• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.12.2015

11:12

FAJON: Draga Srbijo, srećan ti put u EU!

Politika

FAJON: Draga Srbijo, srećan ti put u EU!

Podeli vest

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon poželela je Srbiji sve najbolje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izrazivši veru u srpski narod i modernu Srbiju koja će biti konkurentna i igrati vodeću ulogu na Balkanu

Ona, u tekstu za portal "European Western Balkans", ističe da članstvo Srbije u EU nije san, već put naše zemlje u pravcu koji je otpočela pre dosta godina, a koji je potvrđen u januaru 2014. i ponovo potvrđen 14. decembra uveče kada su otvorena prva dva poglavlja.

- Verujem u mlade Srbije, verujem u srpski duh, u mogućnost srpskog naroda da bude motivisan, da naporno radi i da bude uporan - naglasila je slovenačka političarka i novinarka.

Citirajući jednog od, kako kaže, prvih zagovornika "evropske Srbije", bivšeg premijera Zorana Ðinđića, Fajon poručuje da veruje u "modernu Srbiju, koja će biti konkurenta, koja igra vodeću ulogu na Balkanu, gde neće biti mnogo trutova, već puno pčela radilica".

Ona napominje da pregovori sa EU mogu zvučati ekstremno tehnički, ali ukazuje da su oni od ključnog značaja kao period kada država, boreći se da uđe u EU, usvaja sve nasleđe EU još od njenog početka kao Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine.

- Takozvani acquis communautaire (zajedničke tekovine) nisu samo zakoni i regulacije, već su i način života, izvestan duh, kultura - navodi ona, ističući da su pregovori "dvosmerna ulica" te da ne samo što će Srbija utvrditi svoj "evropski karakter" postajući članica EU, već će i EU postati bogatija za bogatu srpsku kulturu, običaje i tradiciju.

- Mi u Evropskom parlamentu ćemo nastaviti da detaljno pratimo ovaj proces - poručuje Fajon, koja je i potpredsednica slovenačkih Socijaldemokrata.

Prema njenim rečima, postati član EU možda je još uvek daleko, ali evropske integracije su kao proces ušle u svoju najdužu i finalnu fazu što je, kako smatra, najbitnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ne u EU i NATO

pre 8 godina

Ја као млађи припадник српске нације не желим да моја држава Србија иде у западне организације попут ЕУ и НАТО. Као што је госпођа и сама рекла "пут Србије" а са тог пута лако може да се скрене у братске савезе којима природно припадамо.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija