5 na 1,8 hiljada konjskih snaga, ali su odbili da otkrivaju detalje.

Ranije je saopšteno da „armata“ neće biti statična. Njeni dizajneri tvrde da će ovo rusko borbeno vozilo postati prvi tenk na svetu bez posade.

PROČITAJTE JOŠ: 

(VIDEO) PUTINOVO ORUŽJE ZA SRBIJU: O ovome će Aleksandar Vučić pregovarati u Moskvi!
 

(VIDEO) ZA ČISTO NEBO NAD SRBIJOM: Ovo rusko oružje želi srpska vojska!

STROGO POVERLJIVO, PUTIN ŠALJE ORUŽJE: Srpska vojska postaje regionalna sila!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
UFOLOG

pre 8 godina

I Poljaci imaju nešto slično pravljeno u saradnji sa Britancima ali na nivou prototipa.

XXL

pre 8 godina

A pra-pra deda "Armate" je T-34 od koga su nastale sve izvrsne generacije ruskih tenkova. Ipak je to oko 75 godina iskustva u dizajniranju i projektovanju tenkova. Rus bez tenka je goloruk.

Aleks

pre 8 godina

Jel ovo hvalopojke o ovom "ruskom cudu" pisao Lazanski?? Ne zaboravite, da samo jedna antitenkovska raketa ispaljena iz rucnog bacaca sa daljine od 300 m, sa lakocom unistava ovaj tenk!

zeljko

pre 8 godina

Ko ti je rekao da jedna granata unistava tenk ???? Jesi li pucao kad na tenk iz ose ili zolje ???Glupane ...Da bi unisto tenk starije generacije moras ga pogoditi na valjano mesto..a to sa 300 metara pod vatrom u borbi ne mozes. Da si to radio znao bi , ovako samo kenjas bezveze. Za precizan pogodak moras biti blizu i pod jedan imati muda da izadjes pred grdosiju od 35-50 t . Pola ljudi kad ide u pratnji svojih tenkova se plasi a ne kad treba pucati na neprijateljski tenk. Jel razmislajs sta bude ako promasis a sanse za to su velike. Ovo sve se odnosi na tenkove T55. M84 i sl...a ne najmodernije tenkove. A jel tenk sam ide , ne ide naravno ide ih vise i uz porsku pesadije i kad je pesadija dobra i dobro koordinisana sa posadom velik posao mogu da urade zajedno.. Kako ce se pokazati ovaj tenk , videcemo. Nazalost uskoro , rekao bih. Ali mrzim kad neznalice i internet ratnici pisu gluposti Da si samo ikad isao u borbi kraj tenka koji puca , usrao bi se. Igraj on line igrice sa tenkicima i ne lupetaj vise ovde.

Pulicer

pre 8 godina

U kom se to ratu taj tenk dokazao? I sa čime se poredi kad se kaže da je najpametniji- sa majmunima možda? Čista ruska propaganda.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija